A hétvége hírei

2010. március 22., hétfő, Közélet
Kihasználatlan strukturális alapok

Nagyon kis mértékben használja ki Románia a strukturális alapokat — derült ki a strukturális alapokat felügyelő hatóságnak az elmúlt héten nyilvánosságra hozott adataiból. A statisztika azt mutatja, hogy az elmúlt négy évben Románia mindössze 7,7 százalékát hívta le mindazoknak az európai uniós alapoknak, amelyekre a csatlakozás óta eltelt négy évben jogosult lett volna.

2010 február végéig összesen 2,8 milliárd lejt fizettek ki a strukturális alapok haszonélvezőinek, a kifizetett összegek nagy része azonban előfinanszírozás volt, és csak kis része tényleges uniós hozzájárulás. A nyilvánosságra hozott adatokból az is kiderül, hogy igen kevés pályázatot fogadtak el, és kevés pénzt költöttek régiófejlesztésre.

Brit korrupció

Több egykori brit miniszterek hajlandóak bevetni befolyásukat anyagi ellenszolgáltatás fejében — erről titokban készített felvételek árulkodnak a The Sunday Times beszámolója szerint. A kandi kamerás felvételeken például Stephen Byers volt közlekedési miniszter azt mondja a magát cégvezetőnek kiadó újságírónak, hogy ,,bérelhető vagyok, mint egy taxi". A The Sunday Times és a Channel 4 adó közös akciójában több volt miniszter és parlamenti képviselő késznek mutatkozott a vállalkozók igényeinek megfelelő lobbizásra, mégpedig napi akár ötezer fontra rúgó összegért. A két médiatröszt újságírói nem diszkrimináltak, a kormányon lévő Munkáspárt és az ellenzéki konzervatív párt legtöbb politikusát egyaránt megkörnyékezték.

Láthatatlan radarok a közutakon

A román közúti rendőrség az elmúlt hét végén kihelyezte a láthatatlan radarokat, amelyeket nagy érdeklődéssel várt a rendőrség és a forgalmi résztvevők egyaránt. Az új készülékek mínusz 20 és plusz 70 Celsius fok közötti hőmérsékleten is működik. A kihelyezés napján, szombat reggel háromszáz láthatatlan sebességmérőt helyeztek el 32 megyében, Bukarestben, a két autópályán és egyes főutakon is. A legtöbb készüléket a DN2-es főúton helyezték el, amely nyolc megyén halad át. Elsősorban olyan helyeken vannak sebességmérő készülékek, ahol már sok balesetet okozott a gyorshajtás. Az üzembehelyezést követő első néhány órában több mint száz gyorshajtót büntettek meg a rend őrei.

Terroristaveszély Európában

Az Európai Unió terrorizmusellenes koordinátora szerint továbbra is nagy annak kockázata, hogy a tagállamokban merényletet kövessenek el. Gilles de Kerchove úgy véli: az a tény, hogy Európa az utóbbi években nem volt terroristamerényletek célpontja, még nem jelenti azt, hogy ne létezne fenyegetés. Az EU belga koordinátora szerint Európában továbbra is aktív az al-Kaida és a hasonló iszlamista csoportok, még akkor is, ha az utóbbi években kevesebb merényletet követtek el vagy kíséreltek meg végrehajtani. A legnagyobb európai merényletekre 2004-ben Madridban (191 halálos áldozat) és 2005-ben Londonban (56 halott) került sor. De Kerchove Németországot, Nagy-Britanniát és Spanyolorszá­got tartja a leginkább fenyegetett államoknak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-03-22: Közélet - :

„Székelyföld nem létezik”

Fotó: www.szekelyhon.ro
A Hargita, Kovászna és Maros megyei Románok Civil Fóruma által szervezett maroshévízi gyűlésen kijelentették: elnyomás alatt él a három megye románsága, elüldözésük és elmagyarosításuk folyamatos.
2010-03-23: Közélet - Simó Erzsébet:

Életképes-e Romániában a finn oktatási modell? (Tanügyi törvénytervezet)

A siker záloga: szeretni kell a gyermekeket. A bodosi iskolában ezt már tudják.
Finn modell szerint szeretné átalakítani, átszabni a román oktatási minisztérium a hazai tanügyi rendszert. Ezt Funeriu és munkatársai minden vitaműsorban, de a pedagógusokkal való ritka találkozásaik alkalmával is elmondják, bizonyára arra gondolva, hogy lefegyverzik a radikális átalakítást fenntartással fogadókat. A minisztériumnak annyiban igaza van, Finnország oktatási rendszere híres, eredményei kiemelkedőek, tanulóik sikeresek, a nemzetközi felmérésekben első helyen állnak.