A lelkesítő házasságA hűség három szintje

2010. február 25., csütörtök, Család
Mai írásomban inkább a férfiakhoz szeretnék szólni. Tudom, hogy mi, férfiak elsősorban teljesítményorientáltak vagyunk, hajlamosak házastársi feladatainkat leegyszerűsíteni arra, hogy mennyit dolgozunk és mennyit teszünk a család eltartásáért, anyagi jólétéért.

Ez mind jó, szükséges és hasznos, de talán Ön is meglepődik, hogy adott esetben minden igyekezete ellenére mégis miért elégedetlen kedves párja, felesége. Erre szeretnék egy kicsit kitérni, és azzal kezdem, hogy különbséget teszek a hűség három szintje között.

1. A törvény szerinti hűség

Van a hűségnek az a szintje, amikor törvényileg ugyan együtt maradunk, anyagilag is gondoskodom a házastársamról, de mellette azért vannak még kapcsolataim. Arisztokratákról szóló filmekben lehet gyakran látni, hogy a nemesek a törvényes örökös iránti szükségletük folytán nem akartak elválni, de nem okozott gondot nekik akárhány másik hölggyel összefeküdni, nem kis szenvedést okozva törvényes hitvesüknek...

Persze, a szegényebb sorsú emberek között is rendszeresen előfordul(t) ez az együttélési valóság. A hölgyek az anyagi kiszolgáltatottság folytán és a család egyben maradása érdekében szemet hunytak férjeik félrelépése felett, és lemondtak saját, gyöngédség iránti szükségletükről.

Nyilván, így nem beszélhetünk jó házasságról, mindössze törvény előtti színjátékról.

2. A tisztesség szerinti hűség

Ez az a fajta hűség, amikor nem csak törvényileg maradok hű, hanem szexuálisan is hű maradok, hiszen megcsalni a házastársamat nem szép dolog, erkölcsileg nem helytálló. ,,Különben is mit mondanának mások" — gondoljuk. Ez nagyon jó, de önmagában még ez sem teszi a házassági kapcsolatot kielégítővé. Nem, hiszen ez még nem jelenti azt, hogy megadom a házastársamnak azt, amire vágyik, úgyhogy bár úgymond hűséges vagyok, nem csalom meg, de nem is teszem boldoggá...

3. A társ iránti elkötelezettség

Amikor nemcsak nem lépünk félre, és nem hagyjuk el házastársunkat, hanem tudatosan és rendszeresen igyekszem a társam érzelmi szükségleteit betölteni, kielégíteni. Ilyen módon van lehetőség arra, hogy a házasságunkban sok örömet, sok nevetést és boldogságot találjunk. Egyébként egyszerűen csak unalmas, sőt, fájó kötelesség marad.

Miért írok erről?

Mert érdemes tudnunk néhány dolgot. A mai világban, amikor a nők már nincsenek annyira kiszolgáltatott helyzetben anyagilag, és amikor már a válás ennyire megszokott dologgá vált, érdemes tudnia, hogy a ,,diktátorok kora" lejárt, nemcsak a politikában de a házasságban is.

Érdemes tudnia, hogy a nőket többnyire sokkal inkább foglalkoztatja a házasság és annak minősége, mint a férfiakat. Sokkal hamarabb hajlandóak ezzel kapcsolatban segítséget kérni, ha szükséges, és sokkal többet beszélnek erről másokkal. Ide tartozik az is, hogy a nők kétszer olyan gyakran adják be a válási kérelmet, mint a férfiak!

Ugyanakkor azt is érdemes megjegyeznem, amit Anglia egykori miniszterelnöke, Benjamin Disraeli mondott: „A nyilvános siker semmilyen formája nem kárpótol az otthon elszenvedett kudarcért." Remélem, erre nem a maga kárán kell majd rájönnie...

Úgyhogy, bár a sok munkával és a pénzkeresettel elfoglaljuk magunkat, és azt reméljük, hogy ez elég, sajnos, azt kell mondanom, hogy nem elég.

Remélem, foglalkoztatják a fent leírtak. Ha kérdései adódtak, írhat, akár névtelenül, a rovat szerkesztőjének, illetve korlátozott mértékben ingyenes elbeszélgetés, tanácsadás is elérhető Sepsiszentgyörgyön. Időpont-egyeztetésért hívhat a 0267 311 013-as számon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-25: Család - :

Balkáni pázsitviola (Talajtakaró örökzöldek)

Tíz-tizenöt cm magas növény, tömött, vastag párnát alkot a földön. A kertészetekben többféle virágszínben kapható (mélykék, kárminpiros, lila). Virágzási idő: március—május. (matyasciprian.hu)
2010-02-25: Család - :

A hosszú együttlét titka: két tévé

A hosszú házasság titka a külön tévékészülék — ez a lehető leghitelesebb forrásból, Nagy-Britannia házassági rekordereitől tudható. A 98 éves, liverpooli Bill Turpin és neje, a 97 éves Peggy 77 éve él boldog házasságban; ezzel ők tartják a jelenlegi brit házassági időrekordot.