Hírbörze

2010. március 20., szombat, Gazdaság
Magyar modell Görögországra

Németország változtatott álláspontján, és feltételekkel, de egyetértene, hogy az IMF beavatkozzék a görög adósságkezelésbe. A megoldás egy ahhoz hasonló konstrukció, amilyet Magyarország is kapott 2008 őszén. Korábban Németország volt a hangadója azon európai országoknak, amelyek élesen elutasították, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi támogatást adjon az adósságaival küzdő Görögországnak.

A Wall Street Journal szerint azonban éles fordulatot vett a németek álláspontja. A lapnak nyilatkozó német vezető hivatalnok szerint Merkel ,,nyitott egy IMF-beavatkozásban való német részvételre", bár végleges döntés erről nem született. Mindemellett azonban a korábbi érvet sem vetették el: a görögök problémáit elsősorban a költségvetési hiány lefaragásával kell kezelni. Az új terv szerint az IMF nyújtana segítséget a tetemes és a következő hónapokban megújítandó adósság rendezésében, amihez nem az Európai Unió, hanem az egyes tagállamok kétoldalú szerződésekkel csatlakoznának. Ezzel el lehetne kerülni, hogy a tékozló országok automatikus segítséget várjanak el, és a görög veszély is jelentősen mérséklődne.

Kínai taxik Londonban

A Volvo megvásárlásáról elhíresült kínai Geely autógyár újabb nagy névre csapott le. Az ázsiai autógyár a londoni fekete taxikat gyártó cégben szerezne irányítást. A Reuters szerint a Geely az irányítási jogok megszerzésére törekedve növeli részesedését a Manganese Bronze autógyárban, amely a híres londoni fekete taxikat gyártja. Az értesülés szerint a termelés egy részét Kínába telepítenék át. A Manganese Bronze bejelentése szerint új részvények formájában húszszázaléknyi papírt bocsátanának ki, amelyet a Geely darabonként hetven pennyért venne meg. Ezzel irányítási joghoz jutnának, amelyet felhasználva Coventryből Sanghajba telepítenék az úgynevezett TX4-es modell gyártását. John Russel, a brit gyár vezérigazgatója szerint, ez egy kisebb fordulópont a cég életében, amely 2009-ben 7,3 millió font veszteséget termelt, ami a piaci értékéhez képest (körülbelül 26 millió font) meglehetősen soknak számít.

Cégáttelepülési hullám Bulgáriába

A válság nyomására egyre több vállalkozó dönt úgy, hogy Bulgáriában nyit céget. Az ok a nehézkes áfa-visszaigénylés és a bulgáriai alacsony, tízszázalékos egységes profitadó, ami a legalacsonyabb az EU-ban. Emellett a bolgár kormány gyorsabban visszafizeti a cégekkel szemben fennálló adósságait. A adózási kedvezmények mellett kevesebb a bürokrácia a cégalapításnál: három nap alatt be lehet íratni, végezni lehet kereskedelmi tevékenységet, és az engedélyeket ráér utólag is beszerezni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1431
szavazógép
2010-03-20: Gazdaság - Farcádi Botond:

Székely termékek vására

Május 14—16. között első alkalommal szervezi meg a kézdivásárhelyi városi sportcsarnokban a Székelyföldi Termék Kiállítást és Vásárt a Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK). A rendezvény célja a székelyföldi termékek népszerűsítése, a helyi termelők és vállalkozók közötti kapcsolatok fejlesztése, a székely öntudat erősítése.
2010-03-22: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kárpátaljai magyar írók estje
A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében, csütörtökön 13 órától a kézdivásárhelyi Bod Péter Taní­tóképzőben várják író-olvasó találkozóra az érdeklődőket. Meghívottak a Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportjá­nak érdemi tagjai és az Együtt folyóirat munkatársai: Dupka György Julianus-díjas író és kultúrpolitikus, Vári Fábián László József Attila-díjas költő, néprajzkutató, főiskolai tanár, Zubánics László újságíró, közíró, lapszerkesztő, valamint Bakos Kiss Károly költő, műelemző.