Külföldi hírek

2010. március 17., szerda, Közélet
Görög remények

A görög kormány üdvözölte a Standard & Poor’s tegnapi döntését, amely megerősítette az ország adósbesorolásait, és mérsékelte egy lehetséges leminősítés eshetőségét. A görög pénzügyminiszter-helyettes kedvező fejleményként értékelte az S&P döntését, amellyel megerősítette, hogy megvan a politikai akarat az ország költségvetési gondjainak a kezelésére. Az illetékes reményét fejezte ki, hogy hasonló döntést hoznak más hitelminősítők is. A Fitch Ratings és a Moody’s egyaránt negatív kilátáson tartja Görögország adósi besorolásait.

Krisztus Légiója: vége a vizsgálatnak

Befejeződött a Krisztus Légiója (Legio Christi) római katolikus papi kongregáció elleni vatikáni vizsgálat, amely azt követően indult, hogy a rend nemrégiben beismerte: 2008-ban elhunyt alapítójának gyereke van, és szexuálisan zaklatott szemináriumi növendékeket. A Vatikán tegnap bejelentette, hogy öt biztosa a héten beterjeszti jelentését a kongregációnak világszerte meglévő 120 intézményében, iskoláiban és közösségeiben folytatott vizsgálatáról. A Krisztus Légiója rendet a mexikói Marcial Maciel Degollado atya alapította 1941-ben.

A Facebook megelőzi a tévét

A televíziós premier a Facebook közösségi portálon mutat be egy környezetvédelmi témájú dokumentumfilmet április elején a PBS amerikai tévécsatorna. Az adó közleménye szerint ez az első alkalom, hogy a nagy csatornák egyike az interneten sugároz először teljes egészében egy dokumentumfilmet. ,,Lehetőség arra, hogy olyan új közönséget érjünk el, amelyet este egyébként nem tudnánk" — mondta Marc Samels producer. A PBS az április 11-i Facebook-vetítés után nyolc nappal sugározza majd az Earth Days című alkotást. A 102 perces dokumentumfilm az amerikai környezetvédő mozgalom kezdetét mutatja be.

Medvegyev számon kér

Az orosz elnök egy tegnapi beszámoltatási csúcstanácskozáson szigorúan számon kérte a vezető hivatalnokokon, köztük a kormány tagjain, utasításainak teljesítését. Az államfői utasítások terén legjobban a legfőbb ügyészség, az igazságügyi, a közlekedési és a külügyminisztérium teljesít, a leggyengébben pedig az energetikai, a védelmi és a regionális ügyek minisztériuma. Az államfő számon kérte a résztvevőktől az internetezést is. Korábban kiadta a vezető tisztségviselőknek, hogy vezessenek blogot, ezúttal azt feszegette, olvassák-e az állampolgári reagálásokat, és követelte, hogy ne a beosztottak által megszűrt formában, papíron olvassák, hanem maguk böngésszenek a válaszok között a világhálón.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-03-17: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Reformokat sürget az államfő
Nem csupán az alkotmány, hanem több sarkalatos törvény és a közigazgatási átszervezés módosítását is el szeretné érni Traian Băsescu államfő, aki tegnap újra meghívta konzultációra az ellenzéki pártokat.
2010-03-17: Közélet - Fekete Réka:

Mit kérnek a gyógyszerészek?

A hatvannapos kifizetési határidő visszaállítását, a patikánként meghatározott gyógyszerkeret újbóli bevezetését, valamint a kiadott gyógyszerek utáni adósságok kifizetését kérte Nagy András, a megyei gyógyszerészkamara elnöke Cseke Attila egészségügyi minisztertől sepsiszentgyörgyi látogatása alkalmával.