Újabb meghívásokkal tért haza az Osonó — Váry O. Péter

2010. február 18., csütörtök, Közélet

A nagy kalandon s még nagyobb élményen túl néhány újabb meghívással tarsolyában érkezett haza háromhetes thaiföldi turnéjáról a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely. Úgy érzik, helyt álltak Távol-Keleten is, előadásuk, a Részletek a bolyongás meséiből című produkció jó fogadtatásban részesült, olyannyira, hogy a fesztiválon egy nap alatt négyszer kellett eljátszaniuk.

Fazakas Misi, az Osonó Színházműhely vezetője úgy értékeli, a thaiföldieket megrendítette előadásuk, s mert a mozi világa elhódította különösképp a fiatal nemzedékeket a színháztól, annál nagyobb volt rácsodálkozásuk, hogy ilyen szinten is lehet színházat csinálni. Sikerüket ugyanakkor visszaigazolásként is értékeli: úgy véli, jó úton járnak, jó gyümölcsöket terem módszerük. Az előadás különösképp azért ,,fogott" a thaiföldi közönségnél, mert a keleti kultúrában érzelmekről nem beszélnek, következésképp színjátszásukban sem jelenítik meg, holott a kortárs nézőt állapotokkal és érzelmekkel lehet megszólítani. Amit viszont irigyeltek a thaiföldi s általában a keleti kultúrák képviselőinél, mérhetetlen, olykor már idegesítő nyugodtságukon túl: kedvük és szeretetük a zenéléshez, szabályszerűen megkívánták ,,zenét csinálni" tőlük.

A más kultúrával való találkozás élményét az osonósok még nem tudták feldolgozni magukban, az viszont kézzelfogható tény: újabb meghívásokat kapott előadásuk. Ugandába, Indiába s Manchesterbe — ez utóbbit látják teljesíthetőnek, annál is inkább, mert a nyárra van egy finanszírozott németországi meghívásuk. Alakul tehát egy újabb turné lehetősége, mely a Pécsi Országos Színházi Találkozón való részvétellel kezdődne, s Ausztrián, Németországon, Hollandián át Angliában zárulna. Illetve egy másik meg-, pontosabban visszahívást is kaptak Thaiföldre, Fazakas Misit és asszisztensét, Bartha Lorándot várják augusztusban tanítani, előadást rendezni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-02-18: Közélet - x:

Háromszékre várják a turisztikai minisztert — Bodor János

Holnap délelőtt tíz órakor Kovásznán felavatják a turisztikai minisztérium támogatásával épült turisztikai információs irodát.
2010-02-18: Máról holnapra - x:

A válság vesztesei — Mózes László

Nem csak az a baj, hogy egyre gyarapodik a háromszéki állástalanok száma (az év első hónapjában a munkanélküliek aránya megyénkben meghaladta a 12 százalékot, s borítékolhatóan az elbocsátási hullám tovább tart), hanem hogy az állásukat elvesztők szinte teljes egészében a magánszektorból származnak. A közel tizenegy és fél ezer — bejegyezett — állástalanból ugyanis a döntő többség kis- és közepes cégektől került utcára, közalkalmazott eddig négyszáznál kevesebb veszítette el állását. Persze, minden munkahely megszűnése súlyos emberi és társadalmi problémát jelent, ám ennek ellenére igen feltűnő az állami alkalmazottak és magánvállalkozások dolgozóinak létbiztonságát illető aránytalanság.