A válság vesztesei — Mózes László

2010. február 18., csütörtök, Máról holnapra

Nem csak az a baj, hogy egyre gyarapodik a háromszéki állástalanok száma (az év első hónapjában a munkanélküliek aránya megyénkben meghaladta a 12 százalékot, s borítékolhatóan az elbocsátási hullám tovább tart), hanem hogy az állásukat elvesztők szinte teljes egészében a magánszektorból származnak. A közel tizenegy és fél ezer — bejegyezett — állástalanból ugyanis a döntő többség kis- és közepes cégektől került utcára, közalkalmazott eddig négyszáznál kevesebb veszítette el állását. Persze, minden munkahely megszűnése súlyos emberi és társadalmi problémát jelent, ám ennek ellenére igen feltűnő az állami alkalmazottak és magánvállalkozások dolgozóinak létbiztonságát illető aránytalanság.

A probléma tehát az, hogy a jobb gazdasági viszonyok közepette sem túlságosan szárnyaló itteni magáncégek egy részét most térdre kényszeríti a gazdasági válság, s míg eddig legfennebb azon lehetett morfondírozni, miért oly alacsony az ott dolgozó alkalmazottak bére, most már a munkahelyek megszűnése jelenti az igazi gondot. Mert a magánvállalkozónál nincs mentség — munka, megrendelés híján a foglalkoztatottnak mennie kell, legrosszabb esetben pedig ő maga is bezárhatja a boltot.

Ezzel szemben, miként a számadatok is mutatják, az állami szférában dolgozók eddig viszonylagos védettséget élveztek, ám a választási kampányok véget értek, a hangoskodó szakszervezetek sem mindenhatóak, így előrejelzések szerint onnan is következnek az elbocsátások. Igaz, eddig többnyire papíron levő, azaz betöltetlen állásokat számoltak fel, akkor súlyosbodik majd a helyzet, amikor az egészségügyi, tanügyi, önkormányzati alkalmazottak munkahelye kerül veszélybe.

A válság vesztesei — háromszéki viszonylatban, de nem csak — egyelőre tehát a magánszférából származnak, igaz, az sem vigasztal majd senkit, ha melléjük egyre több állástalan közalkalmazott sorakozik majd fel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-02-18: Közélet - x:

Újabb meghívásokkal tért haza az Osonó — Váry O. Péter

A nagy kalandon s még nagyobb élményen túl néhány újabb meghívással tarsolyában érkezett haza háromhetes thaiföldi turnéjáról a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely. Úgy érzik, helyt álltak Távol-Keleten is, előadásuk, a Részletek a bolyongás meséiből című produkció jó fogadtatásban részesült, olyannyira, hogy a fesztiválon egy nap alatt négyszer kellett eljátszaniuk.
2010-02-18: Közélet - x:

Listás szavazás, visszalépések (Magasles) — Bogdán László

Hetek óta minden újságban és tévéadón a Szociáldemokrata Párt közelgő elnökválasztása a visszatérő téma, az esélyeket latolgatják. Különösen két hete pörgött fel az egész, miután Mircea Geoană mostani elnök az államfőválasztáson való fiaskója miatt a lemondását hevesen követelő ellenlábasa, a párt egyik legdörzsöltebb politikusa, Miron Mitrea és Cristian Diaconescu, a mindenki által tisztelt diplomata után a nagy hírű Adrian Năstase — a párt nesztorának s megteremtőjének, nagy és bölcs öregjének, Ion Iliescunak a nem titkolt favoritja — is bejelentette, hogy mégiscsak indul a választáson. S lebegtettek indulásokat mások is, Nica volt belügyér vagy Dragnea, a párt főtitkára.