Nagyobb hangsúlyt a Vesztőhelynek!

2010. március 16., kedd, Múltidéző

A lelkesen daloló őrkői roma gyermekek (Néri Szent Fülöp Általános Iskola) és furulyázó váradis (Váradi József Általános Iskola) diákok kis csoportja mentette meg a Vesztőhelyen tartott rövid megemlékezést a teljes érdektelenségtől,

pedig lenne, amiért nagyobb hangsúlyt adni március 15-én ennek a sepsiszentgyörgyi helyszínnek, mert itt halt vértanúhalált 1854. április 12-én az 1851—54 közötti osztrákellenes szabadságmozgalom két kiemelkedő alakja, akit a Makk-féle összeesküvés résztvevőjeként ítéltek halálra. Váradi József és Bartalis Ferenc kivégzésének helyét ezelőtt néhány évvel még virágok borították március 15-én, tegnap alig három koszorú és néhány szál szegfű árválkodott, s szomorú, hogy jócskán vannak még lakói e városnak, akik nem tudják, mi és hol található a Vesztőhely.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-03-16: Múltidéző - Sylvester Lajos:

Brassói mozgó emléktábla (Jegyzet)

Egy híján tíz esztendeje, hogy a brassói RMDSZ felkért a március 15-i ünnepi beszéd megtartására abból az alkalomból, hogy a fellegvári erődítmény várfalára emléktáblát óhajtanak elhelyezni az 1849-ben a Tömösi-szorosban elesett hősök és Brassó szabadságharcos védelmezői emlékére. Az emléktábla-avatást az is indokolta, hogy a tömösi emlékművön kívül nem volt olyan hely a Cenk alatti nagyvárosban, ahová március 15-én a kegyelet koszorúit elhelyezzék.
2010-03-16: Múltidéző - Fekete Réka:

Templom lett az égbolt

A Kormorán együttes dalából idézett cím valósággá vált tegnap kora este Sepsiszentgyörgy főterén, amikor a központi ünnepség szónoklatait követő egyórás szünet után sikerült helyreállítani a hóáztatta színpadot, némileg megszárítani a hangszereket meg az erősítőberendezést, és felcsendült az Emeld föl fejedet, büszke nép című zenés műsor első dala.