A vén óriás feltámadásáért imádkoznak

2010. március 23., kedd, Magazin

Japánok nemzedékei és külföldi turisták milliói néztek rá csodálattal és mély tisztelettel, de a vén óriás most halott: a harminc méter magas, mintegy ezeréves és 6,8 mé­ter kerületű páfrányfenyőt (Ginkgo biloba), amely az ősi Kamakura város jelképének tartott sintó szentélyben állt, ledöntötte egy vihar.

A japánok azonban bíznak Oicso, a vén óriás feltámadásában: az állami televízióban közvetített szertartáson sintó papok imádkoztak a múlt hé­ten mintegy ezerkétszáz hívővel a fa újjáéledéséért. Hosszú sorokban álltak az emberek, hogy a világhírű Curugaoka Hacsimangu szentély emlékkönyvébe beírhassák kívánságukat: elevenedjen meg újra az ősi páfrányfenyő legyező alakú leveleivel.

Szakemberek fűrészelték szét az egy hete kidőlt hatalmas fát, ezután egy tizenhét tonnás középső részt hét méterre régi helyétől újra elültettek. Szakértők szerint a páfrányfenyőnek körülbelül kilencven százalék esélye van arra, hogy új életre keljen. ,,Remélem, hogy ismét erőre kap" — mondta egy idősebb asszony a felvevőkamera előtt. A szertartást nemcsak a földön, de helikopterrel is több forgatócsoport követte nyomon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-03-23: Magazin - :

Működik a kávémeghajtású autó

Néhány műszaki probléma ellenére teljesítette célul kitűzött 376 kilométeres távját a kávémeghajtású brit autó.
2010-03-23: Magazin - :

Király helyett jávorszarvast

A svédek a megújítandó papírpénzeken és pénzérméken szívesebben látnák a jávorszarvast, mint XVI. Károly Gusztáv királyt.