A jelképes tizenkettő

2010. március 16., kedd, Múltidéző

A szabadságvágy örököseinek nevezték magukat a tegnapi megemlékezésen a sepsiszentgyörgyi Gödri Ferenc Általános Iskola diákjai, akik fekete ünneplőben, kokárdával a mellükön úgy érkeztek meg verses-dalos műsoruk bemutatására a Gábor Áron és Nicolae Bălcescu mellszobra közötti térre, mintha első kézből hoznák a szabadságharcosok üzenetét.

Március 15. a szabadság és a szabadság utáni vágy jelképe, a szabadság pedig olyan, mint a napfény — mondták. A műsort betanító pedagógusok nyilván nem véletlenül választottak tizenkét diákot az 1848/49-es szabadságharc és forradalom emlékünnepére — minden bizonnyal a Mit kíván a magyar nemzet tizenkét pontjára utalóan —, és külön dicséret az elhangzott dalokért, amelyek közül némelyiket igencsak a feledés ládájából kereshették elő, mint a Jó dolga van a mostani huszárnak..., Magyarország környeskörül könyörög... kezdetűeket. A Csíki negyedi hallgatóság színfoltja volt az óvodások népes csoportja, kezükben egy szál szegfűvel, amit a székely és a magyar himnusz eléneklése után a korábban már elhelyezett koszorúk mellé tettek le a két szobor talapzatára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-03-16: Múltidéző - Mózes László:

Többet kell tennünk!

Jókora gyermeksereg csengő-bongó szereplése tette maradandóvá vasárnap a déli harangszó után tartott kilyéni ünnepséget.
2010-03-16: Múltidéző - Váry O. Péter:

Az ágyú az Eprestetőre is megérkezett

Persze, csak a makettje, mert az egyetlen ágyúcső nem lehet egyszerre Kézdivásárhelyen s az Eprestetőn is ― bár, ha Gyertyánffy Ferenc századosnak 1849-ben ez egyetlen ágyúja lehetett volna, a július 5-i csatában talán nem esik el együtt maroknyi seregével a muszkák támadásában.