Az egyetemes magyar sportEmlékezzünk

2010. március 8., hétfő, Sport

Azt mondják, és nem véletlenül, hogy van egyetemes magyar irodalom, népköltészet, kultúra... Tényleg, van. Hiszen van egyetlen magyar is — bárhol éljen ő —, aki nem vallja magáénak Apáczai Csere Jánost, Benedek Eleket, Bod Pétert, Kőrösi Csoma Sándort, Bolyai Jánost, Bolyai Farkast...

Meggyőződésem, nincs! Ha ők a mieink — mert azok!!! —, akkor nyugodtan vallhatjuk magunkénak ugyanúgy sportnagyságainkat is, hogy csak a legnagyobbakat említsem: Szabó Katit, Balázs Jolánt, Szabóné Orbán Olgát, Jeneiné Gyulai Ilonát, Stahlné Jencsik Katalint, Szabóné Lázár Rékát, Kicsid Gábort, Nagy Irént, Ugron Jozefinát, Radó Ilonát, Derzsi Edét... akik eredményeikkel, öregbítették a magyar nemzet hírnevét, akik bár az anyaország határain túl éltek, sportoltak, nevükkel igazolták együvé tartozásunkat. Kötelességünk tehát, hogy adott pillanatban megemlékezzünk az anyaországi és a határokon túl élő legnagyobbjainkról, eredményeik elismerésével fejet hajtsunk előttük, s méltóképpen tiszteljük sportnagyságukat.

Dömölky Lídia

Pörgessük csak vissza az idő kerekét... Az ötvenes-hatvanas évek vívópástjait egy csodálatos magyar női „testőrgárda" tartotta felügyelete alatt. Igen, egy csodálatos magyar — anyaországi és határon túli magyar — női vívógárda. S már sorolom is a neveket: Elek Ilona, Dömölky Lídia, a kolozsvári Orbán Olga, Rejtő Ildikó, a nagyváradi Gyulai Ilona, Juhász Katalin, Ágoston Judit, a szatmárnémeti Jencsik Katalin, Tasi Zsuzsanna, Nyári Magda, Bóbis Ildikó... Tudásuk bűvöletes, győzni akarásuk hatványozott, küzdeni tudásuk félelmetes, és valamennyiüknek magyarul dobogott a szíve, akár az olimpiák, akár a világbajnokságok dobogójára kellett lépniük. Őket látva vívni a páston, büszkeséggel töltött el a tudat, hogy magyar vagyok.

Dömölky Lídia Budapesten született 1936. március 9-én. A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club színeiben kezdett el vívni, két évvel később a Budapesti Haladáshoz igazolt. A Haladás színeiben szerezte első országos bajnoki címét 1955-ben, s még ez évben a világbajnokságok asztalára is letette névjegykártyáját, két aranyérmet szerzett — egyéniben és csapatban. 1956-tól a Budapesti Vasast erősítette egy világbajnoki bronzéremmel (csapatban), de igazán nagyot a Budapesti Vörös Meteor vívójaként alkotott. 1953-tól a magyar női tőrválogatott tagja, négy olimpia résztvevője. Íme pályafutásának sikersorozata:

— olimpiai bajnok 1964-ben csapatban, ezüstérmes 1960-ban és 1968-ban (mindkétszer csapatban)

— világbajnok 1955-ben egyéniben és csapatban, 1959-ben csapatban, 1967-ben csapatban, ezüstérmes 1961-ben csapatban, 1963-ban egyéniben és csapatban, 1966-ban csapatban, bronzérmes 1956-ban csapatban

— Universiade-győztes 1963-ban egyéniben

— hatszoros magyar bajnok egyéniben: 1955, 1959, 1960, 1965, 1966, 1968.

Közben férjhez ment Sákovics József párbajtőrvívóhoz. Visszavonulása (1970) után a Központi Sportiskola vívószakosztályának edzője, 1976-tól a Képes Sport munkatársa, 1978-ban a Testnevelési Főiskolán vívó szakedzői oklevelet szerzett, majd a Honvéd Sportiskola és a Harvard Egyetem edzőjeként dolgozott, s közben könyveket írt, hogy csak egyet említsek: Mozgásfejlesztő és tartásjavító gimnasztika.

Dömölky Lídia holnap ünnepli születésnapját. Csatlakozunk az ünneplők közé: Isten éltessen, Lídia!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-03-08: Sport - :

Labdarúgás, IV. liga

Bodok—Perkő 6—1
Bodok, zord idő, kb. 50 néző. Játékvezető: Szabó Sándor. Bodok: Bartha—Asztalos, Kádár, Sylveszter, Páll, Incz (Ferencz, 46.), Papp (Imreh, 47.), Nagy, Dobri, Ilyés (Bajka, 73.), Szabó. Perkő: Voloncs—Bartók K., Marthi (Varga, 78.), Horváth, Kovács I., Sinkler, Haag (Kovács T.), Kovács T. A., Bakk, Makó, Bartók R. Gólszerzők: Papp (2. — tizenegyesből), Dobri (36. és 40.), Ilyés (67.), Páll (73.), Nagy (75.), illetve Sinkler (56.). Ifjúságiak: 1—0.
2010-03-08: Közélet - Váry O. Péter:

Mit kívánnak a nők?

Reggelit az ágyba. Frissen főzött kávét. Mosatlant nem találni. A házat felporszívózva. Mosógépben pihenő ruhát kiteregetve.