Templom lett az égbolt

2010. március 16., kedd, Múltidéző

A Kormorán együttes dalából idézett cím valósággá vált tegnap kora este Sepsiszentgyörgy főterén, amikor a központi ünnepség szónoklatait követő egyórás szünet után sikerült helyreállítani a hóáztatta színpadot, némileg megszárítani a hangszereket meg az erősítőberendezést, és felcsendült az Emeld föl fejedet, büszke nép című zenés műsor első dala.

Az énekesek, a NemEz zenekar és hatvan diák olyan erővel robbant be a színpadra és tartotta az emelt hangulatot huszonöt percen át, hogy akik a délutáni félbemaradt megemlékezés után visszatértek, felejthetetlen élményben részesültek. A több mint ezerfőnyi hallgatóság úgy kapcsolódott be a produkció részeként elhangzó Szózatba, mintha szereplői lennének, majd Zelenák József evangélikus lelkésszel, püspökhelyettessel együtt imádkoztak, aki hangsúlyozta: „ma nem csak arra van szükségünk, hogy valakik odaálljanak a Nemzeti Mú­zeum lépcsőire Budapesten vagy fából összekovácsolt, rögtönzött emelvényekre, színpadokra a világ legkülönbözőbb pontjain, ma nem elég tizenkét pontot írni, nem elég felvonulni, nem elég koszorúzni, esetleg tüntetni, mindannyian tudjuk, látjuk, mi hiányzik igazán. Az a nemzettudat, amely lelkesíthetné az ifjakat és az idősebbeket, amely cselekvésre indítana jóakaratú embereket, amely összefogásra, közös akaratra kovácsolná az egy nemzethez tartozókat."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-03-16: Múltidéző - Fekete Réka:

Nagyobb hangsúlyt a Vesztőhelynek!

A lelkesen daloló őrkői roma gyermekek (Néri Szent Fülöp Általános Iskola) és furulyázó váradis (Váradi József Általános Iskola) diákok kis csoportja mentette meg a Vesztőhelyen tartott rövid megemlékezést a teljes érdektelenségtől,
2010-03-16: Múltidéző - Farcádi Botond:

Koszorúk Mikó Imre szobránál

A tervezett időponthoz képest mintegy negyedórával korábban érkeztek tegnap délben a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park elé a Székely Mikó Kollégium diákjai, hogy az 1848-as szabadságharc évfordulóján koszorúzással tisztelegjenek a tanintézmény névadója előtt,