„Székelyföld nem létezik”

2010. március 22., hétfő, Közélet

Fotó: www.szekelyhon.ro

A Hargita, Kovászna és Maros megyei Románok Civil Fóruma által szervezett maroshévízi gyűlésen kijelentették: elnyomás alatt él a három megye románsága, elüldözésük és elmagyarosításuk folyamatos.

A résztvevők előtt felszólalt többek között Corneliu Vadim Tudor, a NRP elnöke, Ioan Sălăjean, Hargita és Kovászna megyei ortodox püspök, valamint Victor Ponta, az SZDP elnöke. Az utóbbi kijelentette: pártja sohasem szavaz meg olyan alkotmánymódosításokat, amelyek a román mellett más nyelvek hivatalossá tételét vagy etnikai alapú autonómia létrehozását is megengednék. „Egyetértek azzal, hogy Székelyföld nem Románia. Székelyföld ugyanis nem létezik!" — jelentette ki az SZDP vezetője.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-03-22: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Maroshévízi március

Lehet csodálkozni, felháborodni, zsebbe visszacsúsztatni a kinyíló bicskát, lehet elkeseredetten legyinteni, közömbösen hallgatni, keserűen felkacagni, reménytelenül továbblépni. Lehet még hangosabban, még nagyobbat kiáltani, amikor a Hargita, Maros, Kovászna Megyei Románok Civil Fóruma által Maroshévízen szervezett nagygyűlésen elhangzott, a legsötétebb időket idéző, magyarveszéllyel riogató, a székelyföldi románság elnyomásáról szóló nemzetféltő frázisokat halljuk, olvassuk. De talán inkább magunkba kellene szállnunk néhány percre, és felvillantanunk a maroshévízi nyilvánvalóan magyarellenes, az utóbbi időszakban ritkán tapasztalt soviniszta szólamokkal teletűzdelt összejövetel körülményeit, előzményeit, következményeit.
2010-03-22: Közélet - Csinta Samu:

A hétvége hírei

Kihasználatlan strukturális alapok
Nagyon kis mértékben használja ki Románia a strukturális alapokat — derült ki a strukturális alapokat felügyelő hatóságnak az elmúlt héten nyilvánosságra hozott adataiból. A statisztika azt mutatja, hogy az elmúlt négy évben Románia mindössze 7,7 százalékát hívta le mindazoknak az európai uniós alapoknak, amelyekre a csatlakozás óta eltelt négy évben jogosult lett volna.