Tüzes évkezdet

2010. február 24., szerda, Közélet

Sűrű bevetési programmal indult a háromszéki tűzoltóknak az idei esztendő, az év elejétől február utolsó hetéig összesen 46 riasztást kaptak, s jóllehet, ezekből hét hamis volt, két esetben pedig útközben értesítették őket, fölösleges a helyszínre menniük, a többi bevetés komolynak, esetenként súlyosnak bizonyult.

Huszonöt tüzet kellett oltaniuk, e téren a ,,sláger" továbbra is a kémény: eldugult, a fa tetőszerkezettől nem szigetelt füstjá­ratok okozták a tüzeket, illetve a kéményhez túl közel tárolt gyúlékony anyagok. E nem egészen két hónap alatt gyújtogatás is történt Háromszé­ken. A baleseti mentéskor bevethető új felszereléseket is használniuk kellett, nyolc ilyen esethez riasztották őket. Ami figyelemre méltó: a riasztástól a helyszínre érkezésig eltelt átlagidő. Ez a sepsiszentgyörgyi egység esetében nem egészen 17 perc, a kézdivásárhelyi alegységé majdnem negyed óra, a bodzafordulóiaké viszont csupán hat perc. A magyarázat a nagy távolságokban rejlik, Erdővidékre például a megyeszékhelyieknek kell menniük, miután többévi tervezgetés és egyeztetés után sem sikerült megalakítani a baróti alegységet: a mai napig nem kaptak megfelelő épületet Erdővidék központjában, de beérnék bármelyik községben egy tűzoltó­autó és legénysége normális elszállásolására alkalmas felü­lettel is.

Visszatérve a riasztásokra: egyik időszerű bevetésük ebben az időszakban a folyóvizeken keletkező jégtorlaszok felrobbantá­sa. Három ilyen akciót szerveztek e télvégen, véleményük szerint ezzel nagyjá­ból az árvízveszély Háromszéken el is hárult.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-02-24: Közélet - Mózes László:

Fűtési segély a legszegényebbeknek

Közel negyvenkétezer háromszéki család jogosult ezen a télen fűtési segélyre, legtöbben közülük fával melegednek — közölték a kifizetéseket intéző megyei szociális ügynökségen.
2010-02-24: Közélet - :

Kazánházból inkubátorház

A távfűtés megszűnésével a kézdivásárhelyi kazánházak és hőcserélő központok kihasználatlanul állnak, hasznosításukra az előző és jelenlegi városvezetés is gondolt, de mindeddig előrelépés nem történt.