Mi, hol, mikor?

2010. február 24., szerda, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében csütörtökön 17 órakor A romániai magyar közélet tükörképei címmel hármas könyvbemutató lesz. Demeter János egyetemi oktató, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke bemutatja a Cseke Pé­ter által szerkesztett Kistérségek – nagy remények? A társadalmi önépítés megújuló formáiról című kötetet, Elekes Károly közgazdász és Kónya-Hamar Sándor szerkesztő, író, politikus a Somai József szerkesztette Fehér könyv az erdélyi magyar felsőoktatás kálváriájáról című kötetet ismerteti, a Bodó Barna által szerkesztett, 2009-ben megjelent Romániai Magyar Évkönyvet (2007—2008) pedig Váry O. Péter publicista, újságíró mutatja be. Mindhárom könyv szerkesztője jelen lesz.

Színház

A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház csütörtökön 19 órától a színház nagytermében előadja Biljana Srbljanovic Poveşti de familie (Családtörténetek) című darabját. Rendező: Cristian Ban. A helyek száma korlátozott, jegyet a színház pénztáránál lehet vásárolni naponta 11—15 óráig, az előadás napján 18 órától. Előjegyzés a 0267 315 324-es és a 0733 601 965-es telefonon.

Alakuló ülés

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Szervezetének elnöke pénteken 16 órára a helyi szervezetekkel egyeztetve összehívta az Erdővidéki Széki Szervezet alakuló ülését a nagybaconi református kultúrotthonba. A küldöttgyűlésen megvitatják és elfogadják a szervezet alapszabályzatát, s megválasztják a széki elnököt.

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház Pinceklubjában ma 16 órától Hobbi Cserebereklub, 19 órától a Holló Ernő Sajtó­pincében meghívottak a Sepsiszentgyörgyön megjelenő Cimbora, kíváncsi diákok lapjának főszerkesztője, Farkas Kinga és munkatársai. Téma: Hogyan sikerül túlélni ezt a válságos, nem igazán médiabarát korszakot? Házigazda: Matekovics János.

Táncház. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési házban ma 20 órától táncház, zenél a Háromszék Táncegyüttes zenekara és a Folker együttes. A szé­ki néptánc- és énektanítást erdélyi táncrendek, nótázás követi. Házigazda: Hunor és Marcsi.

A mozi varázsa. Sepsiszentgyörgyön a Babeş―Bolyai Tudományegyetem új, Stadion utcai épületében ma 18 órától dr. Nagy Attila A klasszikus romantikus film története, jellegzetességei címmel tart előadást.

Megbeszélés. Háromszék kereskedőit, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (Asimcov) tagjait várják ma 16 órára a sepsiszentgyörgyi Inkubátorházba. 18 órá­tól a vállalkozók és a megye egyik reprezentatív sportklubja, a Sepsi BC női kosárlabdacsapata közötti partnerségi viszony megteremtése lesz a téma.

Tájékoztató. A Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium induló 5. osztályáról csütörtökön 18 órától tartanak tájékoztatást a szülőknek az iskola konviktusában. Telefon: 0267 311 210.

Tanácsadás. Dr. Kerestély Péter, a marosvásárhelyi Rák Információs, Prevenciós és Terápiás Központ vezetője Sepsiszentgyörgyön a Pro Nobis Egyesület székházában (Sepsiszentgyörgy, Grigore Bălan tábornok út, 41. szám, 16-os tömbház, C bejárat, 1-es ajtó) ma és csütörtökön 10—13 óráig rákos betegeknek s hozzátartozóiknak tart tájékoztatást terápiás lehetőségek felvázolására, amit konzultáció egészíthet ki.

Útlezárás. Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy csütörtökön 8 és 16 óra között javítási munkálatok miatt teljesen lezárják a forgalmat a Csíki utcának az 1918. December 1. és Grigore Bălan tábornok út közötti szakaszán.

Áramszünet. Ma 7—19 óráig Gelencén a község felső felében, 7—9 és 17—19 óráig Ozsdolán, Haralyban, Hilibben és Gelencén, 9—15 óráig Szépmezőn, Angyaloson, Rétyen a 2-es transzformátor körzetében és a keresztúti benzinkútnál, 9—16 óráig Sepsiszentgyörgyön a Sport utcai 5-ös, 6-os, 17-es, 20-as és 24-es tömbházban, csütörtökön 8—15 óráig Kézdivásárhelyen az 1918. December 1. utcai 20/A, B, C, D, 21/A, B, C, D, E tömbházban, 9—16 óráig Sepsiszentgyörgyön az Otthon sé­tá­nyon a 34-es és 26-os tömbházban szünetel az áramszolgáltatás.

Elzárják az ivóvizet ma 8—15 óráig Sepsiszentgyörgyön a Puskás Tivadar utcában a 16A tömbházban és a családi házaknál, valamint a Grigore Bălan tábornok úti 30-as, 31-es és 32-es tömbházban.

Hibaigazítás. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes A csodálatos furulya című előadásának, melyet hétfőn láthatott a kézdivásárhelyi közönség, rendezte Budaházi Attila, a Csíki Játékszín dramaturgja, koreográfus: Gábos Endre. Az ősbemutatót 12 évvel ezelőtt valóban László Károly rendezte.

Közlekedés

Kedd reggel néhány perccel hat óra előtt a 11-es országúton, Lemhényben közúti baleset történt. Az előzetes felmérések szerint a 39 éves lengyel állampolgár által vezetett kamion túl nagy sebességgel haladt a kanyargós úton, az egyik kanyarban leszaladt az útról, betört egy udvarba, romba döntötte a nyári konyhát, és áthajtott a gázvezetéken is. A kamion üzemanyagtartályából kb. százliternyi dízelolaj folyt ki, ezért a helyszínre hívták a környezetvédelmi őrséget, de riasztották a gázvállalatot, a villamosenergia-szolgáltatót és a közúti hatóságot is, hogy az esetleges veszélyeket elhárítsák. A forgalom még a reggel folyamán helyreállt.

Kékfény

Lopások. Pénteken az előpataki rendőrök tetten érték S. C. (15) és C. C. (15) helybeli lakost, amint éppen lopott deszkát szállított. A kb. 300 lej értékű fűrészárut visszaadják a tulajdonosnak. * Hétfőn a nagyborosnyói rendőrök azonosították N. Antal (18) és L. Cs. (14) helybeli lakosokat, akiket azzal gyanúsítanak, hogy február 10—18. között gabonát loptak az egyik portáról. A 200 kg csöves kukoricát és 60 kg zabot megtalálták, és visszaadták a tulajdonosnak.

(Rendőrségi tájékoztató)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-02-23: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Nemzeti gyász Portugáliában
Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett tegnap a portugál kormány a Madeira szigetét ért természeti csapás miatt, amelyről végleges veszteségadatot még nem tudtak közölni a helyi hatóságok. A mentőalakulatok összesen négyszáz munkagéppel és járművel vasárnap éjjel is dogoztak, hogy eltakarítsák a sziget fővárosára, Funchalra zúdult sarat, és kiszivattyúzzák a vizet az elöntött épületekből.
2010-02-24: Sport - Áros Károly:

A tizedik versenynap (Vancouver, 2010)

Tizenkét csapat sorakozott fel a síugrás befejező száma, a csapatverseny rajtjához. Hiányzott Svájc, s természetesen kétszeres egyéni bajnoka, Simon Ammann. Na de ott voltak az éremre esélyes osztrákok, németek, norvégok, lengyelek, szlovének, japánok, finnek...