Vancouver, 2010A tizenegyedik versenynap

2010. február 25., csütörtök, Sport
Az alpesi sízők nyitották az érmes versenyeket, százhárom férfi versenyző sorakozott fel az óriás-műlesiklás rajtjához. Mindenki ott volt, aki ebben a műfajban számításba jöhet ― ott volt a címvédő osztrák Raich, a világbajnok svájci Janka, a bronzérmes Ligety...

Az első futam rostáján harminc versenyző jutott át, aki érem- és pontszerzés esélyével készülhetett a második futamra. A rostán fennakadók között szerepelt Bode Miller is, aki nagy igyekezetében kaput tévesztett. A második futam első leckéjét a kanadai Quay adta fel 2:39,63 perces idejével. Kemény diónak bizonyult, hiszen csak a tizenhatodikként indult Schoerghofer tudta túlszárnyalni (2:39,37), s ezzel fel is pörgette az eseményeket, hiszen elkezdték a 2:38 perces időeredményeket teljesíteni, a 20.-ként indult norvég Jansrud kereken 2:38,22-t jegyeztetett. Ezt mindössze egy versenyzőnek, a svájci Jankának sikerült túlszárnyalnia (2:37,83), a bombaformában lévő Svindal csak megközelíteni tudta (2:38,44). Végül a svájci aranyérmes mellé két norvég sorakozott fel az ezüst-, illetve a bronzéremért.

Alpesi sí, férfi óriás-műlesiklás:

1. és olimpiai bajnok CARLO JANKA (svájci) 2:37,83

2. Karsten Jansrud (norvég) 2:38,22

3. Axel Lund Svindal (norvég) 2:38,44

4. M. Hirschner (osztrák) 2:38,52 p, 5. R. Baumann (osztrák) 2:38,50 p, 6. B. Raich (osztrák) 2:38,83 p.

Nem várt végkimenetele lett a férfi gyorskorcsolya 10 000 méteres küzdelmének. Tizenöt versenyző pályázott az érmekre, így aztán egyvalakinek egyedül, pár nélkül kellett lefutnia a tíz kilométert, ez az amerikai Bedford volt. Becsületére váljék, 13:40,20 perc alatt teljesítette a távot. Logikus, hogy a párban futók jobb eredményeket értek el, tizenhárom perc körülieket. A tizenhármat az ötödik párban futó dél-koreai Li Szung Hun szárnyalta túl. Eredménye: 12:58,55 perc ― új olimpiai csúcs. Még hátravolt a hollandok nagy esélyese, Kramer. Bele is adott minden tőle telhetőt, s négy másodperccel jobb időt is szaladt, mint Li, de... De pályaelhagyás miatt a kizárás sorsára jutott.

Gyorskorcsolya, férfi 10 000 m:

1. és olimpiai bajnok LI SZUNG HUN (dél-koreai) 12:58,55 ― olimpiai csúcs

2. Ivan Szkobrev (orosz) 13:02,07

3. Bob de Jong (holland) 13:06,73

4. Alexis Contin (francia) 13:12,11 p, 5. Havard Bokko (norvég) 13:14,92 p, 6. Sverre Haugli (norvég) 13:18,74 p.

Közben bemutatkoztak a síakrobaták krosszozói. Harmincöt lány indult el az előcsatározásokon, versenyük rendkívül látványos, küzdelmük idegeket tépő volt. (Mi tagadás ― ezt már csak zárójelben mondom: Sugásfürdőre is el tudnék képzelni egy ilyen krosszpályát a síakrobaták és hódeszkások közösen használnák. Hóágyú van, s még lehet venni... Ott lehetnénk az országos élvonalban, sőt, a nemzetközi mezőnyben is...) Na erről ennyit, nézzük inkább, mi történt Vancouverben. A győzelmet egy kanadai lány szerezte meg az európaiak előtt. A házigazdának ennyi dukál.

Síakrobatika, női krossz:

1. és olimpiai bajnok ASHLEIGH MCIVOR (kanadai)

2. Hedda Berntsen (norvég)

3. Marion Josserand (francia)

4. Karin Huttary (osztrák), 5. Kelsey Serva (kanadai), 6. Anna Holmlund (svéd).

Rendkívül látványos, kemény küzdelmet hozott a sílövők 4x6 km-es női váltója, melyben mi is érdekeltek voltunk, válogatottunkban két székely lány is szerepelt, a csíkszeredai Tófalvi Éva és a gyergyószentmiklósi Ferencz Réka. Tudtuk, hogy a váltónk nem fog sok vizet zavarni az érmekért menő csatában, de reménykedtünk, hogy hátha sikerül a pontszerző helyek közelébe kerülnie. Az érmekért menő küzdelemre meg voltak a jelöltjeink, esélyeseink, ha így jobb ― Németország, Oroszország, Franciaország, talán még Norvégia és Svédország. Talán... Nem tévedtünk. Már az első váltásnál kialakult a francia―orosz―német nagy hármas, s ez nem is bomlott fel a célig, ahol ez a sorrend alakult ki: orosz―francia―német. Ez utóbbi váltóból nagyon hiányzott a kétszeres olimpiai bajnok, Neuner. Tehát az olimpiai bajnok oroszok megvédték címüket, váltónk pedig a tizedik helyen zárt. Ez eddig a legjobb román eredmény Vancouverben.

Sílövészet, 4x6 km-es váltó, női:

1. és olimpiai bajnok OROSZORSZÁG (Szvetlena Szlepcova, Anna Bogalij-Tyitovec, Olga Medvedceva, Olga Zajceva) 1:09:36,3 óra

2. Franciaország (Marie Brunet, Sylvie Becaert, Marie Dorin, Sandrine Bailly) 1:10:09,1 óra

3. Németország (Kati Wilhelm, Simone Hauswald, Martina Beck, Andrea Henkel) 1:10:13,4 óra

4. Norvégia (Eikeland, Kristiansen, Flatland, Berger)1:10:34,1 ó., 5 Svédország (Domeij, Nilsson, Olofsson-Zidek, Jonsson)1:10:47,2 ó., 6. Ukrajna (Pridrusna, Kvostyenko, Valj Semerenko, Vita Semerenko)1:11:08, 2 ó.

Maratoni küzdelmet hozott a hózáporban véget ért északi összetett csapatversenye. Tíz csapat négy-négy versenyzővel kezdte meg az ugrást, melyben legjobbnak a finn válogatott bizonyult 507,0 ponttal, aztán következtek az amerikaiak, az osztrákok, a japánok... és így tovább... Az osztrákok az olimpiai bajnok címüket védték, a japánok a világbajnoki elsőségüket. A siker az osztrákokat kísérte, miután fantasztikus párharcot vívtak az amerikaiakkal. Hogy csak egy rövid részt elevenítsünk fel: az utolsó kör első kaptatóján az amerikai megelőzi osztrák versenytársát, de az ereszkedőben az osztrák újra az élre áll, mögöttük pár méterrel a német igyekszik, s lehet, azon jár az esze, hogy ,,befogom őket"... 800 méterrel a cél előtt az osztrák vezet, hat századdal lemaradva mögötte az amerikai tapossa a havat. Az emelkedőn helyet cserélnek, de aztán az utolsó ereszkedőt követően az osztrák robbant, ellép az amerikai mellett, és remek hajrával megszerzi a győzelmet.

Északi összetett, csapat:

1. és olimpiai bajnok AUSZTRIA (Mario Stecher, David Kreiner, Bernard Gruber, Felix Gotwald) 49:31,6 p

2. Egyesült Államok (Brett Camerota, Tod Lodwick, Bill Demong, Johnny Spillane) 49:36,8 p

3. Németország (Tino Edelmann, Johannes Rydzek, Björn Kircheisen, Eric Frenzel) 49:51,1 p

4. Franciaország (F. Braud, S. Lacroix, M. Latheurte, J. Chappuis) 50:11,4 p, 5. Norvégia (E. Rian, J. Schmid, M. Moan, P. Tande) 50:25,9 p, 6. Japán (Takahasi, Watanabe, Kobajasi, Kato) 50:45, 8 p.

A csütörtöki éremosztások: 3.00 ― női bob kettes, 4.30 ― rövidpályás gyorskorcsolya, női 3000 m váltó, 5.30 ― síakrobatika, női ugrás, 21.00 ― sífutás, női 4x5 km, 23.00 ― északi összetett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-02-24: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Magyarok a vajdasági választói névjegyzéken
A magyar—szerb kapcsolatok fejleményeit és a vajdasági magyar nemzeti közösség helyzetének alakulását tekintette át Bajnai Gordon miniszterelnök Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével folytatott tegnapi budapesti megbeszélésén — közölte a kormányszóvivői iroda. Pásztor István tájékoztatta a kormányfőt a felkészülésről a magyar kisebbség önkormányzataként működő Magyar Nemzeti Tanács megválasztására, kiemelve, hogy a törvényben előírtnál nagyobb számban, több mint 130 000-en iratkoztak fel a választói névjegyzékre, így az önkormányzati testületet a szerbiai magyarság közvetlenül választhatja meg. A 35 tagú Magyar Nemzeti Tanács közvetlen megválasztásának az a feltétele, hogy a választásra jogosult tagoknak legalább a fele iratkozzék fel a névjegyzékre. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 118 000 embernek kell regisztráltatnia magát március 11-ig. A választások a nyár elején lesznek.
2010-02-25: Sport - :

Tovább menetel a Bálványos (Kozárlabda, megyei bajnokság)

Csupán két mérkőzést rendeztek meg a megyei kosárlabda-bajnokság A-értékcsoportjának első fordulójában. Bálványos 16 pontos különbséggel győzte le a Sepsiszentgyörgyi ISK-t — ezzel továbbra is ők az egyetlen százszázalékos együttes a pontvadászatban, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK pedig hazai pályán diadalmaskodott a Bulldogsszal szemben.