Sport

2010. március 24., szerda, Sport

Sepsi FC—Focşani 2—1 (0—1)

Kézdivásárhely, városi sportcsarnok. Mintegy 150 néző. Vezette: Deca Daniel (Brăila) és Sebastian Căţan (Galac).

Sepsi FC: Costa, Bujdosó, Máté, Pinto, Şerban—Kisgyörgy, Boga, Bocz, Rui Alves, Negoiţă, Zsigmond. Edző: Rosa Gerardo. Focşani: Boaş, Săraru, Pătraşcu, Popa, Curteanu—Munteanu, Covaci, Mîndrescu, Toader, Sava. Edző: Petrache Gurguiaţu. Gólszerzők: Pinto (21., 37.), illetve Săraru (5.). Sárga lap: Negoiţă (15.), Rui Alves (31.), illetve Covaci (38.). Kapura rúgás: 27—14 (kapu területére: 17—7.). Szöglet: 5—5. Szabálytanaság: 8—5. Tízméteres 0/0—1/0.

Hétfő délután, két román kupabeli győzelmet követően megszületett a Sepsi FC és a portugál éra idei első bajnoki sikere, miután a megyeszékhelyi csapat egy nagyon gyenge első és egy nagyszerű második félidő után egygólos különbséggel nyert Focşani ellen. A pontvadászat 19. fordulójából bepótolt találkozó a vendégek kapufájával rajtolt, majd valamivel később Săraru ellentámadásból előnyhöz juttatta csapatát (0—1). A folytatásban a házigazdák az egyenlítő gólt hajszolták, de két kapufán kívül többre nem futotta a zöld-fehér mezeseknek. A szünet után teljes egészében megváltozott a játék képe, s Pinto révén a Sepsi FC gyorsan egyenlített (1—1). A gólt követően is a szentgyörgyiek irányították a találkozót, s ziccer ziccer után maradt ki, hiszen Fortuna, a szerencse istennője kegyeibe fogadta a vendégeket. A 37. percben azonban újabb remek megmozdulás után Pintónak sikerült másodszor is betalálnia a vendégek kapujába (2—1), s csapatunk megszerezte a 2009—2010-es bajnokság harmadik győzelmét. A sikerhez nem volt elég portugál játékosunk két gólja, hiszen kellettek Costa parádés védései is, aki a véghajrában többek között egy tízméterest is hárított.

Felsőrákos Kupa

Hét helységből neveztek a versenyzők az asztalitenisz-viadalra: Nagybacon, Sepsiszentgyörgy, Mikóújfalu, Barót, Olasztelek, Bardoc és Felsőrákos. Az eredmények: 1. ifjú Pethő Mihály (Felsőrákos), 2. Cocean Valér (Barót), 3 id. Pethő Mihály (Felsőrákos). A dobogósokat serleggel díjazták. Éremmel jutalmazták a legidősebb játékost, aki nem más, mint a 68 éves bardoci Gyarmaty Bence Botond — csak így tovább, Botond bácsi —, a legfiatalabb játékost, a hétéves mikóújfalusi Nagy Magort. Egyetlen női versenyző volt, Pethő Katalin, őt is éremmel jutalmazták. A szervezők megköszönik ifj. Nóda György szentgyörgyi vállalkozónak és Csíki Lászlónak, a baróti sportegyesület elnökének anyagi támogatását. (á)

Kosárlabda

Tegnap este újra Kézdivásárhelyen játszott A-osztályos női kosárlabdacsapatunk, a Sepsi BC. Együttesünk keddi ellenfele a bukaresti Rapid volt, amelyet kissé nehezen győztek le Veres Attila tanítványai. A bajnokság második szakaszának kilencedik fordulóbeli mérkőzését 90—74 arányban nyerték meg a zöld-fehér mezes lányok. A szentgyörgyi alakulat következő meccsét pénteken játssza Bukarestben, ahol a Román Kupa elődöntőjében újra a szatmárnémeti VSK-val mérkőznek meg kosarasaink. A találkozóra Bács Leventénél lehet jegyet rendelni a 0725 524 054-es telefonon.

Újra kikapott a Rapid

A labdarúgó I. liga 23. fordulójának zárómérkőzésén újra kikapott a Rapid, a fővárosi vasutasokat ezúttal az FC Vaslui győzte le. Hétfőn továbbá nyert a címvédő Urziceni és a Temesvári FC. A forduló eredményei: FC Vaslui—Rapid 1—0, Astra—Temesvári FC 1—3, Gyulafehérvár—Urziceni 1—2, Steaua—Medgyes 2—0, Curtea de Argeş—Beszterce 2—1, Galaci Oţelul—Dinamo 2—3, Craiova—Jászvásár 2—1, Kolozsvári CFR—Pandurii 1—0, Piatra Neamţ—Brassói FC 2—1.

Az élmezőny:

1. Kolozsvári CFR 12 7 4 28—14 43

2. Temesvári FC 11 9 3 40—15 42

3. Steaua 12 6 5 32—22 42

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-03-24: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi M Stúdió a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében csütörtökön 19 órától William Shakespeare Hamlet című tragédiája nyomán készült előadását mutatja be. Rendező: Uray Péter.
2010-03-24: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Olaszteleki vasvirágok

A megmenekült Daniel-kastély
Olaszteleken nem hervadnak a múlt virágai. Nem a hétköznapi élet könnyen hervadóira bukkantunk ebben a Bardoc községhez tartozó erdővidéki faluban, hanem olyan jelképes virágokra, amelyek a múltnak ma is élő hajtásai, amelyek átvészelték közel fél évszázad totalitárius viszontagságait, és ma is élnek. Örökké tartó vasvirágok ezek, miként annak a két „rózsakovácsnak" a vasból készült munkái is, akik egyre szebben és tökéletesebben művelik a vasmegmunkálást Erdővidé­ken. Ilyen, a szigorúan hagyományos szokásrendszerre épül itt a gazdasági és társadalmi élet, a közerkölcs rendje, az ősi eklézsiához való ragaszkodás, és nem kevésbé a múltban gyökerező magyar töltetű közművelődési élet, ami példa lehet azoknak a faluközösségeknek, ahol hosszúra nyúló telünkön nem kellett tüzet gyújtani a kultúrotthon csempéjében.