Kézdiszéki polgármesterek találkozójaA mezőgazdasági támogatásokról

2010. február 26., péntek, Közélet

Márton László, Dálnok község polgármestere volt a házigazdája a Dózsa csárdában megtartott polgármester-találkozónak, melyen kivételesen teljes létszámban jelen voltak a községek elöljárói, meghívottként a megyei önkormányzat teljes vezérkara, valamint a megyei mezőgazdasági kifizetési ügynökség vezetői: Marius Popica igazgató és Voloncs Béla Attila aligazgató. A találkozón, melyen György Ervin kormánymegbízott is részt vett, a farmereknek járó támogatásokat ismertették.

Marius Popica, a Kovászna megyei kifizetési ügynökség frissen kinevezett igazgatója részletesen ismertette a gazdák által idén igényelhető állami és európai uniós mezőgazdasági támogatásokat, hangsúlyozva, hogy az általa vezetett ügynökség, mely megyénkben kilencvenkét munkatárssal dolgozik, szoros kapcsolatra törekszik a polgármesteri hivatalokkal, valamint a farmerekkel annak érdekében, hogy megyénk termelői minél több pénzhez juthassanak. Tamás Sándor megyeitanács-elnök kérésére megígérte, hogy az ügynökség munkatársai sorra veszik a megye községeit, ahol három-négy napot töltenek, és konkrét segítséget nyújtanak a támogatást kérő gazdáknak. Ennek egyetlen feltétele — hangsúlyozta Popica igazgató —, hogy a polgármesteri hivatalok biztosítsanak a célra megfelelő helyiséget és internetre csatlakoztatott számítógépet.

Hosszas vitát az váltott ki, hogy melyik megyénkbeli település minősül hegyi, illetve síkvidéki falunak. Jó példa erre Csernáton, mely hegyi településnek minősül, a tőle alig tíz kilométerre fekvő Kézdivásárhely ellenben már nem.

Demeter János, a megyei önkormányzat alelnöke a Leader-programról és az Alutus Régió Egyesülettel kapcsolatos tudnivalókról értekezett, arra kérve a felső-háromszékieket, hogy alakítsák meg ők is egyesületüket, hiszen a Leader-program nagy lehetőségeket rejt magában, jelentős pénzforrásokhoz lehet hozzájutni.

Arról is döntés született, hogy a március 2-án a kézdivásárhelyi Christine Szállodában sorra kerülő polgármester-találkozóra a megyei tanács elnöke Csutak István fejlesztéspolitikai szakértőt is meghívja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-02-26: Közélet - Bodor János:

Elkészült Kovászna költségvetés-tervezete

A polgármester elkészítette a város 2010-es költségvetés-tervezetét, a polgárok módosító javaslatokat is tehetnek a március 3-án tartandó nyilvános megvitatáson.
2010-02-26: Közélet - Farkas Réka:

Sokba kerülnek a kóbor kutyák (Sepsiszentgyörgy)

Tanácsülésen is vitát szült a Szépmezőn kialakított kutyamenhely fenntartása. Az önkormányzat havi 12 300 lejjel járul hozzá, és voltak, akik sokallták, mások a körülbelül megállapított összegeket kifogásolták, s akadt, aki szóvá tette, amíg nem tudják rendezni a rászoruló gyermekek sorsát, nem kellene kóbor kutyákra költeni a pénzt.