Motorsport, enduroElkészült az idei versenynaptár

2010. március 22., hétfő, Sport

Bár ez idáig az anyatermészet nem volt kegyes a szabadtéri sportokhoz, mégis voltak olyanok — labdarúgók, atléták —, akik már részt vettek különböző mérkőzéseken, versenyeken. További jó példaként ott vannak a háromszéki motokrosszosok is, akik számára vasárnap rajtolt a 2010-es versenyidény.

Tehát zajlik az élet megyénk sportpályáin, és egyre többen vannak azok, akik a kellemes idő beköszöntésével újra sportolásra adják a fejüket. A tavasz érkezésével a sepsiszentgyörgyi Outriders endurósai is hozzáláttak az új szezon előkészítéséhez, hiszen rohamos léptekben közeledik az idei esztendő első megmérettetése. Csáki Ferenc, Sepsiszentgyörgy és Háromszék talán egyik legjobb endurósa szerint idén is — akárcsak tavaly — öt outrideres versenyző fog részt venni a különböző hazai és a nemzetközi megmérettetéseken. A háromszékiek idei első külföldi versenye a görögországi Szalonikiban megtartandó Közép-Kelet-Európa Bajnokság, azaz a Balkán-bajnokság (Bb) első futama lesz, hazai porondon pedig a Hunyad megyei Ghelari-ban sorra kerülő Enduro Panorama II-n mutatkoznak be.

A 2009-es idény

Nem beszélhetünk erről az esztendőről, ha nem ejtettünk pár szót az elmúlt évről és sportolóink tavalyi eredményeiről. A megyeszékhelyi Outriders motorosai 2009-ben több romániai és külföldi versenyen indultak, ezeken Csáki Ferenc, Elek András és Tudor Cristea teljesített a legjobban. Elek András aranyérmesként fejezte be a Balkán-bajnokságot, és második helyezett volt a hazai pontvadászatban, míg Tudor Cristea az enduro országos bajnokság bronzérmese lett. Csáki Ferenc csak rangosabb kupákon, viadalokon indult, így nem pontozott a nemzeti bajnokságban. Ő rajtolt a Red Bull Romaniacson, ami egyben az endurós világbajnokság romániai futama volt, és 12.-ként ért célba. Az elmúlt évekkel ellentétben tavaly Sepsiszentgyörgy nem adott otthont terepmotoros versenynek. Versenyzőink 2009-es eredményei nem jöhettek volna össze az Offroad Motors, a sepsiszentgyörgyi és a megyei önkormányzat, a Bisztró, a Depo, az Alpinsport Egyesület, a Valdek Impex, valamint a Fehérló vendéglő támogatása nélkül.

Az idei húsz verseny

A Román Motorosszövetség nemrégiben véglegesítette az idei endurós versenynaptárt, amelyen összesen húsz terepmotoros viadal szerepel. A program:

* április 24—25.: Közép-Kelet-Európa Bajnokság (Balkán-bajnokság), 1. forduló (Görögország)

* május 1—2.: Enduro Panorama II. (Ghelari, Hunyad megye)

* május 15—16.: Enduro Festival (Bisoca, Buzău megye); Bb, 2. forduló (Törökország)

* május 29—30.: Enduro Challange (Sepsiszentgyörgy)

* június 5—6.: Enduro Nagyszeben; Erzberg Rodeo (Ausztria)

* június 12—13.: Bb, 3. forduló (Macedónia)

* június 19—20.: Xcape Bákó

* június 26—27.: VI. Red Bull Romaniacs

* július 3—4.: Csíki Enduro (Gyergyószárhegy)

* július 10.: román bajnokság, 1. forduló (Zernyest); Bb, 4. forduló

* július 17—23.: VII. Romanian Extreme Adventures

* július 31.—augusztus 1.: Hargita Enduro (Szé­kelyudvarhely)

* augusztus 21.: román bajnokság, 2. forduló (Lázárfalva)

* augusztus 28—29.: Nemzetközi Enduro Fesztivál (Gyergyószentmiklós)

* szeptember 4.: román bajnokság, 3. forduló (Lupény)

* szeptember 11—12.: E. M. D. E. V. (Rm. Vâlcea)

* október 2.: román bajnokság, 4. forduló és Bb, 5. forduló (Buzău)

* október 23.: Bb, 6. forduló (Bulgária)

* november 6.: Bb, 7. forduló (Görögország)

A versenynaptárban szereplő valamennyi viadalon lesznek háromszéki motorosok, akik, reméljük, jó eredménnyel térnek majd haza. Az év nemzetközi megmérettetései közül a legrangosabb és a legnehezebb verseny az Erzberg Rodeo lesz, amelyen idén először áll rajthoz Kovászna megyei motoros Csáki Ferenc személyében. A versenyt ez idáig tizenhat alkalommal rendezték meg az Ausztria szívében található Eisenerz melletti erzbergi ércbánya területén, azaz a ,,Vashegyen". Az idei versenyen Földünk négy kontinensének 35 nemzete képviselteti magát, ami előreláthatóan mintegy kétezer résztvevőt jelent a június 3—6. között sorra kerülő eseményen. Mindannyian azért szálnak nyeregbe és harcba, hogy megszerezhessék a legjobb ,,rodeós" címet, illetve megpróbálják elhódítani Taddeusz ,,Teddy" Blazusiak lengyel terepmotorostól a bajnoki címet, aki már három ízben is diadalmaskodott ezen az embert és gépet egyaránt komoly erőpróba elé állító viadalon. A négynapos megmérettetésen induló versenyzők között lesznek olyan motorkerékpárosok is, akik már többször megfordultak a Párizs—Dakaron vagy éppen a Red Bull Romaniacson. A résztvevők közt ott lesz az új-zélandi Chris Birch és Graham Jarvis, az angolok tizenkétszeres triálvilágbajnoka, Dougie Lumpkin, a tavalyi Red Bull Romaniacs német győztese, Andreas Lettenbichler.

Sportnapok, 2010

A május 28—30-án esedékes negyedik sepsiszentgyörgyi Sportnapok egyik főattrakciója a megyeszékhelyi Outriders által rendezett Enduro Challenge lesz. Az esemény szervezői mintegy ötven résztvevővel számolnak, a kétfordulós versenynek előreláthatóan a megyeszékhelyi stadion és környéke ad majd otthont. A megmérettetés első versenyszámában a terepmotorosoknak egy akadálypályát kell teljesíteniük, a másodikon pedig egy, a sugásfürdői erdőben kialakított, több kilométeres pályán kell majd végigszáguldaniuk a lehető legrövidebb idő alatt. Tehát lesz, amit nézni, lesz, akikért szurkolni, mivel ott lesznek megyénk versenyzői is, és nagyon reménykedünk abban, hogy a viadal maga rangos sportrendezvény lesz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1417
szavazógép
2010-03-22: Sport - :

„És mégis mozog a Föld” (Periszkszóp)

— jutottak eszembe Giordano Bruno szavai, amikor a telefonban megszólalt Ambarus Ildikó, és tájékoztatta lapunkat a női kézilabdacsapat újraszervezésében tett lépéseik legfrissebb eredményéről.
2010-03-22: Sport - :

Háromszéki győzelem a szezonnyitón (Motokrossz)

A 65 cm3-es géposztályban Tompa Krisztián, a sepsiszentgyörgyi Sugás Motoros Klub versenyzőjének diadalával ért véget a 2010-es nyolcfutamos országos motokrosszbajnok első, megyeszékhelyi viadala. A címvédő futamgyőzelem mellett további két dobogós helyezést hoztak össze a háromszéki motorosok. Az MX1-ben visszatérő Tamás András technikai okok miatt feladta a versenyt, Kádár János és Kiss Ákos eredményeiről pedig nem kaptunk hírt.