Mi, hol, mikor?

2010. február 25., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 17 órakor A romániai magyar közélet tükörképei címmel hármas könyvbemutató lesz. Demeter János egyetemi oktató, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke bemutatja a Cseke Péter által szerkesztett Kistérségek — nagy remények? A társadalmi önépítés megújuló formáiról című kötetet, Elekes Károly közgazdász és Kónya-Hamar Sándor szerkesztő, író, politikus a Somai József szerkesztette Fehér könyv az erdélyi magyar felsőoktatás kálváriájáról című kötetet ismerteti, a Bodó Barna által szerkesztett, 2009-ben megjelent Romá­niai Magyar Évkönyvet (2007—2008) pedig Váry O. Péter publicista, újságíró mutatja be. Mindhárom könyv szerkesztője jelen lesz.

Kiállítás

* Sepsiszentgyörgyön a Lábas Házban pénteken 19 órától a Romániai Fotóklubok Kupáját 2010-ben elnyerő Camera Club Siculorum fotó­klub tart évértékelő fotókiállítást. A kiállítást Balási Csaba fotó­művész, a Román Fotóművészek Szövetségének alelnöke nyitja meg. Kiállít: Balá­si Csaba (Csíkszereda), Bakó Zoltán (Illyefalva), Bede Gá­bor (Kézdivásárhely), Kovács László Attila (Sepsiszentgyörgy), Nagy Lajos (Kézdivá­sárhely), Nagy B. Árpád (Sepsiszentgyörgy), Máriási Attila (Kézdivásárhely), Moldován Mihály (Hétfalu), Moldován Zsolt (Kézdivásárhely), Szász Fábián József (Sepsiszentgyörgy), Toró Attila (Sepsiszentgyörgy), Vargyasi Tamás (Sepsiszentgyörgy).

* A kézdivásárhelyi Vigadó kistermében pénteken 17 órakor megnyílik a Luceafărul című Eminescu-emlékkiállítás a Nagy Mózes Elméleti Líceum rendezésében. A tanulók Eminescu-versek ihlette festményeket és rajzokat állítanak ki. Az ünnepélyes megnyitóra verses-zenés összeállítással és képzőművészeti műsorral is készülnek a gyermekek.

* A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban pénteken 17.30 órakor Domokos Péter grafikusművész megnyitja Feldes Mária egyéni festészeti tárlatát. A kiállítás március 10-ig látogatható.

* A Bikmakk Kulturális Egyesület szervezésében vasárnap 12 órakor a bikfalvi kultúrotthon nagytermében megnyílik Zayzon Ádám kiállítása, amelyen új farsangi maszkjai mellett a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban kifejtett több évtizedes tevékenységéből is ízelítőt kínál. A kiállítás előzetes időpont-egyeztetés alapján március 7-ig tekinthető meg. Telefon: 0731 367 340.

Színház

* A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház ma 19 órától a színház nagytermében előadja Biljana Srbljanovic Poveşti de familie című darabját. Rendező: Cristian Ban. A következő előadás vasárnap lesz. A helyek száma korlátozott, jegyet a színház pénztáránál lehet vásárolni naponta 11—15 óráig, az előadás napján 18 órától.

* A sepsiszentgyörgyi M Stúdió a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében pénteken 19 órától Molnár Ferenc Liliom című előadását játssza Rusznyák Gábor rendezé­sében. A helyek száma korlátozott, idejében váltsanak jegyet! Az előadás kezdete után nincs lehetőség a késve érkezőket beengedni. A következő előadás vasárnap lesz.

* A kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében pénteken 13 órától a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió bemutatja Benedek Elek Többsincs királyfi című mesejátékát. Elek apó azonos című meséjét Duró György dolgozta át, rendezte: Barabás Árpád. Az előadásra a Rongy Elek-bérleteseket várják, a szabad helyekre jegyet lehet váltani, ára felnőtteknek 12 lej, diákoknak 7 lej.

Zene

A sepsiszentgyörgyi színház nagytermében pénteken 19 órától a Brassói Filharmónia kamarahangversenyén fellép a Kronstädter Flautus kvartett ― Ioan Greluş, Ciprian Patriche, Costin Rujoiu, Ştefan Balint ―, műsorán Mozart-, Händel-, Pierre Max Dubois-, Christopher Sttel- és Dinicu-művek, valamint a Gaudeamus kvartett ― Lucia Neagoe (elsőhegedű), Raluca Irimia (másodhegedű), Leona Varvarichi (mélyhegedű), Sebastian Vîrtosu (cselló) ―, műsoron Mozart: D-dús divertimento KV 136, Dvořák: F-dúr, Amerikai vonósnégyes op. 96.

Diákmédia-konferencia

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége és a Bihar Megyei Magyar Középiskolás Egyesületek Tanácsa március 5―7. között Nagyváradon megszervezi a Diákmédia-konferenciát. Ízelítőként a hét végi előadáscímek egyvelege: Járj nyitott szemmel!, Merj írni, véleményt formálni. Ez a dolgod!, Tudósíts! Informálj! Bírálj!, Hogyan maradhat naprakész egy diáklap?, Mi fér bele húsz percbe?, Nagy száj nélkül nincs médiás! Hogyan tartsuk fenn az újságot/rádiót, Fejleszd magad és a rádiódat/újságodat! Jelentkezési határidő február 28., éjfél. Jelentkezési lap a www.makosz.ro-n. Elküdeni az office@makosz.ro címre lehet.

Rock Stage, 2010

A nagy népszerűségnek örvendő Dark River Rock Festet idén új helyszínen, Sepsiszentgyörgy határában, a 4-es km-nél rendezik meg május 14—15-én. Az új elnevezés és az új helyszín ellenére marad a megszokott színvonal és tartalom, naponta több neves magyarországi együttes mellett teret kapnak hazaiak is, már most rengeteg zenekar jelezte részvételi szándékát. Megrendezik a hagyományos tehetségkutató versenyt: idén is komoly fesztiválokon való fellépési lehetőségekkel, valamint egy erdélyi és egy magyarországi nemzetközi zenei táborborban való részvétellel díjazzák a fiatal, kezdő zenekarokat. Egyéb információt a fesztiválról és a tehetségkutató versenyről a következő honlapokon találnak: www.rockstagefest.mlap.hu, www.erszi.uw.hu.

Filmes alkotóműhely

Fischer Gábor budapesti filmrendező egyhetes alkotóműhelyt szervez Sepsiszentgyörgyön. Az idei Szent György Napok idején és hátterében zajló cselekmény lesz a résztvevők által kitalált és elkészített film témája. Forgatókönyvírás, rendezés, operatőri munka, vágás és nem utolsósorban szereplés iránt érdeklődők jelentkezését várják a 0744 379 072-es telefonon Kósa Ferencnél.

Lomtalanítás vidéken

Márciusban elkezdődik a községközpontokban és a hozzájuk tartozó falvakban a lomtalanítás, a villamos és elektronikus hulladékok begyűjtése. Március első hetében a következő községekben végzik a lomtalanítást: kedden Sepsibükszádon, csütörtökön Mikóújfaluban. A szervezők kérik, gyűjtsék össze a háztartásukban fölöslegessé vált, használt bútorokat és más háztartási eszközöket, a használt villamos és elektronikus készülékeket (televízió- és rádiókészülék, mosógép, hűtőszekrény stb.), hogy a Tega Rt. elszállíthassa azokat. Bővebb felvilágosítás a 0267 310 123-as telefonon.

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház Pinceklubjában ma 19 órától a Terefereklub meghívottja Vargha Mihály szobrászművész, muzeológus, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. Téma: Állítólag lesz Sepsiszentgyörgyön a kortárs képzőművészetnek egy mú­zeuma. És folynak Vargha Mihály irányításával a Háromszéki Képzőművészek Évének előké­szü­letei. Há­zigazda: Matekovics Já­nos.

Farsang. A Kézdivá­sárhelyi Fiatalok Tanácsa szervezé­sében pénteken 18 órától a városi sportcsarnokban városi farsang lesz. Résztvevő a kézdivásárhelyi középiskolák farsangi versenyének első két helyezettje. A rendezvény programja: 18 órakor farsangi műsor, 20 órakor eredményhirdetés, utána éjfélig farsangi bál, bálkirály- és bálkirálynő-választás. A műsor házigazdája Deme Ró­bert színművész. * A lisznyói kultúrházban szombaton 19 órától kosaras farsangi mulatság lesz, a sepsiszentgyörgyi Kó­nya Ádám Művelődési Ház Visky Árpád Színjátszó társulatának tagjai vidám-zenés jeleneteket mutatnak be.

Tájékoztató. A Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium induló V. osztályáról ma 18 órától tartanak tájékoztatást a szülőknek az iskola konviktusában. Telefon: 0267 311 210.

Tanácsadás. Dr. Kerestély Péter, a marosvásárhelyi Rák Információs, Prevenciós és Terápiás Központ vezetője Sepsiszentgyörgyön a Pro Nobis Egyesület székházában (Sepsiszentgyörgy, Grigore Bălan tábornok út 41. szám, 16-os tömbház, C bejárat, 1-es ajtó) ma 10—13 óráig rákos betegeknek s hozzátartozóiknak tart tájékoztatást terápiás lehetőségek felvázolására, amit konzultáció egészíthet ki.

Útlezárás. Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy ma 8 és 16 óra között javítási munkálatok miatt teljesen lezárják a forgalmat a Csíki utcának az 1918. December 1. és Grigore Bălan tábornok út közötti szakaszán.

Áramszünet. Ma 8—15 óráig Kézdivásárhelyen az 1918. December 1. utcai 20/A, B, C, D, 21/A, B, C, D, E tömbházban, 9—16 óráig Sepsiszentgyörgyön az Otthon sétányon a 34-es és 26-os tömbházban, pénteken 9—16 óráig Sepsiszentgyörgyön a Sport utcában (15-ös, 22-es, 23-as, 24-es tömbház) és a Tavirózsa utcában a 11-es tömbházban szünetel az áramszolgáltatás.

Cukorbetegeknek. Ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi nyugdíjasklubban találkozót tartanak felnőtt cukorbetegek számára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-02-25: Sport - :

Tavasz Kupa (Minifoci)

Szombaton és vasárnap a sepsiszentgyörgyi új sportcsarnokban 12 csapat részvételével kerül sor a már hagyományos kispályás labdarúgó Tavasz Kupára.
2010-02-25: Család - Jártó Kocsis Edit:

Az olimpia üzenete

Már több mint egy hete zajlik a téli olimpia, és nézem este, éjjel, kicsípve a pihenés idejéből, s valami lenyűgöz a látottakban. Persze, a színes forgatag is pezsdítően hat az emberre, de nem ez tart sokszor odaláncolva a képernyőhöz.