Mit kérnek a gyógyszerészek?

2010. március 17., szerda, Közélet

A hatvannapos kifizetési határidő visszaállítását, a patikánként meghatározott gyógyszerkeret újbóli bevezetését, valamint a kiadott gyógyszerek utáni adósságok kifizetését kérte Nagy András, a megyei gyógyszerészkamara elnöke Cseke Attila egészségügyi minisztertől sepsiszentgyörgyi látogatása alkalmával.

Sürgősségi kormányrendelettel változtatták meg tavaly szeptemberben a gyógyszerészek és az egészségbiztosító pénztár közötti keretszerződés feltételeit, 180 napra emelve a kifizetési határidőt, ami a számlák ellenőrzésére fordítható harminc nappal együtt elérheti a 210-et. A patikák bizonyos hányada emiatt fizetésképtelenné vált, a gyógyszerforgalmazók nem szolgálják ki őket, a legkisebb egységeket csőd fenyegeti — mondta a kamara elnöke. Nagy András a korábbi feltételrendszer visszaállítását kérte, s bár erre vonatkozó ígéretet nem kapott, a miniszter megkérdezte: ha újból megszabnák a patikánkénti gyógyszerkeretet, megvédené-e az intézkedést a nyilvánosság előtt. Nagy András azt mondta, vállalná a feladatot, mert az a rendszer a kis gyógyszertárak számára is biztosította a túlélés lehetőségét, lehetett tudni, hogy mire számítsanak, és megkapták a kiadott gyógyszerek ellenértékét.

Ebben a kérdésben azonban nem mindegyik gyógyszerész ért egyet a kamara elnökével. Az Adonis gyógyszertár vezetője szerint például egy ilyen intézkedés kényelmes lenne ugyan a patikák számára, mert biztosan megkapnák a kiadott gyógyszerek ellenértékét, de a betegeken csattanna, fél hónap alatt kimerülne a pénzkeret, a páciensek pedig gyógyszer nélkül maradnának. További két patika tulajdonosa is osztja ezt a véleményt, de nem kívánták, hogy megnevezzük cégüket, azt mondják, ebben úgysem ők döntenek.

A kamara elnöke arról is tájékoztatta Cseke Attila tárcavezetőt, hogy kollégáival együtt nem tartják jónak a családi gyógyszerész (gyógyszertár) intézményének bevezetését. A tervezet szerint ez azt jelentené, hogy a krónikus betegeknek fel kellene iratkozniuk egy adott gyógyszertárban. Ennek a gyakorlatnak a bevezetése azonban előnytelen lenne a kis patikák számára, nyernének viszont a láncpatikák, a páciensek egy idő után jobban bíznának ezekben, hogy folyamatosan biztosítani tudják gyógyszereiket. Mivel a megyei gyógyszerészkamara elnöke maga is láncpatikát irányít, megkérdeztük, esetében fennáll-e az érdekösszefonódás? Azt válaszolta: valamennyi gyógyszerész a köz érdekét képviseli, és felhívta a figyelmet arra, hogy Há­romszéken is vannak olyan helyi gyógyszertárak, amelyek miniláncban négy-öt patikát is működtetnek. Szerinte a lakosság szempontjából az a legfontosabb, hogy amikor bajban van, ki tudják szolgálni. Ebben a kérdésben valamennyi, lapunk által megkérdezett gyógyszerész egyetértett, azt mondták, a beteg joga, hogy szabadon válassza meg, hol váltja ki orvosságait, és ha valamelyik patikával elégedetlen, máshová menjen anélkül, hogy ebben bármilyen szerződés megakadályozná.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-03-17: Közélet - Csinta Samu:

Külföldi hírek

Görög remények
A görög kormány üdvözölte a Standard & Poor’s tegnapi döntését, amely megerősítette az ország adósbesorolásait, és mérsékelte egy lehetséges leminősítés eshetőségét. A görög pénzügyminiszter-helyettes kedvező fejleményként értékelte az S&P döntését, amellyel megerősítette, hogy megvan a politikai akarat az ország költségvetési gondjainak a kezelésére. Az illetékes reményét fejezte ki, hogy hasonló döntést hoznak más hitelminősítők is. A Fitch Ratings és a Moody’s egyaránt negatív kilátáson tartja Görögország adósi besorolásait.
2010-03-17: Közélet - Fekete Réka:

Elégedetlenek a pedagógusok

Sepsiszentgyörgyön egyeztettek tegnap a Tanügyiek Szabad Szakszervezetének háromszéki csoportfelelősei az országos szervezet által a múlt héten elhatározott tiltakozó akciókról.