Megkezdődött a hitelgaranciák kibocsátása a minőségi tejtermelésreFelhívás ügyintézésre

2010. március 23., kedd, Gazdakör

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Kovászna megyei székhelyén megkezdődött a minőségi tejtermelés ösztönzésére felvehető banki hitelekhez szükséges iratok kibocsátása.

Ötvös Mózes, a Romániai Szarvasmarha-tenyésztők Orszá­gos Egyesülete háromszéki fiókjának elnöke lapunknak elmondta: több alkalommal kénytelenek voltak minisztériumi szinten is sürgetni a hitelfelvételek procedúrájának beindítását. A tavalyi év utolsó negyedére szóló hitelekhez eddig nem férhettek hozzá a gazdák. „Fontosnak tartom, hogy valamennyi érdekelt gazda minél hamarabb jelentkezzék az ügynökségnél, mert az a biztos, ami zsebben van — jelezte Ötvös. — A kifizetések beindítása mellett a szaktárcánál azt is szorgalmaztam, hogy az uniós előírások dacára a tejtermelőknek is biztosítsák a 2011-ig tartó átmeneti periódust, akárcsak a tejfeldolgozók esetében."

Orosz Emma, az APIA Kovászna megyei kirendeltsége hitelkéréseket elbíráló osztályának vezetője elmondta: eddig harminchárom gazda jelentkezett az ügynökségnél a garanciairatokért. Az eljárás a következő: a kedvező kéréselbírálásban részesült személy banki kivonatot kér attól a pénzintézettől, melynél a számláját vezeti. A kivonatot és személyazonossá­gi igazolványának fénymásolatát bemutatja az ügynökségnél, ahol kézhez kapja a hitelezési kérelem alapján jóváhagyott összegre szóló garancialevelet. Ennek birtokában kell visszamennie a bankhoz, ahol elindíthatja a hitelezési folyamatot. Az APIA-nál az ügyintézés röpke negyedórát vesz igénybe.

Orosz Emma arról is tájékoztatott, hogy zajlanak az ügynökség vezetői és a bankok képviselői közötti tárgyalások a garantálási periódus bővítéséről. A március 31-i határidő ugyanis tarthatatlan, a hónap végéig biztosan nem tudnak eleget tenni valamennyi kérelemnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-03-23: Magazin - Józsa Lajos:

A bécsi sing bevezetése Erdélyben

Mária Terézia császárnő a Monarchia területén egységes mértékegységeket és azok betartását rendeli el 1769-ben. Mivel a birodalom területén többféle mértékegység volt használatos, ez sok esetben visszaélésre adott lehetőséget, különösképpen a beszolgáltatásoknál, valamint a zsellérek és a jobbágyok adójának törlesztésekor.