Az ágyú az Eprestetőre is megérkezett

2010. március 16., kedd, Múltidéző

Persze, csak a makettje, mert az egyetlen ágyúcső nem lehet egyszerre Kézdivásárhelyen s az Eprestetőn is ― bár, ha Gyertyánffy Ferenc századosnak 1849-ben ez egyetlen ágyúja lehetett volna, a július 5-i csatában talán nem esik el együtt maroknyi seregével a muszkák támadásában.

De az Eprestetőre csak ez a székre kitett kis játékszer jutott, gúlányi golyóbisával, s ennyi is csupán most, hogy ünnepelt az Ady Endre-iskola. Mert immár hagyomány e kis skóla életében, hogy március 15-én övék a tér, őket illeti az emlékműsor megszervezése, s ők, kik virágaikkal őrfalat állnak a kőoszlop körött. Mint minden évben, ezúttal is az óvodások kezdték a megemlékezést, s ha kevesebb diák ünneplő is állta körül ez alkalommal a néhai emlékmű mását, mint az elmúlt esztendőkben, feszesre hangolt műsoruk annál izgalmasabbra sikeredett. Viszont a koszorúzás után, amikor a legkisebbek szál virágjukkal elfödik az emlékmű előtti, ilyenkor még földszínű terecskét, az éppoly megindító, mint minden évben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-03-16: Múltidéző - Fekete Réka:

A jelképes tizenkettő

A szabadságvágy örököseinek nevezték magukat a tegnapi megemlékezésen a sepsiszentgyörgyi Gödri Ferenc Általános Iskola diákjai, akik fekete ünneplőben, kokárdával a mellükön úgy érkeztek meg verses-dalos műsoruk bemutatására a Gábor Áron és Nicolae Bălcescu mellszobra közötti térre, mintha első kézből hoznák a szabadságharcosok üzenetét.
2010-03-16: Múltidéző - Demeter J. Ildikó:

Csákóval vonultak az óvodások

Aligha kétséges bárki előtt, hogy a legbuzgóbb ünneplők a legkisebbek: nem lehet lekörözni azt a hangulatot, ahogy teli tüdőből, kipirult arccal fújják a ’48-as nótákat.