Mi, hol, mikor?

2010. március 11., csütörtök, Mi, hol, mikor?
Könyvbemutató

* A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 19 órakor a forradalom és szabadságharc emlékére rendezett, előadással egybekötött könyvbemutató lesz. Kedves Gyula budapesti hadtörténész Bem apó, Erdély megmentője címmel tart előadást, majd bemutatják Kedves Gyula és Ratzky Rita Csataterek Petőfije című könyvét. Verset mondanak a Mikes Kelemen Főgimnázium tanulói.

* A kézdiszentléleki Kemény Zsigmond Községi Könyvtárban ma 18 órakor bemutatják dr. Turóczi Ildikó Buen Camino! Jó utat! című könyvét. A kötetet a szerző jelenlétében Fekete Vince költő, lapszerkesztő méltatja.

Zene

* Az Árkosi Művelődési Központ zenetermében pénteken 18 órakor székelyföldi turnéja során a közismert Remember Enescu együttes — Cristina Radu szoprán, Corina Răducanu (zongora), Eugen Dumitrescu (zongora) — Bartók Béla és századának zenéje című koncertjével lép fel. Műsoron: Bartók-, Enescu-, Kodály-, Liszt-, Brediceanu-, Mizrahy-, Silvestri-művek. A sepsiszentgyörgyi színház elől 17.30 órakor autóbusz indul.

* Kézdivásárhelyen pénteken és szombaton tartják a Felső-háromszéki Katolikus Templomi Kórusok XVI., a Seprődi János Kórusszövetség háromszéki tagegyesületeinek X. találkozóját. A kétnapos fesztivál programja: pénteken 18 órától a kantai templomban a kamarakórusok és diákegyüttesek lépnek fel, szombaton 9 órakor a Boldog Özséb-templomban szentmisével kezdődik a templomi kórusok találkozója.

Kiállítás

* A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum ’48-as termében pénteken 19 órakor megnyílik az In memoriam Gábor Áron (1814—1849) című kiállítás.

* A kézdivásárhelyi Vigadó kistermében pénteken 18 órakor megnyílik Ardai Ildikó textilművész Festékes című kiállítása.

* A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban pénteken 17 órakor Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész megnyitja a székelyudvarhelyi Major Barna képzőművész egyéni festészeti tárlatát. Közreműködik: Fancsali Emőke és Pethő Kriszta oboán, a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola tanulói, zongorán kísérnek tanáraik, Tamás Ildikó és Major László. A kiállítás április 2-ig látogatható.

Színház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a felújított Tadeusz Slobodzianek Ilja próféta című előadását ma és pénteken 18 órától mutatja be a kamarateremben. Rendező: Bocsárdi László.

Hitvilág

* A sepsiszentkirályi unitárius egyházközség egyetemes imahetén ma 19 órától Márkus András őrkői plébános hirdet igét. Pénteken Daragus Endre hosszúfalusi evangélikus lelkész szolgál.

* A sepsiszentgyörgyi Hit Gyülekezete szervezésében ma 18 órától evangelizációs istentisztelet lesz Sepsikőröspatakon.

IX. Filmtett-Duna Műhely Alkotótábor

Az alkotótábor új csoporttal bővül idén: a jó forgatókönyv fontosságát külön csoport létrehozásával hangsúlyozzák. A filmszerető táborlakók kilenc alkotócsoportja idén augusztus 4―14. között a székelyföldi Homoródfürdőn dolgozhat neves hazai és külföldi filmesek irányítása alatt. Április 22-ig bárki jelentkezhet, aki a tábor kezdetéig betölti 18. életévét. Az oktatás és a műhelymunka magyar nyelven folyik. A tábori részvételt pályázat útján lehet elnyerni. A pályázat tartalma csoportonként változik. A jelentkezéshez szükséges adatlap letölthető a Filmtett ― Erdélyi Filmes Portál weboldaláról. Minden csoportot a filmszakma elismert egyéniségei vezetnek. A résztvevőket a csoportvezetők választják ki a pályázók közül (június 1-jéig). A nyertes pályázók névsorát közlik a Filmtett weboldalán, de a döntésről személyesen (e-mailben) is értesítenek mindenkit. Pályázati díj nincs. A részvételi díj 45 000 forint vagy annak megfelelő euró vagy lej. Ez magában foglalja a szállás, a teljes ellátás, a felhasznált nyersanyag és technika, valamint az oktatás összes költségét, kivéve az útiköltséget. Tizenöt résztvevő számára ötven százalékos szociális kedvezményt nyújtanak. A kedvezményt az adatlapon kell igényelni április 15-ig. A sikeres pályázóknak a részvételi díj 25 százalékát július 1-jéig kell átutalniuk a Filmtett bankszámlájára. Az összeg hátralevő részét a táborba érkezés napján, szobafoglaláskor kell kifizetni. Jelentkezni lehet a tabor@filmtett.ro e-mail címen vagy a Filmtett Egyesület postacímén: 400038 Cluj-Napoca, (Kolozsvár), str. Horea nr. 4/18. További információ: http://www.filmtett.ro/, tabor@filmtett.ro, buzogany.klara@filmtett.ro, 0728 262 024, 0728 262 023.

Diákegyüttesek Találkozója

Sepsiszentgyörgyön április 3-án tartják a Diákegyüttesek Találkozóját, amely a népszerű Pokolgép zenekar koncertjével zárul. A rendezvény célja: színvonalas zenei találkozó szervezése a diákegyütteseknek, fiatal, tehetséges zenészek bemutatása a nagyközönségnek és további fellépési lehetőséget biztosítani a zenekaroknak más fesztiválokon. Jelentkezni legkésőbb március 20-ig lehet a jelentkezési űrlap kitöltésével, mely a www.emihirek.ro oldalról tölthető le, vagy a sepsiszentgyörgyi Turulmadár Ifjúsági Irodában, a Kós Károly utca 2. szám alatt kérhető.

Közlekedés

Kedden újabb súlyos baleset történt a 11-es országúton szabálytalan előzés következményeként. Néhány perccel 11 óra előtt S. Codruţ (33) brassói lakos kockázatos előzésbe kezdett, és frontálisan ütközött egy szembejövő, szintén brassói lakos által vezetett járművel. A balesetben mindkét gépkocsivezető súlyosan megsérült, kórházba szállították őket. A baleset körülményeit vizsgálják. (Rendőrségi tájékoztató)

Tűz! Tűz!

Tegnap hajnali egy óra tájt a 13E országúton kigyulladt és 70 százalékban kiégett egy Audi személygépkocsi. A tűzoltók két szerkocsival oltottak, a tűz valószínű oka: rövidzárlat.

Röviden

Kézműves-foglalkozás. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 18 órától kézműves-foglalkozásra (nemezkészítés, gyöngyfűzés, gyöngyszövés) várnak gyermekeket, fiatalokat, felnőtteket. Péntektől vasárnapig nemezkészítő tanfolyam diákoknak, felnőtteknek. A Guzsalyas Alapítvány osztályok, csoportok jelentkezését várja húsvéti előkészü­letekre (hagyomá­nyos tojásírás, tojásfestés, népszoká­sok, motívumok ismertetése). Jelentkezni a 0267 311 732-es, 0745 076 351-es telefonon és a Míves Házban lehet.

Előadások. Sepsiszentgyörgyön az unitárius templom gyülkezeti termében ma 18 órától Vetési Zoltán A magyarság mint érték. Magyar kincsek, emberi értékek. Rejtett, de felismerhető magyar értékek címmel tart vetített képes előadást. * Az árkosi községháza Imreh Domokos Termében pénteken 19 órától Márk Attila énekvezér Az újjászületett zene (Schubert) témával tart előadást.

Hazatalálás. Virtus és tapasztalat: Székely huszárok az erdélyi hadseregszervezés bázisaként és a honvédsereg első sorában címmel tart előadást a Hazatalálás sorozatban dr. Kedves Gyula pénteken 13 órától Gidófalván a Czecz János-iskola tornatermében.

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház Pinceklubjában ma 19 órától a Terefereklub meghívottja Bocz Gábor építőmester, technikus. Téma: Milyen is volt az a két év, amikor Ceauşescunak építettük Bukarestben a monstrumot — a világ állítólag második legnagyobb épületét? Házigazda: Matekovics János.

Felvételi felkészítő. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata szombaton 14.30 órától az iskola drámatermében felvételi felkészítőt tart nyolcadikosoknak. Érdeklődni a 0740 578 725- ös telefonon lehet.

Ünnepi gyűlés. A Volt Politikai Foglyok Kovászna megyei szervezete pénteken 11 órától Sepsiszentgyörgyön a Sugás vendéglő Galériatermében ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Az ünnepségre tisztelettel meghívják a bajtársakat.

Találkozó. A sepsiszentgyörgyi unitárius gyülekezet tanácstermében ma 17 órától a diszlexiás gyermekek szülei tartanak találkozót, ahová elvárják a pedagógusokat is.

Tanácsadás. Dr. Kerestély Péter, a marosvásárhelyi Rák Információs, Prevenciós és Terápiás Központ vezetője Sepsiszentgyörgyön a Pro Nobis Egyesület székházában (Sepsiszentgyörgy, Grigore Bălan tábornok út 41. szám, 16-os tömbház, C bejárat, 1-es ajtó) ma és pénteken 9—13 óráig rákos betegeknek s hozzátartozóiknak tart tájékoztatást terápiás lehetőségek felvázolására, amit konzultáció egészíthet ki. Érdeklődni a 0267 314 354-es és 0757 352 541-es (dr. Kerestély Péter) telefonon lehet.

Fogadóóra. Márton Árpád parlamenti képviselő pénteken 12.30 órától erdővidéki irodájában tart fogadóórát. Kérik az érdekelteket, előre jelezzék a fogadóórán való részvételi szándékukat Demeter Zoltán irodavezetőnél. Telefon: 0267 377 773 vagy 0746 089140.

Képzés. A Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóegységek Szövetsége értesíti az érdeklődőket, hogy a Park Szálló portáján jelentkezni lehet a március 18-án, 19-én és 20-án tartandó intenzív borpincér- (sommelier) képzésre. A jelentkezéshez a következő iratok szükségesek: a személyi igazolvány másolata, a születési anyakönyvi kivonat másolata, orvosi igazolás. A képzés ingyenes, a sikerrel végzett hallgatók oklevelet kapnak.

Áramszünet. Ma és pénteken 8—17 óráig Kézdiszentléleken a 6-os és 7-es transzformátor körzetében, Kézdiszentkereszten és Bélafalván szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-03-10: Közélet - :

Tűz Illyefalván

Tegnap hajnali öt órakor Illyefalván kigyúlt egy műhely tetőzete. A hivatásos tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy a lángok átterjedjenek a termelőcsarnokra.
2010-03-11: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalommal tudatjuk, hogy a székelytamásfalvi
HÁROMSZÉKI MIHÁLYNÉ
KOPACZ ROZÁLIA
életének 84. évében 2010. március 10-én elhunyt.
Temetése 2010. március 12-én 14 órakor lesz a székelytamásfalvi családi háztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Hozzátartozói
B. J.