Mi, hol, mikor?

2010. március 1., hétfő, Mi, hol, mikor?

Ha előző hónapban elfelejtette megrendelni lapunkat, utólag tizedikéig a H-Press lapterjesztő üzletében fizethet elő (Sepsiszentgyörgy, Vasile Goldiş utca 15-ös tömbház, földszint — a Domb utcai autóbusz-megállóval szemben).

Zene

* Lajkó Félix és Brasnyó Antal ma 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó nagytermében koncertezik. A jegy ára felnőtteknek 15 lej, diákoknak 10 lej. (http://www.lajko.hu)

* A Vigadó Art Caffé klubjában pénteken 20 órától Murányi Tóni és zenekara lép fel Kézdivásárhelyen első ízben. A jegy ára felnőtteknek 10 lej, diákoknak 5 lej.

* A Vigadó Art Caffé klubjában szombaton 21 órától Long Tall Sonny & Friends-előadóest. Horváth Misiből, az egykori electric boogie- és breaktáncosból mára már virtuóz szájharmonikás lett, kézdivásárhelyi koncertjére Long Tall Sonny, azaz Mr. Rhythm and blues, Európa legfigyelemreméltóbb autentikus rhythm and blues énekese, gitárosa kíséri el. A jegy ára felnőtteknek 15 lej, diákoknak 10 lej. (www.horvathmisi.hu, www.sonny.hu)

Színház

* A sepsiszentgyörgyi M Stúdió a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében Molnár Ferenc Liliom című darabját kedden, csütörtökön és pénteken 19 órától mutatja be. Rendező: Rusznyák Gábor. A helyek száma korlátozott, idejében váltsanak jegyet! Az előadás kezdete után nincs lehetőség a késve érkezőket beengedni.

* A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház egyik vendégjátéka, Ödön von Horváth Mit csinál a kongresszus című darabjának sepsiszentgyörgyi bemutatója technikai okok miatt elmarad. A Tamási Áron Színház tisztelettel kéri bérletes nézőit, akik bérletükkel erre az előadásra váltottak helyet, hogy szíveskedjenek a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előadásai közül egy másikat választani. A bérletes vendégjátékként meghirdetett nagyszínpadi előadások mellett a színház felnőttbérletei előzetes helyfoglalás alapján a marosvásárhelyi színház stú­dió-előadásain is érvényesíthetőek. Helyfoglalá­sért (illetve a Mit csinál a kongresszus című előadásra lefoglalt helyek átí­rá­sáért) március 11-ig szíveskedjenek felvenni a kapcsolatot a városi rendezvényszervező irodával, telefon: 0267 312 104, 0728 083 336, 0745 589 214.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának első sepsiszentgyörgyi turnéja március 16―18. között a következő előadásokat foglalja magában: március 16-án, kedden 19 óráról a színház nagytermében Bródy Sándor: A tanítónő; március 17-én, szerdán 19 órától a nagyteremben/színpadon Ion Fosse: Alvás; március 18-án, csütörtökön 18 órától a kamarateremben Kiss Csaba: Esti próba; március 18-án, csütörtökön 20 órától a nagyteremben/színpadon Ion Fosse: Alvás. A turné második része a hónap végén: március 29-én, hétfőn 19 órától a nagyteremben Alexander Galin: Válogatás; március 30-án, kedden 19 órától a nagyteremben Tamási Áron: Hullámzó vőlegény; március 31-én, szerdán 18 órától a kamarateremben Spiró György: Prah; március 31-én, szerdán 20 órától a nagyteremben/színpadon Székely Já­nos: Caligula helytartója.

Hitvilág

* A sepsiszentgyörgyi unitárius egyház mától szombatig hiterősítő imahetet tart. Ma 18 órától ifj. Kozma Albert bölöni, holnap Tordai Ernő kőröspataki unitárius lelkész szolgál.

* A szentivánlaborfalvi-kézdivásárhelyi unitárius egyházközség a héten mától vasárnapig naponta hiterősítő istentiszteleteket tart: 17 órá­tól Kézdivásárhelyen az evangélikus templomban, 19 órától Szentivánlaborfalván az unitárius templomban.

* Sepsiszentgyörgyön az Olt utca 8. szám alatti Imitatio Christi ma 19 órától bibliaórát tart, amelynek témája: Törté­nelem, avagy próféciák (Dá­niel próféta könyve). Bevezetőt mond Barkó István.

Ingyenes szűrés

A sepsiszentgyörgyi Pro Sanitate Urbis Egyesület március 9. és 12. között a Gábor Áron utca 8. szám alatti nőgyógyászati rendelőben az ott dolgozó nőgyógyászok közreműködésével ingyenes méhnyakrákszűrést és citológiai vizsgálatot szervez. A vizsgá­lat előzetes időpont-egyeztetés alapján történik, érdeklődni és jelentkezni a 0267 315 020-as és a 0756 026 801-es telefonon lehet.

Mozgásművészet

Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Kulturális Alapítvány az Olt utca 1. szám alatti Táncstúdiójában a következő tanfolyamokra lehet jelentkezni március 13-ig személyesen kedden és csütörtökön 19—20 óráig vagy a www.dancestudio.shp.hu honlapon: táncoktatás — társastánc- és lakodalmitánc-tanítás, tánctanfolyam, alakformáló torna. Társastáncoktatás: keringő, tangó, slowfox, salsa, rumba, csacsacsa, szamba; felkészítő fiatal pároknak, szülőknek, hozzátartozóknak lakodalomra a legfontosabb társastáncokból; fitnesztánc (fit-tánc, latin aerobik), táncos torna: fogyókúra és testkarbantartás zenére; callanetics-módszeres alakformálás nőknek; alapfokú modell- és manökenképzés: színpadi mozgás, etikett, smink, hajformázás, divatbemutató-koreográfia. Érdeklődni a 0722 233 774-es és a 0367 802 137-es telefonon lehet.

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház Pinceklubjában ma 19 órától a Huszárik Filmklubban a Milos Forman rendezői sorozatban a Hair című 1979-es amerikai musicalt vetítik, amit beszélgetés követ. Házigazda: Lázár-Prezsmer Endre.

Tortoma. Baróton Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében kedden 19 órakor Lőrincz Sándor helyi biológiatanár, cserkészparancsnok Erdővidék az én hazám — Erdővidék turisztikai lehetőségei címmel tart előadást. Utána a résztvevők megterveznek egy egész évre szóló erdővidéki honismereti túrasorozatot.

Találkozó. Az Együtt a rák ellen egyesület ma 17.30 órakor Sepsiszentgyörgyön az unitárius egyház gyűléstermé­ben tartja találkozóját, amelyre érdeklődőket is elvár.

Lomtalanítás vidéken. Elkezdődött a községközpontokban és a hozzájuk tartozó falvakban a lomtalanítás, a villamos és elektronikus hulladékok begyűjtése: holnap Sepsibükszádon, csütörtökön Mikóújfaluban. A szervezők kérik, gyűjtsék össze a háztartásukban fölöslegessé vált használt bútorokat és más háztartási eszközöket, a használt villamos és elektronikus készülékeket (televízió- és rádiókészülék, mosógép, hűtőszekrény stb.), hogy a Tega Rt. elszállíthassa azokat. Bővebb felvilágosítás a 0267 310 123-as telefonon.

Áramszünet. Ma 9—11 ó­ráig Oltszemen a 2-es transzformátorállomás körzetében, 8.30—15 óráig Kézdivásárhelyen az 1918. December 1. utcai 22/D, E, F tömbházban, 9—16 óráig Sepsiszentgyörgyön a Bolyai János utcában és a 2-es, 3-as, 4-es tömbházban, kedden 8.30—15 óráig Kézdivásárhelyen az 1918. December 1. utcai 21/E, F, G, H tömbházban, 9—16 óráig Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utcai 10-es, 25-ös, 26-os és 35-ös tömbházban, csütörtökön és pénteken 8—15 óráig Kézdiszentléleken a 6-os és 7-es transzformátor körzetében, Kézdiszentkereszten és Bélafalván szünetel az áramszolgáltatás.

Elzárják az ivóvizet ma 8 és 15 óra között Sepsiszentgyörgyön a Puskás Tivadar utcai 16/A tömbházban és a családi házakban, valamint a Grigore Bălan tábornok úti 30-as, 31-es és 32-es tömbházban.

Időpontváltozás a Romá­niai Magyar Középiskolások Szövetsége és a Bihar Megyei Magyar Középiskolás Egyesü­letek Tanácsa által szervezett Diákmédia-konferenciát illetően: a rendezvényt március 19—21. között tartják. Bővebben: www.makosz.ro.

Újrapapír-világnap. Ezen a napon a papír útjára figyelnek, mert a világon egyre több papírt használnak, ami egyre nagyobb terhelést okoz a környezetnek.

Márciuska- (Mărţişor) ünnep. Román hagyomány, hogy piros és fehér szálra függesztett kis emléktárggyal, miniatűr patkóval, virággal vagy ékszerrel lepik meg a férfiak a nőket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-03-01: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett feleség, édesanya, nagymama, keresztszülő, rokon, jó szomszéd, a kökösi
ÜRMÖSI DOMOKOSNÉ ERDÉLYI MÁRIA
életének 78. évében súlyos szenvedés után lelkét visszaadta Teremtőjének.
Drága halottunk földi maradványait 2010. március 2-án, kedden 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a kökösi temetőben.
A gyászoló család
B. E.
2010-03-02: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
A sepsiszentgyörgyi M Stúdió a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében ma 19 órától Molnár Ferenc Liliom című darabját adja elő. Rendező: Rusznyák Gábor. A helyek száma korlátozott. Az előadás kezdete után nincs lehetőség a késve érkezőket beengedni.