GlosszaA bosszú

2010. február 24., szerda, Közélet

Egyesek könnyen tudnak bosszút állni az adóhatóságon és az államon, ha akarnak. Mint az a férfi, aki a texasi Austinben — mivel nagyon felmérgelődött említett hatóságokra — fogta magát, felült magánrepülőjére, és belehajtott a helybeli adóhatóság épületébe. Előzőleg még felgyújtotta saját lakását, hogy ne legyen, mit elkoboznia tőle post mortem az államnak. Mindenesetre, rosszul mehetett neki, ha magánrepülőre is futotta...

Sok ember lehet nálunk is, akinek jön, hogy bosszút álljon az adó- és más hatóságokon. Egyetlen baj az, hogy nincs magánrepülőjük, amivel belehajtanának a különféle hivatalok, hatóságok épületébe.

Aztán a másik baj az, hogy nem is igen tudjuk, kin kellene ezzel a kamikaze módszerrel bosszút állni. Mert, ha felelősségre vonjuk az adóhivatal alkalmazottjait, hogy miért nőttek Sepsiszentgyörgyön húsz százalékkal az adók, akkor azt mondják, hogy ők csak végrehajtók. Mutogatnak fennebb. A magyarázat aztán az, hogy ezt a törvény lehetővé teszi. A törvényhozás azt mondja, hogy ők csak a lehetőséget adták meg. Mutogatnak lefelé, a tanácsok felé. A tanács meg megszavazta. Ők szintén mutogatnak. Rámutatnak arra, milyen sok pénzre van szükség azért, hogy fejlesszék a várost vagy a községet, amelyben élünk.

Az adóemelés mellett még azt is megváltoztatták, hogy tíz százalék kedvezményt kapott, aki március 31-ig kifizette teljes adóját. Most már csak akkor van meg ez a tízszázalékos előny, ha január végéig fizet az adófizető. A lelkiismeretes polgár rohan tehát kifizetni a fizetnivalót, még mielőtt tudná, mennyit is kell lepengetnie. Aztán néhány napra rá kézhez kapja az értesítést. A gyengébb idegrendszerű ettől szívrohamot kap, és lelke felszáll, mint az austini polgár gépe. Nálunk, akiknek okuk lenne arra, hogy mérgükben belerohanjanak egy ilyen tettbe, nincs pénzük repülőgépre. Akiknek meg van repülőjük, csak nem bolondok, hogy nekirepüljenek például saját munkahelyüknek, mondjuk, a parlament vagy a kormány épületének. Így aztán nem marad más lehetőség az egyszerű földi halandóknak, mint megtanulni repülni. Ilyenek bizonyosan lesznek, mert már rég rebesgeti a kormány, hogy sokan fognak állásukból repülni. De ezek végül is minek repüljenek neki? Egyáltalán, akinek oka van arra, hogy bosszúból repülve megsemmisítő csapást mérjen valamelyik hatóságra, egyáltalán nem repdes a boldogságtól.

Esélyünk sincs arra, hogy pontozásos győzelmet arassunk, mint Ponta a szocialisták kongresszusán.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-02-24: Közélet - :

Megnyílt az EMNT székelyföldi irodája

Tegnap Székelyudvarhelyen megnyitották az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács székelyföldi központi irodáját. Jelen volt Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke, László János, az EMNT székelyföldi régióelnöke, Nagy Pál udvarhelyszéki, Bencze Tibor csíkszéki, Jakabos Janka háromszéki EMNT-elnök, valamint Papp Előd, az EMNT alelnöke.
2010-02-24: Belföld - :

Hírsaláta

NEM SÜRGŐS. A képviselőház és a szenátus Állandó Bürója együttes ülésén úgy döntött, hogy elhalasztja az alkotmány módosításával foglalkozó parlamenti szakbizottság létrehozását. A kezdeményezés a demokrata-liberálisok részéről érkezett, de a liberális és a szociáldemokrata párti képviselők a javaslat ellen szavaztak. Az ellenzéki pártok képviselői elsősorban azt kifogásolták, hogy a demokrata-liberálisok kezdeményezése csupán az egykamarás parlamenti rendszer bevezetésére korlátozódott, és nem az alkotmány alapos megreformálására. (Realitatea)