Cipőt hajítottak a török kormányfőre

2010. február 24., szerda, Világfigyelő

Cipővel próbálta megdobni Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnököt (felvételünk) egy kurd férfi hétfőn késő este a dél-spanyolországi Sevillában; a támadó elvétette a dobást, a rendőrség ezzel együtt őrizetbe vette őt.

A spanyol biztonsági szervek közlése szerint a cipős támadás a sevillai városháza előtt történt, ahol Erdogan egy kitüntetést vett át, s az esemény után éppen az autójába készült beszállni. Az elhajított cipő az autót találta el, és nem a török kormányfőt. A támadó egy 27 éves szíriai kurd fiatalember, aki azt kiabálta, Éljen a szabad Kurdisztán! A fiatalembernek más okból egyébként is folyamatban a kiutasítása Spanyolországból.

Több, politikusok vagy diplomaták elleni cipős támadás is történt szerte a világban azóta, hogy egy iraki újságíró 2008 decemberé­ben egy bagdadi sajtótájékoztatón George Bush akkori amerikai elnök felé hajította lábbelijét. Letartóztatták, és kilenc hónapot töltött börtönben, de azóta is hősnek tekintik őt a muzulmán világban. Tavaly február elején Ven Csia-pao kínai miniszterelnököt próbálták cipővel megdobni, miközben előadást tartott a Cambridge-i Egyetemen, néhány nappal később pedig Benjámin Daganhoz, Izrael svédországi nagykövetéhez vágtak cipőt, amint a Stockholmi Egyetemen a közelgő izraeli választásokról beszélt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-02-24: Világfigyelő - :

A fehéroroszországi lengyel kisebbség jogvédelmét kérik az EU-tól

Lech Kaczynski lengyel államfő a fehéroroszországi lengyel kisebbség melletti szolidaritást kért az Európai Uniótól. A fehérorosz lengyel kisebbség mintegy 400 000 lelket számlál.
2010-02-24: Világfigyelő - :

Félszáz letartóztatás Törökországban

Félszáz katonatiszt kihallgatását kezdte meg az ügyészség tegnap Törökországban az Ergenekon-ügyként elhíresült állítólagos kormányellenes összeesküvés miatt zajló eljárásban.