Szolgálati lakás vidéki szakembereknekÖsszegzik az igényeket

2010. március 11., csütörtök, Közélet

A prefektúra arra kérte a községi polgármestereket, március 20-ig küldjék be igényüket a falusi szakembereknek szánt szolgálati lakások építésére.

A román falu újjászületése című, a kormány által kezdeményezett program keretében a fejlesztési minisztérium az önkormányzatok által biztosítandó ötáras telkekre száz négyzetméteres, kétszobás és 120 négyzetméter alapfelületű, háromszobás szolgálati lakásokat építene 30 000, illetve 35 000 euró értékben. A szándék szerint községenként tíz-tizenöt házat építenének orvosoknak, rendőröknek, pedagógusoknak, egészségügyi asszisztenseknek.

A megyeházán tartott tegnapi tájékoztató ülésen Tusa Levente, Szentkatolna polgármestere felvetette, a szakemberek sorából kimaradtak a mérnökök, s bizony számukra is kellene lakást biztosítani. Doina Stroe, a prefektúra szakigazgatója közölte, nyugodtan lehet javaslatokat csatolni, hiszen a jogszabályt még nem véglegesítették. Elmondta, a 35 év alatti szakemberek előnyt élveznek, de mindenképpen kötelező a falura szóló munkaszeződés, valamint hogy az illető ne rendelkezzék saját lakással az illető községben. Kérte, hogy a minisztériumba eljuttatandó összesítéshez nyújtsanak be kimutatást a falusi szakmunkahelyek, a lakásigénylők számáról, valamint a felajánlható területekről.

Máthé Árpád, Árkos polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta, nyolc szolgálati lakásra szüksége lenne a községnek. Legalább négy pedagógusi és két orvosi lakás mindenképp kellene. Gond, hogy az önkormányzatnak nincs területe, de a sportpálya létesítésére, majd a ravatalozóház építésére is vásároltak területet. Oláh-Badi Álmos, Maksa polgármestere szerint is szükség van lakásokra, de sokallja az ötáras telket, szerinte fele is elég lenne. Az ügyben még nem született döntés.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-03-11: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Poraiból Előpatak

Kedvező időre várva
Szinte hihetetlen, hogy Előpatak egyike tönkretett fürdőhelyeinknek, ahol késő ősszel megkezdték egy kezelőközpont építését A borvíz útja program alapjaiból. Két hatalmas pannó hirdeti angol és román nyelven: uniós pénzekből épül az új gyógyfürdő, és Előpatak a legelső munkatelepe annak a programnak, amelynek értéke 5 461 295 euró. Szabad-e hinnünk, hogy valóban főnixmadárként kel életre az egykoron virágzó balneológia?
2010-03-11: Közélet - Farkas Réka:

A lakosság negyede munkanélküli (Barót)

A 12,5 százalékos megyei átlagnál magasabb Baróton a munkanélküliség, a nyilvántartásban szereplő állástalanok aránya 13—14 százalék, de a valóságban az aktív lakosságnak legalább 25 százaléka munkahely nélküli — hangoztatta Barót polgármestere, Nagy István.