Vancouver, 2010A kilencedik versenynap

2010. február 23., kedd, Sport

Az eredeti program szerint ma férfi óriás-műlesiklás kellett volna legyen. Kellett volna... A korábban elnapolt férfi szuperkombinációt tűzték műsorra. A látványosság tekintetében nem veszítettünk semmit. Ötvenkét versenyző állt rajthoz, s a lesiklással kezdtek. Ebben Svindal, Paris, Janka, Defago, Olsson, Zurbriggen, Bode Miller, Fill, Kostelic állt az élre, s biztosította a néhány századmásodpercnyi előnyt a műlesikláshoz. Itt az első igazán jó eredmény a címvédő amerikai Ted Ligety nevéhez fűződik, s át is veszi a vezetést 2:45,82 perces összesített idővel.

Ligety bravúros teljesítménye felrázza az éremre esélyesek tíztagú csoportját. A horvát Ivica Kostelic (a kapukat édesapja állította fel) 2:45,25-re módosította Ligety eddigi legjobbját, Peter Fill ezt nem tudta idegileg elviselni, s kaput tévesztve kiszállt a versenyből. Bode Miller szíve, esze viszont helyén volt, remek versenyzéssel 2:44,92 perces időt repesztett, s mondanunk sem kell, átvette a vezetést. Olsson, Defago hibázott, és kiszállt, a svájci Carlo Janka még zászlót hajtott Miller előtt, Svindal viszont eltévedt a kapuk rengetegében, s nem érkezett célba. Az olimpiai bajnok tehát Bode Miller lett, a címvédő Ligety az ötödik helyen zárt.

Férfi szuperkombináció:

1. és olimpiai bajnok BODE MILLER (amerikai) 2:44,92

2. Ivica Kostelic (horvát) 2:45,25

3. Silvan Zurbriggen (svájci) 2:45, 32

4. Carlo Janka (svájci) 2:45,54 p, 5. Ted Ligety (amerikai) 2:45,82 p, 6. Benjamin Raich (osztrák) 2:46,13.

Maradjunk továbbra is Whistleren, de az Olympic Parkban, ahol két sílövőszámban is éremosztásra került sor. Először a férfiak rajtoltak a 15 km-es tömegrajtos versenyszámban. Harmincan indultak, köztük a címvédő Michael Greis, minden idők legjobb sílövője, Ole Einar Björndalen, a világbajnok Landertinger, na és a teljes orosz és francia gárda, az idei világkupaversenyek hősei. Az első két lövészeten (mindkettő fekvő testhelyzetben) a nagymenők alig hibáztak, kivételt Björndalen képezett, aki gyorsasági rekordot akart felállítani, s közben hibát hibára halmozott, növelve ezzel büntetőköreinek számát (hétnél állt meg). A táv felénél Huraj Jay, Ferry, Usztjugov volt a sorrend, de még hátravolt a két lövészet álló testhelyzetből. Huraj, Usztjugov állta a harcot, hibátlanul lőtt, nem úgy a francia Martin Fourcade és az osztrák Christoph Sumann, az előbbi hármat vétett, az utóbbi egyet, Fourcade viszont remekül sízett, s ennek köszönhetően dobogóra is lépett, na persze nem a legfelső fokára, mert azt már elfoglalta Usztjugov.

Sílövészet, férfi 15 km, tömegrajtos:

1. és olimpiai bajnok JEVGENYIJ USZTJUGOV (orosz) 35:35,7 (0)

2. Martin Fourcade (francia) 35:46,2 (3)

3. Pavol Huraj (szlovák) 3:52,3 (0)

4. Christoph Sumann (osztrák) 36:01,6 (1), 5. Daniel Mesotitsch (osztrák) 36:05,9 (3), 6. Ivan Cserezov (orosz) 36:09,2 (3).

Ezután Tófalvi Éviék következtek a női 12,5 km-es, tömegrajtos számukkal. Német—orosz külön viadalra számítottunk, de azért nagyon figyeltük Évit is. Jól kezdett, az első lőállásból hatodikként jött ki, hibátlan lövéssel, a másodikban aztán egyet vétett, s visszaesett a tizedik helyre, közben az élen kezdett kibontakozni a német—orosz párharc. Semmi pánik, nem a sztálingrádi ütközetre hangoltak, hanem a vancouveri éremosztásra. Az álló pozícióban Éva újabb négy hibát vétett, s visszazuhant a 24. helyre, az éllovasok is hibáztak, de mértékkel, Neuner és Hauswald két-két, Zajceva pedig egy hibával vágott neki az utolsó km-nek. Legfrissebben Neuner, aki duplázásra készült, hiszen már nyert egy bajnoki címet a 10 km-es üldözéses számban. Feltartóztathatatlannak bizonyult.

Sílövészet, női 12,5 km, tömegrajtos:

1. és olimpiai bajnok MAGDALENA NEUNER (német) 35:19,6 (2)

2. Olga Zajceva (orosz) 35:25,1 (1)

3. Simone Hauswald (német) 35:26,9 (2)

4. Olga Medvedtseva (orosz) 35:40,8 (0), 5. Teja Gregorin (szlovén) 35:49,0 (1), 6. Daria Domracseva (fehérorosz) 35:53,2 (1).

Először szerepelt olimpián a síakrobatika krossz versenyszáma. Hasonló a hódeszkások krosszához, de ez biztonságosabb, s ezért látványosabb, szebb is. Maratoni küzdelem (selejtező, középdöntő, elődöntő, kisdöntő, nagydöntő) végén svájci himnusz köszöntötte a győztest.

Síakrobatika, férfi krossz:

1. és olimpiai bajnok MICHAEL SCHMID (svájci)

2. Andrea Matt (osztrák)

3. Audun Grönvald (norvég)

4. Christopher Delbosco (kanadai), 5. Cavaggio Enak (francia), 6. Davey Barr (kanadai).

Megkezdték olimpiai vetélkedőjüket a bobosok is. Elsőként a férfi kettes bobok rajtoltak, s mindjárt címvédéssel kezdtek. A boldog címvédők: Andre Lange, Kevin Kuske (Németország). Egyébként ez az arany Andrénak, a bob kormányosának a negyedik olimpiai aranya, ugyanis győztes négyes bobot is kormányzott 2002-ben és 2006-ban.

Bob, kettesek:

1. és olimpiai bajnok ANDRE LANGE, KEVIN KUSKE (német) 3:26,65

2. Thomas Florschuetz, Richard Adjei (német) 2:26,87

3. Alekszander Zubkov, Alekszej Voevod (orosz) 3:27,51

4. Ivo Ruegg, Cedric Grand (svájci) 3:27,85 p, 5. Pierre Lueders, Jesse Lumsden (kanadai) 3:27,87 p, 6. Steven Holcomb, Curtis Tomasewicz (amerikai) 2:27,94.

A nap jégkorongrangadóján orosz siker született: Oroszország—Csehország 4—2.

Csúszókorong- (curling) eredmények: nők: Oroszország—Japán 9—12, Kanada—EgyesültÁllamok 9—2, Németország—Dánia 5—6, Nagy-Britannia—Svájc 6—10.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-02-23: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagyapa, após, rokon és jó barát,
id. KELEMEN ISTVÁN,
a barátosi fúvószenekar
oszlopos tagja
életének 68. évében elhunyt.
Temetése 2010. február 24-én 14 órakor lesz a családi háztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
7250595
2010-02-23: Magazin - x:

A bombák földjén lesöpörte az Avatart

Valósággal lesöpörte A bombák földjén az Avatart: Kathryn Bigelow iraki háborús drámája (The Hurt Locker) a nyolc jelölésből hat díjat gyűjtött be a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti fényes londoni díjkiosztóján.