Székelyföld Budapesten

2010. március 8., hétfő, Közélet

Hatalmas érdeklődés övezte a Székelyföld-standot a tegnap véget ért budapesti Hungexpo nemzetközi idegenforgalmi vásáron, sokan céltudatosan keresték a Hargita, Maros és Kovászna megyei kiállítókat, az eseményről szóló tudósításokban pedig szinte kivétel nélkül pozitív visszhangot kapott a térségünket népszerűsítő kiállítás. Az eseményre a román sajtó és politikai osztály egy része is felfigyelt (például Adrian Gurzău kolozsvári demokrata-liberális képviselő), igaz, ők többnyire azt nehezményezték, hogy Székelyföld önállóan, a Romániáétól külön álló standdal mutatkozott be.

A kitűzött célt — Székelyföld önálló entitásként való megjelenítését, turisztikai értékeinek bemutatását — sikerült teljesíteni, az érdeklődés várakozáson felüli volt, éppen ezért a tavaly Bukarestben elkezdett folyamatot, Székelyföld önálló turisztikai brandként való bemutatását folytatják, március végén Bukarestben vesznek részt a tavaszi idegenforgalmi vásáron — összegezte tapasztalatait lapunk kérdésére a megnyitón jelen levő Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Mint mondta, a Székelyföld-stand hasonlított a Romexpon tavaly bemutatott kiállításhoz, annak továbbfejlesztett változata, annyi különbséggel, hogy szimbolikus székely kaput is felállítottak. Szállodák, panziók képviselői, számos szolgáltatót tömörítő turisztikai egyesületek vezetői, szovátai, csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi turisztikai információs irodák megbízottjai vettek részt az eseményen mindhárom megyéből.

A romániai fogadtatásra utalva Borboly értékelte, hogy Elena Udrea turisztikai miniszter nem zárkózott fel azon politikusok és újságírók mellé, akik politikai cirkuszt akartak gerjeszteni az ügyből. Elena Udrea ugyanis hangsúlyozta: Székelyföld óriási idegenforgalmi potenciállal rendelkezik, önálló brandként való megjelenítése pedig a turisták vonzásához járulhat hozzá.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-03-08: Közélet - B. Kovács András:

Jött, látott, jegyzetelt (Az egészségügyi miniszter Kovásznán)

Cseke Attila egészségügyi miniszter sepsiszentgyörgyi munkalátogatása után Kovásznán a szívkórházban folyó felújítás fölött tartott szemlét, a kérdések megvitatására pedig a tanács és az orvostársadalom képviselőivel ült le tanácskozni. Már-már megható momentuma volt a találkozónak, mikor kiderült, a környező falvak tanácsaiban is meglenne a hajlam, hogy a város és régió ún. holland kórházának fennmaradását biztosítandó, azt pénzügyi támogatásban részesítsék.
2010-03-08: Közélet - Farcádi Botond:

Ifjúsági konferencia és tisztújítás

Ha néhány évvel korábban még alig éltek az európai uniós pályázási lehetőségekkel a háromszéki ifjúsági szervezetek, mára már országos viszonylatban is példaértékűnek számít az Európai Unió Fiatalok lendületben (Youth in action) program nyújtotta lehetőségek kihasználása Kovászna megyében.