Mi, hol, mikor?

2010. március 22., hétfő, Mi, hol, mikor?
Kárpátaljai magyar írók estje

A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében, csütörtökön 13 órától a kézdivásárhelyi Bod Péter Taní­tóképzőben várják író-olvasó találkozóra az érdeklődőket. Meghívottak a Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportjá­nak érdemi tagjai és az Együtt folyóirat munkatársai: Dupka György Julianus-díjas író és kultúrpolitikus, Vári Fábián László József Attila-díjas költő, néprajzkutató, főiskolai tanár, Zubánics László újságíró, közíró, lapszerkesztő, valamint Bakos Kiss Károly költő, műelemző.

* A sepsiszentgyörgyi M Stúdió a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében csütörtökön és pénteken 19 órától William Shakeaspeare Hamlet című tragédiája nyomán készült előadását mutatja be. Rendező: Uray Péter.

* A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház csütörtökön, szombaton és vasárnap 19 órától a színház nagytermében Biljana Srbljanoviċ Poveşti de familie (Családi történetek) című darabját játssza Cristian Ban rendezésében.

Minden sepsiszentgyörgyi előadásra jegy a városi rendezvényszervező irodában (Szabadság tér 1. szám, a volt európai uniós iroda a színház mellett, telefon: 0267 312 104) vásárolható hétfőtől csütörtökig 11―16, pénteken 11―13 óráig, a helyek lefoglalhatók a 0267 312 104-es, a 0728 083 336-os és a 0745 589 214-es telefonon is. Jegyek az előadás előtt a helyszí­nen kaphatók, a pénztár az előadás kezdete előtt egy órával nyit.

* A Kézdivásárhelyi Városi Színház ma 19 órától Presser Gábor—Sztevanovity Dusán—Horváth Péter A padlás című ,,félig mese-félig musical" című előadását játssza a Székely-bérleteseknek, a szabad helyekre jegyet lehet váltani.

* A kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében csütörtö­kön 20 órától a Rádió Gaga kabaré-előadása: Búcsú­koncert 1. — Nagy Istvánnal és Gáspárik Attilával. A jegy ára 20 lej.

Kiállítás

A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Nemzeti Múzeum Toleranciatermében kedden 19 órakor néprajzi kiállítás nyílik Agyagcsodák a Székely Nemzeti Múzeum kályhacsempéiből címmel.

Megjelent

Egyszerre két számmal is jelentkezik a Művelődés kulturális havilap. A folyóirat januári száma egyebek mellett Benedek Elek Erdélyhez és a gyermekekhez való hűségéről, Kovács Ágnes néprajzkutatóról, Berde Máriáról és hagyatékának erdélyi szerzőktől gyűjtött, eddig ismeretlen kéziratairól, Apáczai Csere János utazásairól és iskoláiról, illetve Bod Péter térképészeti munkáiról és Késmárk egykori német—magyar diákvilágáról kínál olvasnivalót a magyar művelődéstörténet iránt érdeklődőknek. A lapszámban Szilágysági magyarok a harmadik ezredfordulóján címmel indult életpályainterjú-sorozat első részében Kuti János tanár és lapszerkesztő vall életéről.

A februári számban az újraalakulása 15. évfordulóját nemrég megünneplő Romániai Magyar Dalosszövetség jubileuma alkalmából született írások alkotják a lap törzsanyagát. Ezen belül egyebek mellett a romániai magyar dalosmozgalomban kifejtett munkájáért kitüntetett Rózsa Imre, Gyergyai Barna, Kiss Katalin, Csíky Csaba, Fekete Miklós és Bazsó Dombi Ferenc laudációja olvasható. De a lapszám beszámol az egri Dsida Jenő Baráti Kör elmúlt évi munkájáról, Horváth József karmester, Hadnagy Gabriella marosvásárhelyi festőművész pályájáról is hírt ad, akárcsak a Mátyás király korabeli külpolitikáról és diplomáciáról, valamint a legveszélyeztetettebbek közé tartozó borosjenői Losonczi-vár magárahagyatottságáról.

A lapot megrendelni (akár régebbi számokat is) a muvelodes@internet.ro címen lehet.

Tavaszi lomtalanítás

Sepsiszentgyörgyön a héten a következő körzetben folytatódik a tavaszi lomtalanítás: mától péntekig a Grigore Bălan tábornok és 1918. December 1. út, valamint a Gyöngyvirág, Krizantém és Tulipán utca határolta részen gyűjtik a lomot, amely magában foglalja a következő utcákat: Dália, a Puskás Tivadarnak a Dália utca felőli része, Tavirózsa sétány, Orgona sétány, Nárcisz, a Sport utcának a Tavirózsa és az 1918. December 1. út közötti szakasza. A lakók a hulladéklerakó konténer mellé helyezhetik ki a fölöslegessé vált tárgyaikat (használt bútor vagy más háztartási cikkek). Kérik, kizárólag a kijelölt napokon rakják ki a lomokat. Lomok elszállítását igényelhetik a 0267 310 123-as telefonon vagy a www.tega.ro honlapon.

Rajzpályázat

A Széchenyi Tudományos Társaság, valamint a budapesti Diadal Úti Általános Iskola és helyi partneriskolája a Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézménnyel együttműködve nemzetközi rajzpályázatot hirdet 7―18 év közötti fiataloknak. E két iskola országosan kiemelt a művészeti oktatás terén, elismert munkája mellett ez előző két évben is sikerrel rendezett hasonló nemzetközi pályázatot. Ez alkalommal a beérkezett alkotásokat két életkori kategóriában (7 -től 12-ig és 13-tól 18-ig), valamint hagyományos és számítógépes kategóriában hirdetik meg. Téma: Széchenyi álma. Olyan pályaműveket várnak, amelyek az adott életkori szinten a hagyományos (festészet és grafika) vagy elektronikus grafika eszközeivel jelenítik meg Széchenyi István reformkori törekvéseit és megvalósult álmait a tudomány, kultúra, színház, politika, pénzügyi élet, közlekedés világából, valamint az irodalom, mezőgazdaság, sport, fürdőzés, illetve egyéb témakörben, kihasználva az emberi képzelőerő adta lehetőségeket. A pályázat beadási (beérkezési) határideje 2010. május utolsó napja. A hagyományos grafikai kategóriában bármilyen technikával készült alkotást várnak a pályázóktól, melyeket keretezés nélkül küldjenek be. A rajz mérete A3-as (30x42 cm), a hátoldalon tüntessék fel az alábbiakat: a pályázó neve, kora, nemzetisége, iskolája neve és postacíme, az iskola telefon-, faxszáma, e-mail címe, a felkészítő tanár neve. Beküldési postacím: Diadal Úti Általános Iskola, 1172 Budapest, Rá­koscsaba-Újtelep, Diadal út 43—49., telefon: 00 36 1 25 76 514, fax: 00 36 1 253 5445, e-mail: diadal43@gmail.com. Elektronikus grafika kategóriában a pályamunkákat minden pályázónak a pályázó vezetékneve, alsó vonás, pályázati cím (szech), alsó vonás, a mű címe elnevezéssel kell megküldenie, mellyel egy időben kísérő szöveges fájlt is megküld ugyanazon elnevezéssel, melyben a hagyományos kategóriában feltüntetett információkat kell megküldenie. A kép paraméterei: JPG formátum, 150 dpi, RGB. E-mail: szechenyipalyazat@gmail.com.

Kékfény

Lopások. Szerdán a bardoci orvosi rendelő várószobájából eltűnt két mobiltelefon. A rendőrök a lopással Ş. Stan (19) és D. S. (16) székelyszáldobosi lakost gyanúsítják, akiknél a telefonokat meg is találták. * Egy hidvégi gazda udvaráról fémoszlopoknak kelt lábuk. Huszonnégy óra sem kellett a tettes kézre kerítéséhez, O. Csaba (20) helybeli lakos a gyanúsított. Egy brassói lakos is lopást jelentett: hidvégi házának udvaráról egy fémkorlát tűnt el. Ennek eltüntetésével P. Levente helybeli lakost gyanúsítják. Valamennyi esetben eljárás indult.

A közbiztonságért. A Biztonság elnevezésű akció keretében szerda éjszakától csütörtök estig a megye területén 23 helyen végeztek átfogó bűnmegelőzési akciót 58 rendőr, 11 csendőr és a bevándorlási iroda egy dolgozójának részvételével. Ez idő alatt hét bűncselekményt észleltek, hat tettenérést hajtottak végre, és négy gyanúsítottat azonosítottak. Ezenkívül összesen 8870 lej bírságot szabtak ki kihágásokért. (Rendőrségi tájékoztató)

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház pinceklubjában ma 19 órától a Huszárik Filmklub a Szomjas György rendezői sorozatban a Talpuk alatt fütyül a szél című 1976-os magyar játékfilmet vetíti, amit beszélgetés követ. Házigazda: Lázár-Prezsmer Endre.

Tortoma Önképző Kör. Baróton Erdővidék Múzeuma Ká­szoni Gáspár Termében kedden 19 órakor a víz világnapja alkalmából Szász Árpád helyi geográfus Erdővidék borvizei címmel tart vetített képes előadást.

Univers Klub. A Földön kívüli civilizációk témában A sumer agyagtáblák és a Biblia üzenete témával lesz előadás és beszélgetés kedden 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében. Vitavezető Kósa Ferenc, házigazda Sándor Attila könyvtáros.

Papírgyűjtés. Ma és kedden a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Iskola a szelektív hulladékgyűjtési program keretében nagy hulladékpapír-gyűjtést szervez. Szívesen veszik cégek, intézmények, magánszemélyek segítségét is. A hulladék papírt kedden délelőtt veszik át az iskolában.

Önsegítő csoport. Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtárában minden hétfőn 18 órá­tól a szenvedélybetegek (alkohol-, játék-, kábítószerfüggők) találkoznak. Most külön csoport indul hozzátartozóknak. Várják mindazokat, akiknek már sikerült megváltozniuk, valamint azokat, akik változtatni szeretnének életükön. Érdeklődni a 0729 121 188-as és a 0752 617 213-as telefonon 19 óra után, hétfő kivételével. Teljes diszkréció!

Lomtalanítás vidéken. Kedden Gidófalván, Angyaloson, Fotosmartonoson, Étfalvazoltánban, csütörtökön Kilyénben, Szotyorban, Szépmezőn gyűjti össze a Tega Rt. a háztartásokban fölöslegessé vált használt bútorokat és más háztartási eszközöket (üveg, műanyag, papír, textília stb.), a használt villamos és elektronikus készülé­keket (televízió- és rádiókészü­lék, mosógép, hűtőszekrény stb.). Bővebb felvilágosítás a 0267 310 123-as telefonon.

Áramszünet. Ma 10—17 óráig Torján a 4-es transzformátorállomás krözetében, keddtől péntekig naponta 7.30—15 óráig Kézdiszentléleken a 6-os és 7-es transzformátor körzetében, Kézdiszentkereszten és Bélafalván, 7.30—15 óráig Kézdiszentléleken a 2-es, 3-as, 8-as transzformátor körzetében, Kézdikővá­ron, Kiská­szonban, Kézdiszárazpatakon és a Katrosában szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1431
szavazógép
2010-03-20: Gazdaság - :

Hírbörze

Magyar modell Görögországra
Németország változtatott álláspontján, és feltételekkel, de egyetértene, hogy az IMF beavatkozzék a görög adósságkezelésbe. A megoldás egy ahhoz hasonló konstrukció, amilyet Magyarország is kapott 2008 őszén. Korábban Németország volt a hangadója azon európai országoknak, amelyek élesen elutasították, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi támogatást adjon az adósságaival küzdő Görögországnak.
2010-03-22: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalommal tudatjuk, hogy
id. GAZDAG GÉZA
81 éves korában csendesen megpihent.
Örök nyugalomra helyezzük 2010. március 23-án, kedden 14 órakor a nagyajtai temetőben.
A gyászoló család
811/b