Nyolc és fél ezer új személyi igazolvány

2010. március 10., szerda, Közélet

Tavaly közel nyolc és fél ezer új személyazonossági igazolványt állított ki a sepsiszentgyörgyi lakosság-nyilvántartó igazgatóság, ugyanakkor több szomszédos községbe szerveztek kiszállást, hogy ― főként a roma lakosság részére ― helyben készítsék el az okiratot.

A megyeszékhelyi intézmény tizennyolc szomszédos község lakosságát is kiszolgálja, nyilvántartásukban 109 334 alsó-háromszéki lakos szerepel ― közölte érdeklődésünkre Tok László Gábor, a Sepsiszentgyörgy önkormányzatának alárendelt intézmény vezetője. 2009-ben összesen 8333 személyazonosságit készítettek el, ebből 14―18 év közöttiek számára 972-t, 3669 személyi lejárt, míg névváltozás, címváltozás okán 750, illetve 2246 új kártyát kellett kiállítaniuk. Az elmúlt esztendőben ebben a térségben 1134 halálesetet és 1167 újszülöttet összesítettek, s 218 azoknak a lakosoknak a száma, akik elvándoroltak vagy ide költöztek (harmincan tértek haza külföldről). Tömeges betelepedés nincs, általában a cégek hozzák a munkaerőt, ez természetes jelenség ― véli az illetékes.

A roma lakosság számára volt egy megyei program, melynek keretében az iroda munkatársai kimentek egy-egy szomszédos településre (Előpatak, Árapatak, Hidvég, Bölön és Kőröspatak), és ott szervezetten, saját lakóhelyükön kaphatták meg irataikat az érintettek (nem csak a romák), így 250 személyi igazolványt készítettek el. Legutóbb Bölönben volt hasonló ügyintézés, a polgármesteri hivatal kérte, és két alkalommal 270 új személyit adtak át, főként romáknak, jóllehet az iratokon nincs nemzetiségi nyilvántartás.

Pont tíz éve kezdték el az új, kártya típusú személyi igazolványok készítését, becsléseik szerint idén Sepsiszentgyörgyön és környékén mintegy hatezer iratot kell majd kicserélni, ugyanakkor idős emberek esetében még a régi típusú személyi igazolványok is érvényesek, igaz, azokkal nem lehet belépni az uniós országokba.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-03-10: Közélet - Iochom István:

Felső-Háromszéken pályáznának (Szolgálati lakás falusi értelmiségieknek)

Szakács Tibor, Gelence polgármestere hallott a tervezett kormányprogramról, és szerinte Gelencén semmi gond nélkül tudnak helyet biztosítani a fiatal házasoknak épülő két tömbház szomszédságában. Véleménye szerint sokkal könnyebb lenne szakembereket, főleg orvosokat találni, ha számukra szolgálati lakást tudnának felajánlani.
2010-03-10: Közélet - :

Újabb három testvériskola

A kézdivásárhelyi Apor Péter Iskolaközpont újabb három iskolával kötött testvérkapcsolatot az orosházi Kossuth Lajos Mezőgazdasági Szakközépiskola, a váci I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola, a nagykanizsai Túri György Közélelmezési és Közgazdasági Szakközépiskola és a debreceni Református Kollégium után.