Emlékezés

2010. március 18., csütörtök, Család

Az emlékezés szerves része életünknek, mivel annak folyamán a megtörtént dolgok, a megismert és megszeretett arcok egyre gyűlnek. Ezt a folyamatot még hatványozzák az ünnepek, különösen a nemzeti jellegűek, amikor felidézzük az előttünk járók tetteit, remé­nyeit, csüggedéseit, tapasztalatait. Ilyenkor a régmúlt közelmúltnak tűnik, szinte előttünk zajlanak le gondolatban az események, érzések vibrálnak a levegőben, hogy aztán ismét a feledés homályába merüljenek.

Mennyire szükséges az emlékezés? — kérdezhetjük magunktól, amikor élni szeretnénk az életünket, de minduntalan egybefolyik a jelen és a múlt.

Az egyensúly megtalálása ebben is fontos mérföldkő. Szükséges időnként felidézni a múltat, hogy ne ismételjük meg a hibáinkat nemzeti és egyéni szinten egyaránt. Szükséges emlékeznünk jó és rossz élményeinkre, hogy útmutatóul szolgáljanak a továbbiakban. A rosszból leszűrhetjük a következtetéseket, hogy mit nem tettünk helyesen, a jó meg biztatást nyújt a továbblépéshez.

A jelen levő múlt tehát lényünk egy része, melyből jelenünk fakad. Mégis vigyáznunk kell e kényes egyensúlyra, mert a múlt elhatalmasodhat életünk felett. Öregekre jellemző inkább, hogy csak emlékeik közt, a múltban élnek, már alig törődnek a jelennel, de fiatalabbak is hajlamosak mindig csak a múlton keseregni vagy annak eseményeit túlértékelni.

A múltban elkövetett hibákat, elszenvedett vereségeket nem lehet meg nem történtté tenni, de tanulhatunk belőlük, majd továbbléphetünk. Az emlékezés eltompítja az éleket, így kevésbé fáj, ami elmúlt, a jó élmények pedig megsokszorozódnak lelkünkben.

Ha barátot, családtagot veszítettünk el ténylegesen vagy csak jelképesen, hiszen eltávolodtunk, eltávolodtak tőlünk, az emlékezés segít pótolni az űrt, segíti a megbocsátást.

Ellenben ha önmagunk felülvizsgálatáról van szó, hajlamosak vagyunk rózsaszín fátyolba burkolni tévedéseinket, mert könnyebben el tudjuk fogadni magunkat így, mint éles fényben. A helyes önismeret azonban megköveteli a tényekkel való szembenézést, majd utána a magunknak való megbocsátást is.

Csak így tudunk épülni, tovább haladni és értékesebbé tenni a jelent.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-03-18: Sport - Áros Károly:

Pontokat veszítettek az őszi dobogósok (Labdarúgás, V. liga)

A tavaszi első fordulót nem az őszi idény dobogósainak ,,találták ki", mindhárman pontokat veszítettek — az éllovas Kovászna és a harmadik helyezett Bodzaforduló kettőt-kettőt, a második helyezett Kökös pedig hármat. Mentsége — olyan-amilyen — csak Kökösnek lehet, mert a negyedik helyezett Uzon otthonában kényszerítették térdre, a másik kettő... A fordulóban egyébként 26 gól esett, a legtöbb (nyolc) Rétyen, idegenbeni győzelmet pedig nem jegyeztünk.
2010-03-18: Család - Balázs Tivadar:

A méhecske és a virág (A lelkesítő házasság)

Szeretnék figyelmükbe ajánlani egy képet. Reményeim szerint ez segít megérteni egy-két fontos észrevételt, minthogy meglátásom szerint a méhecske és a virág viszonya sok szempontból jól tükrözi a férfi és nő közötti dinamikát.