Működik a kávémeghajtású autó

2010. március 23., kedd, Magazin

Néhány műszaki probléma ellenére teljesítette célul kitűzött 376 kilométeres távját a kávémeghajtású brit autó.

A Jem Stansfield, a BBC műsorvezető-feltalálója által ké­szített és vezetett jármű Londonból indult, és meg is érkezett céljához, a brit tudósok és tervezők fesztiváljára Manchesterbe. Az átalakított Volkswagen Sciroccót hatvan kilométerenként kellett újratölteni.

A jármű motorja folyékony kávéőrleményt használt biomasszaként — ez hajtja benzin helyett. Sebessége elérte a 96 kilométer/órát. A teljes táv alatt tizenegyezer eszpresszóhoz elegendő kávét használtak fel működtetésére.

Stansfield elmondása szerint az általa készített autóval azt szerette volna bemutatni, hogyan hasznosítható az alternatív energia. ,,Mindenki felismeri, mekkora lendületet képes adni az embernek a koffein, de nem sokan gondolnak arra, hogy elég energia van benne ahhoz, hogy egy autót is mozgásba hozzon" — hangoztatta. A műsorvezető nagyon fontosnak tartja megértetni a gyermekekkel, hogy ,,az energia nem egy titokzatos dolog, ami egy kapcsoló felkattintásával vagy egy pedál megnyomásával egyszerűen ott terem, ahol szükség van rá".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-03-23: Magazin - :

Meghalt a világ ­legkisebb embere

Ping-ping egy ,,normális" méretű bobbyval
A 74 centiméter magas kínai Ho Ping-ping mindössze 21 éves korában nagy valószí­nűséggel szívrohamba halt bele. Rómában érte a vég egy tévészereplése után a múlt hét végén. Halálhírét a Guinness Rekordok Szerkesztősége jelentette be.
2010-03-23: Magazin - :

A vén óriás feltámadásáért imádkoznak

Japánok nemzedékei és külföldi turisták milliói néztek rá csodálattal és mély tisztelettel, de a vén óriás most halott: a harminc méter magas, mintegy ezeréves és 6,8 mé­ter kerületű páfrányfenyőt (Ginkgo biloba), amely az ősi Kamakura város jelképének tartott sintó szentélyben állt, ledöntötte egy vihar.