A fehéroroszországi lengyel kisebbség jogvédelmét kérik az EU-tól

2010. február 24., szerda, Világfigyelő

Lech Kaczynski lengyel államfő a fehéroroszországi lengyel kisebbség melletti szolidaritást kért az Európai Uniótól. A fehérorosz lengyel kisebbség mintegy 400 000 lelket számlál.

,,Lengyelország nemcsak honfitársait védi, hanem olyan elveket is, amelyek az EU szemszögéből is egyetemesek és alapvetőek" — hangzott az elnök varsói nyilatkozata, amelyet a fehéroroszországi lengyelek szövetsége (ZPB) elnökének jelenlétében tett. Mint mondta, hazája az ottani civil társadalomért küzd, és ennek része a kisebbségek védelme. Andzelika Borys, a ZPB elnöke elmondta, hogy a szövetség 2005 óta illegálisan tevékenykedik, egy éve pedig súlyosbodott a hatóságok repressziója. Borys tegnap az Európai Parlament lengyel elnökével, Jerzy Buzekkel és a politikai csoportok vezetőivel találkozott Brüsszelben.

A Minszk és Varsó közötti legutóbbi feszültségek hátterében az ivjanyecki lengyel kultúrház körüli konfliktus áll. Egy bíróság a kultúrház ingatlanját egy másik lengyel szervezetnek ítélte, amelynek vezetője szorosan együttműködik Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel. A fehérorosz biztonsági erők február közepén előállították a Varsó által támogatott ZPB munkatársait. A lengyel kisebbség több tucatnyi tagját is őrizetbe vették.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-02-24: Világfigyelő - :

A magyar anyanyelv használatáért tüntettek Révkomáromban

A magyar anyanyelv szabad használatáért tüntetett közel 500 egyetemi hallgató tegnap délután a szlovákiai Révkomáromban. A szónokok a magyar nyelv melletti kiálláson túl toleranciára és együttműködésre szólítottak fel, de kifogásolták a szlovák államnyelvet védő törvényt. A Klapka térre meghirdetett békés demonstráció szervezői magyar és szlovák nyelvű szórólapokon hívták fel a résztvevőket a tüntetés szabályainak betartására.
2010-02-24: Világfigyelő - :

Cipőt hajítottak a török kormányfőre

Cipővel próbálta megdobni Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnököt (felvételünk) egy kurd férfi hétfőn késő este a dél-spanyolországi Sevillában; a támadó elvétette a dobást, a rendőrség ezzel együtt őrizetbe vette őt.