Periszkszóp„És mégis mozog a Föld”

2010. március 22., hétfő, Sport

— jutottak eszembe Giordano Bruno szavai, amikor a telefonban megszólalt Ambarus Ildikó, és tájékoztatta lapunkat a női kézilabdacsapat újraszervezésében tett lépéseik legfrissebb eredményéről.

— Történt ugyanis — mondotta —, hogy miután a város visszautasította MSC néven beadott pályázatukat, a polgármesterhez fordultak, s ő megígérte a támogatást, ami azt jelenti, hogy minden hónap 25-éig megkapjuk a kézilabdára szánt havi összeget, s ezt egészen év végéig. A maga rendjén az MSC minden hónap végéig biztosítja a működési pótlékot és természetesen az edzéslehetőséget (beleértve mindent-mindent), majd a megfelelő időben nevez a 2010—2011-es A-osztályos bajnokságra. Egyébként már most biztosítja az edzéslehetőséget... Amíg a terem korszerűsítése zajlik, használjuk az erőtermet, az atlétikapályát, a szaunát, a törökfürdőt, tehát a rekuperációs létesítményeket. A késő délutáni edzéseinkre mindig eljön a klubigazgató is, jó látni, tudni, hogy törődik a csapattal. Mi is igyekszünk minél több edzőmérkőzést szervezni, játszani. A leányok — egy részük játszott az A-osztályos csapatban, na meg az ISK ifjúsági I-es együttesében — igazi sportszeretettel viszonyulnak az ügyhöz, melyet röviden így fogalmaznék meg: a női kézilabdacsapat új életre hívásához.

„És mégis mozog a Föld" — jutottak eszembe Giordano Bruno szavai, amikor megjelent szerkesztőségünkben Bogdán Lajos, az egykori kézilabdakapus, és arról tájékoztatott, hogy egy csoport kézilabdabarát — köztük néhány potenciális támogató — azon fáradozik, hogy újra életre hívja felnőttszinten a férfi kézilabdát. Az alapot a jelenlegi ifjúsági I-es csapat alkotja... Na persze, a támogatók mellett nagy-nagy szükség lesz a városi, a megyei tanács és nem utolsósorban az MSC anyagi segítségére, támogatására. Nem titok, az MSC színeiben képzeljük el a férfi A-osztályos csapatunkat, hiszen a klub tud biztosítani edzés- és versenylehetőséget, megfelelő pályát és egyáltalán mindent, ami a jó működéshez szükséges.

És mégis mozog a Föld... Az a „Föld", mely 1938-ban mozdult meg először Székely Mikó Kollégium néven; mely 1943-ban női csapatot alapított, 1944 augusztusa után pedig férfiegyüttest, s ez utóbbival a nagypályás felsőházban szerepelt; mely adott pillanatban sok-sok válogatott játékosáról — Radó Ilonától el egészen az osztrák válogatottságig jutott Török Editig —, eredményéről megfeledkezve tetszhalottnak tűnt... Tetszhalottnak, mert a sportbarátok — s elég sokan vannak — körében megszakítás nélkül tovább élt és él a kézilabda... Ne is hagyjuk meghalni, hiszen százak ezrek élvezik játékát, gyönyörködnek benne. Nem, nem igaz, hogy a kosár- és a kézilabda nem fér el egymás mellett. Csak egyforma szeretettel, törődéssel, odafigyeléssel, gondoskodással kell kezelni őket. Örvendenünk kell, hogy egy olyan városban élünk, ahol adott mindkét sportág, mindkét játék. Örvendenünk kell, hogy azok akik tehetnek e két sportágért, nyitottak, s vállalják gondjaikat-bajaikat, hogy azokat megfelelően kezelve örömet szerezzenek a város sportbarátainak.

(nagymohai)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1420
szavazógép
2010-03-22: Sport - :

Teremlabdarúgás, II. liga

KSE—Bukaresti United ABC 7—1 (2—0)
Kézdivásárhely, városi sportcsarnok. Mintegy 300. Vezette: Gabriel German és Andrei Ioniţă (mindkettő bukaresti). KSE: Gazda B., Buceleanu, Surdu, Szabó, Dobozi, Kovács, Csulak, Gazda J., Dobra A., Dobra J., Román, Papp. United: Mariuc, Micu, Răducanu, Popescu, Braşovean A., Braşovean R., Florea, Iordache, Genel. Gólszerzők: Papp (8.), Roman (10.), Dobra A. (28., 36.), Szabó (30.), Csulak (33.), Gazda J. (40.), illetve Răducanu (21.). Kapura rúgás: 28—12 (kapu területére: 15—10). Szöglet: 10—4.
2010-03-22: Sport - Tibodi Ferenc:

Elkészült az idei versenynaptár (Motorsport, enduro)

Bár ez idáig az anyatermészet nem volt kegyes a szabadtéri sportokhoz, mégis voltak olyanok — labdarúgók, atléták —, akik már részt vettek különböző mérkőzéseken, versenyeken. További jó példaként ott vannak a háromszéki motokrosszosok is, akik számára vasárnap rajtolt a 2010-es versenyidény.