Röviden

2010. február 23., kedd, Világfigyelő
Nemzeti gyász Portugáliában

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett tegnap a portugál kormány a Madeira szigetét ért természeti csapás miatt, amelyről végleges veszteségadatot még nem tudtak közölni a helyi hatóságok. A mentőalakulatok összesen négyszáz munkagéppel és járművel vasárnap éjjel is dogoztak, hogy eltakarítsák a sziget fővárosára, Funchalra zúdult sarat, és kiszivattyúzzák a vizet az elöntött épületekből.

A hatóságok hivatalosan negyvenkét halottról és négy eltűntről beszélnek. A szigetnek nem csak a fővárosát, de vidéki területeit is sújtotta az ítéletidő. Sok út járhatatlan az iszap, a kidőlt fák és a földcsuszamlások, sziklaomlások miatt.

Lufthansa-sztrájk Németországban

A németországi légi forgalom nagy részét megbénította tegnap a német légi közlekedés, illetve a Lufthansa légitársaság történetének eddigi legnagyobb, a pilóták hajnalban kezdődött sztrájkja. Kora délutánig mintegy nyolcszáz Lufthansa-járatot töröltek a legnagyobb németországi repülőtereken. A legnagyobb német, illetve európai légitársaság szóvivője katasztrofális következményekről beszélt. Elismerte, hogy hasonló méretű munkabeszüntetés még nem volt a naponta mintegy százötvenezer utast szállító Lufthansa ,,életében". A négy napra tervezett munkabeszüntetést a légitársaság pilótáit tömörítő szakszervezet jelentette be, miután eredménytelenek voltak az anyavállalattal a bérek 6,4 százalékos emeléséről, továbbá a munkahelyek garantálásáról még az elmúlt évben kezdett tárgyalások.

Katonai puccskísérlet Törökországban

Tegnapi sajtójelentések szerint Törökországban letartóztatták a fegyveres erők több volt parancsnokát azzal a gyanúval, hogy puccsot készítettek elő az iszlamista gyökerű kormány ellen. Ibrahim Firtinát, a légierő egykori vezetőjét, Özden Örneket, a haditengerészet volt parancsnokát és Ergin Saygunt, a vezérkari főnök volt helyettesét más, nyugalmazott vagy aktív katonatisztekkel együtt vették őrizetbe az Ankarában, Izmirben és Isztambulban egyidejűleg végrehajtott rendőrségi akcióban. A hírt hivatalosan nem jelentették még be, de a CNN Turk úgy tudja, hogy Ilker Basbug tábornok, a fegyveres erők parancsnoka lemondta egyiptomi látogatását. Tegnap összesen négy tábornok és tíz ezredes került rács mögé.

Az EU a dubaji gyilkosságról

Az Európai Unió külügyminiszterei élesen elítélték tegnap, hogy több tagország hamis útlevelét használták a Dubajban a múlt hónapban elkövetett gyilkosság tettesei, de Izraelt nem nevezték néven. Diplomáciai források szerint a brüsszeli közlemény kiadásának célja ennek ellenére is az, hogy megrója Izraelt, amiért a jelek szerint egy izraeli kommandó hajtotta végre az akciót, és követte el a visszaélést a dokumentumokkal. Jeruzsálemben ezt nem cáfolják, de nem is erősítik meg.

Freiburg érseke bocsánatot kért

Bocsánatot kért a katolikus iskolákban történt, a paptanárok által korábban elkövetett szexuális bűncselekmények miatt a német katolikus püspöki konferencia elnöke. Robert Zollitsch freiburgi érsek a német katolikusok központi szervezetének tegnap kezdődött tavaszi konferenciáján bocsánatot kért mindazoktól, akik ilyen bűncselekmények elszenvedői voltak. A német katolikus egyház az ügy átfogó kivizsgálása mellett van — hangsúlyozta az érsek, aki első ízben szólalt meg a több mint három héttel ezelőtt kirobbant botrány kapcsán. Közvetlenül a tavaszi konferencia kezdete előtt a német kormány is az ügy alapos kivizsgálására szólította fel a katolikus egyházat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-02-23: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Ahogy közelednek a választások — s egyre világosabb, hogy a Fidesz készül a kormányzásra, hiszen előnye régóta biztos és elvitathatatlan, s a kérdés csak az, hogy sikerülhet-e a vágyott és akart kétharmados győzelmet megszereznie —, eldurvul a kampány, a szocialisták minden Fidesz-politikus nyilatkozatába beleakaszkodnak, keresik a fogást.
2010-02-24: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében csütörtökön 17 órakor A romániai magyar közélet tükörképei címmel hármas könyvbemutató lesz. Demeter János egyetemi oktató, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke bemutatja a Cseke Pé­ter által szerkesztett Kistérségek – nagy remények? A társadalmi önépítés megújuló formáiról című kötetet, Elekes Károly közgazdász és Kónya-Hamar Sándor szerkesztő, író, politikus a Somai József szerkesztette Fehér könyv az erdélyi magyar felsőoktatás kálváriájáról című kötetet ismerteti, a Bodó Barna által szerkesztett, 2009-ben megjelent Romániai Magyar Évkönyvet (2007—2008) pedig Váry O. Péter publicista, újságíró mutatja be. Mindhárom könyv szerkesztője jelen lesz.