Utolsó ülését tartotta az Országgyűlés

2010. február 23., kedd, Világfigyelő

A kommunista diktatúra áldozataira való megemlékezéssel kezdte munkáját tegnap, négyéves ciklusának utolsó ülésnapján az Országgyűlés. Katona Béla házelnök a plénumnak napirend előtt azt mondta: az áldozatokra akkor tudunk a legméltóbban emlékezni, ha szembeszállunk minden olyan törekvéssel, amely emberi sorsokat és életeket, szabadságot és demokráciát áldoz fel egy eszme oltárán.

A parlament a házszabály szerint még tarthat rendkívüli ülést a képviselők egyötödének írásbeli kérelmére, a kormány vagy az államfő kezdeményezésére is össze kell hívni. A bizottságok elvileg tarthatnak üléseket a rendes ülésszak alatt. Az eddigi gyakorlat szerint az új kormányok minden egyes esetben visszavonták elődjeik előterjesztéseit.

Három nemzeti cél

Bajnai Gordon három nemzeti cél kitűzését javasolta azoknak, akik a jövőben is folytatják a parlamenti munkát: elsőnek a magyar euró bevezetését, másodiknak a foglalkoztatás bővítését, harmadiknak pedig a gyors gazdasági növekedés beindítását jelölte meg. A miniszterelnök a parlamentben elhangzott napirend előtti felszólalásában azt mondta, 2014. január elsején bevezethető Magyarországon az euró, ,,ha a választások után is marad elég bölcsesség és kitartás". Bajnai szerint Magyarország a világgazdasági válság alatt állva maradt; a kormány kezelte a válságot, megvédte a polgárokat, utat nyitott a fellendüléshez. Kiemelte: nyugodt szívvel, tiszta lelkiismerettel mondhatta ki ezt a mondatot a kormányzás tíz hónapja után. A kormányfő megköszönte a válságkezelést a felelős többségnek és a magyaroknak, akik megvalósították és elviselték a válságkezelő programot.

Édes-bús búcsúbeszéd

Navracsics Tibor szerint Bajnai Gordon tegnapi parlamenti beszédében levetette magáról a felelősséget. A Fidesz frakcióvezetője a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva úgy fogalmazott: Bajnai Gordon édes-bús búcsúbeszéde azt juttatta eszébe, amikor az apa délután elmegy otthonról, a gyerekeket otthon hagyja játszani, és néhány intő szó kíséretében elmondja nekik, legyenek jók. ,,Azonban ha egy apa azt akarja, hogy a gyerekek jók legyenek, és aggodalmai vannak, akkor ott marad a gyerekekkel" — tette hozzá.

Büntethető lesz a holokauszttagadás

Büntethető lesz a holokauszttagadás, mivel az Országgyűlés tegnap elfogadta a büntető törvénykönyv erre vonatkozó módosítását. A szocialisták által kezdeményezett név szerinti zárószavazáson az MTI számításai szerint 197 igen, egy nem és 144 tartózkodás mellett fogadták el az indítványt. A törvény — amelyet Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje nyújtott be — három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt.

Politikusok búcsúznak

Tucatnyi rendszerváltó politikus búcsúzott el az Országgyűléstől, ők már nem lesznek tagjai a következő törvényhozásnak. A szabad demokrata frakció tagjai közül búcsúzik az Országgyűléstől a legtöbb olyan politikus, aki 1990 óta a parlament tagja: Kuncze Gábor volt belügyminiszter, Eörsi Mátyás, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke, Hankó Faragó Miklós, az igazságügyi tárca volt politikai államtitkára, Magyar Bálint volt oktatási miniszter, Világosi Gábor parlamenti alelnök, a Belügyminisztérium volt politikai államtitkára, Pető Iván, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, valamint Béki Gabriella, az SZDSZ szociálpolitikai ügyekkel foglalkozó szakpolitikusa. A szocialista képviselőcsoportból húsz éve a parlament tagja, ősztől viszont már nem lesz képviselő Gál Zoltán volt házelnök, Katona Béla jelenlegi házelnök, valamint Jánosi György volt gyermek-, ifjúsági és sportminiszter. Régóta tartó betegsége miatt Horn Gyula korábbi miniszterelnök sem lesz képviselő a következő ciklusban. A parlamentből távozó rendszerváltó politikusok közé tartozik Mécs Imre, aki 2006-ig az SZDSZ, a mostani ciklusban pedig az MSZP színeiben került az Országgyűlésbe. 1990 óta tagja az Országgyűlésnek Mádi László, a Fidesz szakpolitikusa is, azonban az ingatlanadóval kapcsolatban megfogalmazott véleménye miatt fideszes színekben biztosan nem lesz képviselő a következő ciklusban.

Így nem működik

Kuncze Gábor nem fog hétfőnként ,,bányalóként, becsukott szemmel bemenni a parlamentbe", de arról még nem döntött, hogy mit fog csinálni a képviselőségtől való visszavonulás után. Az SZDSZ volt elnöke, aki a rendszerváltozás óta tagja volt a parlamentnek, a ciklus utolsó ülésnapján az őt faggató újságírónak arra a kérdésre, hogy mi volt a legjobb az elmúlt húsz évben, annyit felelt: ,,ez a húsz év úgy, ahogy van". Hozzátette, hogy ebből az időszakból nem érdemes elemeket kiemelni, mert élete egyharmad részét tölthette képviselőként, méghozzá egy nem akármilyen időszakban. Arra a kérdésre, hogy mit csinálna másképpen, azt felelte: ,,mindnyájunknak azt kell mondani, hogy tarthatatlan az a fajta szembenállás, amely jellemzi a politikai életünket". Megjegyezte, hogy ha ezen tudna segíteni, akkor azt megtenné, ,,mert így nem fog működni, amit most csinálunk".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-02-23: Közélet - x:

Jégtorlaszok a Kovászna-patakon

A hét végén Nagyborosnyónál jégtorlaszok keletkeztek a Kovászna-patakon, emiatt árvízveszélybe került a falu. A helyi hatóságok idejében léptek, és a talajfeljavító vállalat munkatársaival elhárították a veszélyt.
2010-02-23: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Ahogy közelednek a választások — s egyre világosabb, hogy a Fidesz készül a kormányzásra, hiszen előnye régóta biztos és elvitathatatlan, s a kérdés csak az, hogy sikerülhet-e a vágyott és akart kétharmados győzelmet megszereznie —, eldurvul a kampány, a szocialisták minden Fidesz-politikus nyilatkozatába beleakaszkodnak, keresik a fogást.