Az egészségügyi miniszter KovásznánJött, látott, jegyzetelt

2010. március 8., hétfő, Közélet

Cseke Attila egészségügyi miniszter sepsiszentgyörgyi munkalátogatása után Kovásznán a szívkórházban folyó felújítás fölött tartott szemlét, a kérdések megvitatására pedig a tanács és az orvostársadalom képviselőivel ült le tanácskozni. Már-már megható momentuma volt a találkozónak, mikor kiderült, a környező falvak tanácsaiban is meglenne a hajlam, hogy a város és régió ún. holland kórházának fennmaradását biztosítandó, azt pénzügyi támogatásban részesítsék.

Az országos hírű szívkórházban eddig hárommillió eurós felújítást eszközölt a tárca, további másfél milliós beruházással pedig megkezdődött egy olimpiai úszómedence létesítése. A tárcavezető mindenekelőtt e folyamatban lévő rekonstrukció továbbvitelét és befejezését tartja elsődlegesnek. A városi kórházat is meg kell óvni attól, hogy a kényszertakarékosság áldozatául essék. Ennek kapcsán Lőrincz Zsigmond polgármester kért a kórház központi fűtésrendszerének beszereléséhez és külső tatarozásához segítséget, kitérve arra, hogy a mentőállomást is fel kellene újítani. A helyszíni szemlén a miniszter elégtétellel konstatálta, hogy a kórházi felszerelések átlagon felüliek, ami azt jelenti, hogy érdemes pénzt fordítani a további fejlesztésre. ,,Mi ezt a kórházat a hollandoktól egy lejért kaptuk, kötelességünknek érezzük, hogy tovább működtessük, rendezni kellene gyógyszer- és vízdíjtartozásainak ügyét, ráférne egy hőszigetelés. A tanács helyi forrásokból bővíti a kórházat, hogy a szülészetének lehessen egy nagyobb kórterme" — mondotta a polgármester, hozzátéve, a betegek 52 százaléka városi, a többiek orbaiszéki falvakból kerülnek ki, természetes hát, hogy fenntartásában is közösen vegyenek részt. A miniszter úgy látta, a gondok nem annyira katasztrofálisak, hogy azok a kórház fennmaradását veszélyeztetnék, ezért a maga részéről a létesítmény megőrzését tartja célszerűnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-03-08: Máról holnapra - Farkas Réka:

Politikai bukfencek

Sem ingünk, sem gatyánk Mircea Geoană, nem dobogtatta meg szívünket múlt őszi elnökválasztási kampánya, és nem ejtünk könnycseppeket, ha leváltják a szenátus éléről. A történések más szempontból, de a magyarság számára is érdekesek: ismét igazolódott, az RMDSZ ékesen idomult a Dâmboviţa-parti, balkáni politizáláshoz, s mi több, már a tisztességesség, következetesség látszatát sem próbálja megőrizni.
2010-03-08: Közélet - Farcádi Botond:

Székelyföld Budapesten

Hatalmas érdeklődés övezte a Székelyföld-standot a tegnap véget ért budapesti Hungexpo nemzetközi idegenforgalmi vásáron, sokan céltudatosan keresték a Hargita, Maros és Kovászna megyei kiállítókat, az eseményről szóló tudósításokban pedig szinte kivétel nélkül pozitív visszhangot kapott a térségünket népszerűsítő kiállítás. Az eseményre a román sajtó és politikai osztály egy része is felfigyelt (például Adrian Gurzău kolozsvári demokrata-liberális képviselő), igaz, ők többnyire azt nehezményezték, hogy Székelyföld önállóan, a Romániáétól külön álló standdal mutatkozott be.