Guinness-rekordot döntött az Óda

2010. április 13., kedd, Magazin

Miskolc-Lillafüreden pénteken Guinness-rekordot döntött 760, főként középiskolás diák, amikor egyszerre szavalta el József Attila Óda című versét a költészet napja alkalmából.

A szervező Miskolc Városi Könyvtár célkitűzése az volt, hogy a költészet napja alkalmából több százan egyszerre szavalják el József Attila Ódáját, megdöntve ezzel a legtöbben egyszerre verset mondók magyar Guinness-rekordját, amelyet Budapesten állítottak fel. Pénteken a lillafüredi függőkertben, az Óda keletkezésének helyszínén hivatalos adatok szerint 760 szavaló döntötte meg a magyar Guinness-rekordot, amit Sebestyén István magyarországi rekordkoordinátor hitelesített. A rekordkísérlet nyilvános volt, bárki elmehetett szavalni. A középiskolásokon kívül számos idős és fiatal is megjelent, költészet- és irodalomrajongók igen lelkesen kapcsolódtak be a versmondásba, nem véletlenül, hiszen ezen a helyen emléktábla és a költő szobra hívja fel a figyelmet a vers keletkezésére, amelyet József Attila 1933. júniusában, Lillafüreden írt.

A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünnepeljük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-04-13: Gazdakör - :

Hírlugas

Megtámadott határidő-kitolás
Az Európai Bíróságon támadta meg az Európai Bizottság azokat a határozatokat, amelyekben az Európai Unió tagállamai hozzájárultak, hogy Magyarország, Lengyelország, Litvánia és Lettország 2013. december 31-ig meghosszabbítsa a földvásárlás állami támogatásának lehetőségét, ami eredetileg tavaly év végén megszűnt volna.
2010-04-13: Magazin - Józsa Lajos:

Passzuskérelem moldvai látogatásra 1842-ben

Stanus Ferenc Moldvából vándorolt mesterséget tanulni Kézdivásárhelyre. Két évig tanulta az asztalosságot, ám ez idő alatt az édesapja is vele lakott a céhes városban.