Amerikai magyarok a nyelvtörvény ellen

2010. február 18., csütörtök, Világfigyelő

Az egyik vezető amerikai magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) sürgette az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosát: adja értésére Szlovákiának, hogy az ország nyelvtörvénye elfogadhatatlan.

Az AHF Knut Vollebaeknek küldött levelében hangsúlyozta: a nyelvtörvény nincs összhangban Szlovákia kötelezettségvállalásaival, a nyugati értékekkel, a demokrácia elveivel és azon nemzetközi normákkal, amelyeknek betartása mellett Szlovákia az EBESZ tagjaként elkötelezte magát. ,,Ez a törvény annyira szégyenletes és antidemokratikus, ilyen jogszabálynak nincs helye a 21. századi Európában" — írta a szervezet.

A Frank Koszorús társelnök által jegyzett levélben az olvasható: a nyelvtörvény nemcsak jelentős békétlenséget szült Szlovákiában, hanem az észak-atlanti szövetség (NATO) olyannyira szükséges belső egységét is fenyegeti két tagországa közötti feszültség fokozásával. Az amerikai magyarok szerint a nyelvtörvény a szlovák kormány magyar kisebbséggel szembeni türelmetlenségének legújabb megnyilvánulása, jóllehet Pozsony a kisebbségi jogok tiszteletben tartását ígérte a NATO-ba és az EU-ba történt felvétele előtt. A levél szerint nem meglepő, hogy a szlovák kormánykoalíció tagja a Szlovák Nemzeti Párt, amelynek elnöke, Jan Slota idegengyűlöletéről ismert. ,,Mély csalódást okoz számunkra, és kétségkívül az Ön számára is, hogy a nyelvtörvény fenyegeti a magyar kisebbség kultúráját, és alapvető szabadságjogokat sért" — tartalmazza az állásfoglalás.

Az 1906-ban alapított AHF az egyik legnagyobb amerikai magyar ernyőszervezet két hete Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől kérte, hogy nyíltan és egyértelműen fejezze ki aggodalmát Szlová­kiának az elfogadhatatlan nyelvtörvény miatt.

Tüntetésre készülnek a diákok

A magyar anyanyelv szabad használatáért tüntetnek jövő kedden Révkomáromban a diákok. ,,A révkomáromi egyetemisták tüntetést szerveznek a szabad anyanyelvhasználatért, hogy kifejezzék nemtetszésüket a jelenleg zajló folyamatok ellen, melyeknek látható célja a magyar nyelv háttérbe szorítása, elnyomása és értéktelenné tétele. Ezt nem szabad hagyni!" — olvasható a felhívásban. Az egyetemisták szerint a folyamatok azt eredményezik, hogy a megfélemlítések és a zűrzavar hatására a magyar kisebbség fokozatosan, önként feladja elveit, lehetőségeit és identitását. Gyermekeit szlovák iskolába íratja, s nem él a szabad magyarnyelvhasználat lehetőségével ott sem, ahol ez biztosított. Ha a szlovák többség félti saját nyelvét Szlovákiában, akkor a kisebbségeknek még inkább félteniük kell a sajátjukat, hiszen a kisebbségi nyelveket nagyobb nyomás éri, mint a többségi nyelvet — vélik a tüntetés szervezői.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-02-18: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Kettős mérce — kirívó igazságtalanság (Álláspont) — B. Kovács András

Hírlik, hatályba léphet az a törvénycikkely, mely külön szabja meg a minimálbér összegét a magán- (600 lej) és külön az állami (705 lej) szférában. (De facto két minimálbér van már ma is.) A világon is párját ritkító visszásság kirívó példája lesz annak, a szép szavak ellenére mennyire képtelen nagyon fontos vonatkozásokban lépést tartani az uniós átlaggal országunk, mely még mindig ott vesztegel szociális szempontból valahol a hátsó udvarban, a cselédkijáró közelében. Nem csupán arról van szó, hogy az unióban bevettnek számító szociális védőhálóval nem rendelkezünk, nem csupán arról, hogy azon hatalmas lyukak tátonganak, a munkavállalók nálunk tapasztalható kiszolgáltatottsági foka is merőben méltatlanná tesz bennünket a tagságra.
2010-02-18: Világfigyelő - x:

Magyarország támogatja Szerbia uniós csatlakozását

Magyarország változatlanul támogatja, hogy Szerbia minél előbb az Európai Unió tagjává váljon, a magyar Országgyűlés továbbra is segítséget ajánl a felkészülésben — erről biztosította Katona Béla, az Országgyűlés elnöke tegnap Belgrádban a szerb parlament elnökét.