Röviden — Farcádi Botond

2010. február 18., csütörtök, Világfigyelő
Janukovicsnak még várnia kell

Az ukrán legfelsőbb közigazgatási bíróság bejelentette tegnap, hogy felfüggesztette az elnökválasztás eredményének kihirdetését, mert Julija Timosenko kormányfő, elnökjelölt óvást nyújtott be a számára vereséget jelentő eredmény ellen. A bíróság ezzel a központi választási bizottság azon döntését függesztette fel, amely szerint Viktor Janukovics elnökjelölt megnyerte a választás második fordulóját. A bíróság döntésével két nappal hosszabbította meg a hivatalos eredmény kihirdetésének határidejét.

Párizsban elítéltek egy ETA-vezért

Egy párizsi bíróság tízévi börtönbüntetésre ítélte a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szakadár szervezet egyik volt vezérét. A harmincéves Harriet Aguirre, az ETA katonai szárnyának egykori második számú embere terrorista irányultságú bűnszervezetben való részvétel és tiltott fegyvertartás címén kapta az ítéletet. Ugyanezen vádpontok alapján nyolc-, illetve hatévi börtönbüntetéssel sújtották Aguirre két vádlott-társát. A tegnapi tárgyaláson a vádlottak egymással baszk nyelven beszélgettek, a bíróság kérdéseire egyenként mindössze annyit válaszoltak franciául: nincs mit mondanom. A szakadár szervezet három tagját 2005 októberében fogták el. A rendőrök álmukban csaptak le rájuk abban a házban, amelyben az év eleje óta laktak.

Moszkva szófogadásra biztatja Teheránt

Moszkva felszólítja Teheránt, fogadja el a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) az urán külföldi továbbdúsítására vonatkozó javaslatát — közölte tegnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. ,,Az ENSZ Biztonsági Taná­csának határozata rögzíti, hogy Iránnak le kell állítania az urándúsítást" — hangsúlyozta. A NAÜ és a hat nemzetközi közvetítő — Oroszország, Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Németország — javasolta Teheránnak, hogy az Iránban előállított, gyengén dúsított uránt szállítsák külföldre: továbbdúsításra Oroszországba, majd a teheráni kutatóreaktornak szánt fűtőelemek előállítására Franciaországba.

Csökkenőben Obama népszerűsége

Az amerikaiak 52 százaléka szerint Barack Obama nem érdemli meg, hogy 2012-ben újraválasszák az Egyesült Államok elnökévé — derült ki a CNN/Opinion Research felmérésének tegnap ismertetett eredményéből. A friss közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a két és fél év múlva esedékes elnökválasztáson Obamára szavazna, 52 százalék inkább másvalakire adná voksát. Obama tevékenységét a népesség 49 százaléka helyesli, 50 százalék nem támogatja. Keating Holland, a CNN kutatási igazgatója rámutatott: a választók 1991 óta nem voltak olyan dühösek a törvényhozásra, mint most, egyaránt elégedetlenek a republikánusok és a demokraták munkájával. Mint fogalmazott, ez nem jó év a hivatalban levő elnök számára, bármelyik párthoz is tartozna.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-02-18: Világfigyelő - x:

Határokon átnyúló jogosítványbotrány

Egy magyar bűnszervezet tolmácsok és köztisztviselők bevonásával több száz hamis jogosítványt állított ki külföldieknek — írja a Magyar Nemzet. Kolozsváron 17 olyan, javarészt írástudatlan embert tartóztattak le, akiknek Magyarországon kiállított vezetői engedélye volt. A trükk lényege, hogy a külföldiek Magyarországon tolmáccsal vizsgáznak, és a helyes megoldásokat a fordító mondja helyettük.
2010-02-18: Közélet - x:

Győzelem zászlóügyben — B. Kovács András

Nem akármilyen horderejű jogi győzelem született az Emberi Jogok Európai Bíróságán, az egész erdélyi magyarság számára jelentőséggel bírhat az, ahogy e nagyon fontos uniós fórum — megfellebbezhetetlen módon — annak adott igazat, aki nálunk kétszer is elveszítette a maga perét, bár igaza volt.