folytatás március 11-i számunkbólMentális egészségünk: Már nem tabu a gyermekpszichiátria

2010. március 18., csütörtök, Család
Tévhitek

Dr. Salan Andreea: Minden betegség, még egy egyszerű hűlés is maga után vonja a szervezet bizonyos szintű egyensúlyvesztését. A pszichológiai betegség a neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok — szerk. megj.) egyensúlyzavara, ami a tünetek megjelenéséhez vezet. Ennek az egyensúlynak a helyrehozásához legtöbbször szükség van gyógyszeres beavatkozásra is. Ettől az emberek nagyon félnek, a szülők egyenesen megrettennek.

Ezt szavakkal, mosollyal, a pszichológus segítségével nem lehet megoldani, csupán vegyi úton, vagyis együtt a farmakológiai kezelés és a tanácsadás. Téves az a felfogás, hogy ezek a gyógyszerek függőséget okoznak. Van egy bizonyos kategóriájú gyógyszer, amit ha sok ideig adagolunk, a hirtelen elvonás pillanatában valóban előidézhetnek különböző tüneteket. De ahogy ezeknek az adagját növeljük, úgy történik fordítva is: fokozatosan csökkentjük.

Ahol még sokat kell tenni

— Hogyan viszonyul a társadalom ezekhez a kérdésekhez, milyen a kapcsolat a szülőkkel, pedagógusokkal?

— Itt van bőven mit tenni. Elkezdünk egy kezelést együtt a pszichológussal, de az odafigyelésnek a közösségben is folytatódnia kell, ott, ahol a gyermek tölti a napjait, az iskolában, a családban. El kell fogadni, hogy például hiperaktív, és feladatokat kell adni neki, öntözze meg a virágokat, törölje le a táblát, és azután üljön vissza, mert akkor tud még negyedórát figyelni, vagy legalábbis csendben marad. Ezen még sokat kell dolgozni.

— Mostanában gyakran hallani családon belüli gyermekbántalmazásról, de a szülők nem vallják be, hogy verik vagy szóval bántják gyermeküket. Ilyenkor hogy lehet segíteni a gyermeknek?

— Én csak arra tudok alapozni, amit a szülők elmondanak, nincs hatásköröm arra, hogy ellenőrizzem is az elmondottakat. Ha az anya azt mondja, otthon minden rendben, mert szégyelli, hogy rosszul él a férjével, köteles vagyok ezt elhinni.

Nincs egységes recept

— A gyermekek pszichiátriai szakellátásában akad bőven hiányosság, de észre kell venni a pozitívumokat is. A megyei egészségbiztosító pénztár első alkalommal kötött szerződést gyermekpszichiátriai magánrendelővel bizonyos számú páciens ingyenes ellátására. Így dr. Salan Andreea az Együtt az Egészségért Egyesületnél is munkát vállalt, ahová gyakran ugyanazokat a gyermekeket viszik, akiket a doktornő korábban kezelt, folytatnák a konzultációt, de a kórházban hosszú a várakozási idő, ezért e rendelőben jelentkeznek.

— Nekem a kórházban folyamatosan legalább négyszáz páciensem van, nincs arra lehetőség, hogy mindenikükkel hetente találkozzam. Jelenleg olyan anyuka keresett meg az egyesületnél, aki egyedül neveli fiát, és jelezte, hogy most gondja van, sokat segítene egy beszélgetés. Látható tehát, hogy a pszichiátriai kezelésben nincs egységes recept, egyik embernek gyógyszerre van szüksége, másoknak beszélgetésre, pszichológiai tanácsadásra, de olyan is volt, hogy a rendelőben együtt tanultam a gyermekkel, együtt készítettük el a házi feladatot, és őt ez megnyugtatta, ettől jól érezte magát. Ez a szakember számára is elégtétel, ilyenkor érzi, hogy munkája eredményes.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-03-18: Család - Balázs Tivadar:

A méhecske és a virág (A lelkesítő házasság)

Szeretnék figyelmükbe ajánlani egy képet. Reményeim szerint ez segít megérteni egy-két fontos észrevételt, minthogy meglátásom szerint a méhecske és a virág viszonya sok szempontból jól tükrözi a férfi és nő közötti dinamikát.
2010-03-18: Riport - Mózes László:

Magyarhermány, vadkárok földje

Magyarhermányban, aki csak teheti, szóvá teszi a helybeliek nagy gondját, a sokasodó, kárpótlás nélkül maradó vadkárokat. Vaddisznó, medve pusztítja a terményt, szegi kedvét a helybeli gazdaembereknek, ennek ellenére összetartó a falu — mondja Ilyés Attila tanácstag —, olykor még házépítésben is segítenek egymásnak, bajban egymás mellé állnak az emberek. Dimény Mónika iskolaigazgatóként magyarázza, miért is szereti e térséget: ,,Kedvesek, barátságosak az emberek; ami van, annyi van, nem is tudnám elképzelni, hogy máshol dolgozzam; szeretem a magyarhermányiakat, elégedett vagyok, főleg most, hogy iskolánk bővült és megszépült". Megannyi probléma ellenére a Dél-Hargita hegylábánál, a Barót pataka mentén az egészséges lokálpatriotizmus ismertetőjelei körvonalazódnak.