Röviden

2010. február 24., szerda, Világfigyelő

Magyarok a vajdasági választói névjegyzéken

A magyar—szerb kapcsolatok fejleményeit és a vajdasági magyar nemzeti közösség helyzetének alakulását tekintette át Bajnai Gordon miniszterelnök Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével folytatott tegnapi budapesti megbeszélésén — közölte a kormányszóvivői iroda. Pásztor István tájékoztatta a kormányfőt a felkészülésről a magyar kisebbség önkormányzataként működő Magyar Nemzeti Tanács megválasztására, kiemelve, hogy a törvényben előírtnál nagyobb számban, több mint 130 000-en iratkoztak fel a választói névjegyzékre, így az önkormányzati testületet a szerbiai magyarság közvetlenül választhatja meg. A 35 tagú Magyar Nemzeti Tanács közvetlen megválasztásának az a feltétele, hogy a választásra jogosult tagoknak legalább a fele iratkozzék fel a névjegyzékre. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 118 000 embernek kell regisztráltatnia magát március 11-ig. A választások a nyár elején lesznek.

New York-i merénylet készült

Bűnösnek vallotta magát a New Yorkban merényletet tervező, tavaly elfogott egykori denveri autóbuszsofőr, az afgán származású Najibullah Zazi. A 25 éves férfit szeptemberben tartóztatták le azzal a váddal, hogy robbantásos merényleteket akart elkövetni a 2001. szeptember 11-i merényletek nyolcadik évfordulója idején. Az al-Kaida kiképzést kapott Zazi bevallotta, hogy mártírhalálra készült, öngyilkos merényletet akart végrehajtani a New York-i metróhálózatban. A szövetségi ügyészek szerint ez lett volna a 9/11-es támadások óta a legsúlyosabb merénylet Amerikában. A volt repülőtéri autóbusz-vezető egy brooklyni bíróságon elmondta: az al-Kaida terrorhálózat azért szervezte be, hogy öngyilkos merényletet hajtson végre amerikai földön, New Yorkban.

Sarkozy politikai nyitása

A szocialista Didier Migaud személyében ellenzéki politikust nevezett ki tegnap a francia elnök a számvevőszék élére. Nicolas Sarkozy ezzel folytatta a megválasztásakor meghirdetett ,,politikai nyitás" stratégiáját. Ez a első alkalom Franciaországban, hogy a nagy tekintélyű állami intézmény vezetésére nem kormánypárti személyiséget kért fel a végrehajtó hatalom. Az eddig a nemzetgyűlés pénzügyi bizottságát vezető szocialista politikus személyéről, aki a januárban elhunyt Philippe Séguint követi a számvevőszék élén, a keddi kormányülésen született meg a döntés — jelentette be Christine Lagarde gazdasági miniszter. A szakértelméről és konszenzuskereső magatartásáról ismert 57 éves politikus 2007 óta állt a parlamenti bizottság élén, ahová szintén az államfő szándékából került.

Befejeződött a Lufthansa-sztrájk

Németország fellélegzett a Lufthansa-sztrájk lefújása után, a káosz azonban tegnapra még nem szűnt meg a repülőtereken. A légitársaság a pilóták munkabeszüntetésének hajnaltól történt felfüggesztése ellenére továbbra is több járatot törölni kényszerült, és gyakoriak voltak a késések is. Az ország és egyben Európa legnagyobb légitársasága a 24 órás pilótasztrájk után egyelőre a korábban bejelentett szükségterv alapján üzemelt, csakúgy, mint a munkabeszüntetés által érintett leányvállalata, a Germanwings is. A több mint 4000 Lufthansa-pilótát tömörítő Cockpit szakszervezet beleegyezett abba, hogy március 8-ig felfüggeszt mindenfajta sztrájkot, és a Lufthansával tárgyalásos megoldásra törekszik.

Házkutatás Mladic lakásánál

Házkutatást tartott tegnap reggel a szerb rendőrség a hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött Ratko Mladic boszniai szerb extábornok belgrádi házában. A szerb rendőrség terrorelhárító osztaga hajtotta végre az akciót.

Botrány Észak-Rajna—Vesztfáliában

Elismerte a pártjának okozott politikai károkat, de elutasította a lemondást Jürgen Rüttgers, Észak-Rajna—Vesztfália tartomány konzervatív miniszterelnöke. Tegnapi nyilatkozatában Rüttgers — aki a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tartományi szervezetének vezetője, egyben pedig a párt egyik országos alelnöke is — ismételten azt hangoztatta: nem tudott arról a levélről, amelyben pártjának egyes tisztségviselői 6000 euróért kínálták szponzoroknak a lehetőséget, hogy a CDU közelgő tartományi kongresszusán bizalmas beszélgetést folytathassanak vele. A botrány miatt még az előző nap lemondott a CDU tartományi szervezetének főtitkára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-02-24: Világfigyelő - :

Eltűnt embereket találtak Madeirán

Negyvennyolcra nőtt a heves esőzések okozta földcsuszamlások és árvizek halálos áldozatainak száma a Portugáliához tartozó Madeira szigetén.
2010-02-25: Sport - Áros Károly:

A tizenegyedik versenynap (Vancouver, 2010)

Az alpesi sízők nyitották az érmes versenyeket, százhárom férfi versenyző sorakozott fel az óriás-műlesiklás rajtjához. Mindenki ott volt, aki ebben a műfajban számításba jöhet ― ott volt a címvédő osztrák Raich, a világbajnok svájci Janka, a bronzérmes Ligety...