Poraiból Előpatak

2010. március 11., csütörtök, Közélet

Kedvező időre várva

Szinte hihetetlen, hogy Előpatak egyike tönkretett fürdőhelyeinknek, ahol késő ősszel megkezdték egy kezelőközpont építését A borvíz útja program alapjaiból. Két hatalmas pannó hirdeti angol és román nyelven: uniós pénzekből épül az új gyógyfürdő, és Előpatak a legelső munkatelepe annak a programnak, amelynek értéke 5 461 295 euró. Szabad-e hinnünk, hogy valóban főnixmadárként kel életre az egykoron virágzó balneológia?

A munkálatokat a temesvári székhelyű Confort Rt.—Betonút Zrt. közös vállalat nyerte meg. A tél beállta előtt csak annyira telt, hogy kiásták a kezelőközpont tartóoszlopainak helyét, de a hideg már nem engedte a beton beöntését. A pénzt átutalták — tájékoztatott Dumitru Marinescu polgármester —, s a melegebb idő beálltával folytatják a munkálatokat. A tervek szerint az épületet ez év szeptember végén kellene átadni. Kiabál a jelen mellett a múlt: a bekerített munkatelep közvetlen közelében már düledezik minden idők egyik legértékesebb fürdőtörténeti emléke, a vizéről híres József-kút forrásháza. 1888-ban épült, abban az esztendőben, amikor József főherceg, Ausztria—Magyarország trónörököse há­romszéki látogatása alkalmával Előpatakon is megfordult. Utolsó óráit éli a forráspavilon, mert fából készült elemeit naponta dézsmálja a fürdőtelepet egyre rohamosabban elözönlő cigányság. Mentéséhez karhatalomra van szükség — ajánljuk e sorokat utolsó S. O. S.-ként a megyevezetés figyelmébe. A borvíz útja program szerves része egy új forrásház felépítése az előpataki iskola előtt feltörő, szénsavas savanyúvizet szolgáltató fúrt kútra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-03-11: Közélet - Farcádi Botond:

Kihagynák Maros megyét (Régióátszervezési kilátások)

A Demokrata-Liberális Párt kolozsvári berkeiből kiszivárgott, meg nem erősített információk szerint Kovászna, Hargita és Brassó megyéből álló fejlesztési régió létrehozását szorgalmazza a nagyobbik kormánypárt. Mint ismeretes, az RMDSZ által benyújtott törvénytervezetben — amelyet a szenátus hallgatólagosan elfogadott, de a végső döntést az alsóházban kell meghozni — a szövetség a jelenlegi nyolc helyett tizenhat fejlesztési régió létrehozására tett javaslatot, az egyik a székelyföldi megyéket, Hargita, Kovászna és Maros megyét tömörítené.
2010-03-11: Közélet - Szekeres Attila:

Összegzik az igényeket (Szolgálati lakás vidéki szakembereknek)

A prefektúra arra kérte a községi polgármestereket, március 20-ig küldjék be igényüket a falusi szakembereknek szánt szolgálati lakások építésére.