A baróti bíró körlevele 1806-ból

2010. március 17., szerda, Magazin

A Monarchia a Franciaországgal elhúzódó háborúi idején különösen vigyázott a gabonaszükséglet fedezésére. Szigorú megszorításokat írtak elő a gabonából főzött pálinka előállítására.

A baróti bíró 1806-ban közli Felső Fejér vármegye faluinak a Királyi Fő Igazgatói Tanács határozatát: ,,Falusi birák, polgárok és hütösök. A Felséges Király Fő Igazgató Tanács április 10-dik napjától 2776-szám alatt kibocsájtott, és itten kihirdetett azon nemes rendelése, melynél fogva a pálinka fözhetés csupán csak az emberi élelemre alkalmatlan gabonából engetetett meg. Oly további intéssel emlékeztetnek mindenek, hogy ha kik ezen tilalomnak ellenére emberi élelemre alkalmatos gabonából mától fogva pálinkát föznének, minden további engedelem nélkül gabonájuk confiscáltatik. Mely ezen tilalom minden falusi biró által haladék nélkül kihirdetessék, és minden tisztviselöknél, birtokosoknál, papoknál, és mestereknél ezen circuláris elhordoztassék szorosan parancsoltatik. Barót 16 augusztus 1806. Szentpáli Imre Barót birája."

A hütösök a falu felesküdt idősebb emberei voltak. A törvények betartásáért feleltek, és ítélkeztek kisebb kihágások esetén. Valószínű, hogy gabonaminősítéskor pálinkafőzés idején nem voltak túlságosan szigorúak, mivel a jó gabonapálinkát ők is szívesen megitták. Nehéz időket éltek, és a hadbavonultakat visszavárni pár pohár pálinka elfogyasztása után számukra is könnyebb volt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-03-17: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
özv. id. JAKAB IMRÉNÉ
BIRÓ JULIANNA
életének 99. évében csendesen elhunyt.
Temetése március 18-án 14 órakor lesz a kurtapataki ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen nyugodt, emléke áldott.
A gyászoló család
5018
2010-03-17: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Dr. Darkó Zsigmond (Mementó)

Húsz éve távozott az élők sorából 68 éves korában a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Kórház sebész főorvosa. Tordán született 1921-ben. Iskoláit szülővárosában kezdte, és ott is érettségizett a Regele Ferdinand Líceumban 1939-ben. 1945-ben végzett a Kolozsvári Tudományegyetem orvostudományi karán.