Török film kapta az Aranymedvét

2010. február 23., kedd, Magazin

A berlini nemzetközi filmfesztivál, a Berlinale Werner Herzog német rendező vezette nemzetközi zsűrije a török Semih Kaplanoglu Méz című filmjét részesítette a legnagyobb elismerésben. A film egy anatóliai gyermek életén keresztül a természetre, illetve környezetre leselkedő veszélyeket mutatja be. Ilyen jellegű, valójában természetvédelmi filmet a zsűri először díjazott. Az idén hatvanéves Berlinale történetében egyébként negyvenhat év óta először kapott török film ismét Aranymedvét.

A nemzetközi zsűri a legjobb rendezőnek járó Ezüstmedvét a svájci házi őrizetben levő Roman Polanskinak ítélte a The Ghost Writer (Szellemíró) című filmjéért. A Robert Harris bestsellerregénye alapján készült film rendkívül izgalmas politikai krimi, amelynek főszerepeit Pierce Brosnan és Ewan McGregor játssza. Szakértők előzetesen szinte biztosra vették, hogy a francia-lengyel állampolgársá­gú Polanski filmje elismerésben részesül, a filmvilág ugyanis ily módon kívánta kifejezni szolidaritását a hetvenes évek végén elkövetett liliomtiprásért jelenleg őrizetben tartott rendezővel. Polanski egyébként meglehetősen szarkasztikus üzenetet küldött a Berlinalé­nak, hangoztatva: akkor sem utazott volna el Berlinbe, ha előre tudta volna, hogy ő kapja a díjat, attól tartva, hogy börtönbe kerül. Legutóbb ugyanis — tavaly Zürichben — épp akkor tartóztatták le, amikor egy díj átvételére érkezett.

A Berlinale hagyományainak megfelelően az Aranymedve mellett több Ezüstmedve került kiosztásra. Így a legjobb női alakításért járó Ezüstmedvét a japán Vakamacu Kodzsi Caterpillar című versenyfilmjének főszereplője, Teradzsima Sinobu kapta. A film általános megítélés szerint az elmúlt évek egyik legmegrázóbb háborúellenes drámája. A legjobb férfialakításért járó díjat megosztva két orosz színész, Grigorij Dobrigin és Szergej Puszkepalisz vehette át Alekszej Pokobregszkij How I ended this Summer (Hogyan végződött a nyaram) című filmjében nyújtott alakításáért. Alekszej Pokobregszkij filmjét a zsűri a legjobb művészi teljesítményért is Ezüstmedvével jutalmazta. A legjobb forgatókönyvért járó Ezüstmedvét Vang Csüan-an Tuan Yuan — Apart together (Tüan Juan — Együtt külön) című, megrázó szerelmi történetet bemutató filmje kapta. A zsűri különdíjban — szintén Ezüstmedvé­ben — részesítette a román Florin Şerban Eu când vreau să fluier, fluier (Ha fütyülni akarok, fütyülök) című filmjét. A fiatal rendező egy másik díjat is kapott a film eredetiségéért.

A Berlinale Fórum szekciójában nagy sikerrel mutatták be a magyar Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című filmjét, amely a Magyar Filmhéten fődíjat nyert.

Pietsch Lajos

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-23: Magazin - x:

A bombák földjén lesöpörte az Avatart

Valósággal lesöpörte A bombák földjén az Avatart: Kathryn Bigelow iraki háborús drámája (The Hurt Locker) a nyolc jelölésből hat díjat gyűjtött be a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti fényes londoni díjkiosztóján.
2010-02-23: Sport - Tibodi Ferenc:

Sport

Barátság Kupa
A kézdivásárhelyi tekepályán február 21-én véget ért a Barátság Kupa amatőr tekebajnokság tizenharmadik fordulója.