Hét évtizede lappangó Kahlo-festmény

2010. április 13., kedd, Magazin

Egy ősi indián bálványt ábrázoló, ritka Frida Kahlo-festmény kerül kalapács alá májusban New Yorkban. A Christie’s kínálatában szereplő alkotást hét évtizede nem láthatta a közönség.

A Survivor (Túlélő) című, tenyérnyi méretű képet egy New York-i galéria adta el 1938-ban Walter Pach tekintélyes művészetkritikusnak, és azóta nem is került a közönség elé, még fotóját sem publikálták korábban. A fehér fejdíszt viselő, barna színű harcos figura nyílt mezőn áll, a háttérben egy ház romja, fölötte fekete, szürke, kék, sárga színekben kavarog a felhős ég.

A száz-százötvenezer dollár (308 000—462 000 lej) értékűre becsült alkotást a Christie’s árverési ház dél-amerikai festményeket felvonultató aukcióján bocsátja kalapács alá május 26-án. Mint szakértőjük elmondta, Kahlo ecsetje alól kevés ilyen prekolumbiánus indián bálványábrázolás került ki.

Salomon Grimberg művészettörténész véleménye szerint a harcos azt az erőt szimbolizálja, amivel Kahlo viharos magánélete fölé kerekedett. Akkortájt szakított férjével, Diego Rivera mexikói festővel, aki testvérével csalta meg, és épp a válás kimondására várt.

Az utóbbi években Frida Kahlo festményei ismét a figyelem középpontjába kerültek, a női festőművészek közül a legkeresettebbek közé tartozik. A legnagyobb összeg, amit valaha egy Kahlo-képért kifizettek, 5,6 millió dollár volt (több mint 17 millió lej) 2006-ban. Több kiemelkedő retrospektív kiállításon mutatták be alkotásait a londoni Tate Galériától a minneapolisi Walker Art Centeren át a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumáig. A berlini Martin-Gropius-Bau Múzeumban pedig április 30-án nyílik műveiből nagyszabású tárlat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-04-13: Magazin - Józsa Lajos:

Passzuskérelem moldvai látogatásra 1842-ben

Stanus Ferenc Moldvából vándorolt mesterséget tanulni Kézdivásárhelyre. Két évig tanulta az asztalosságot, ám ez idő alatt az édesapja is vele lakott a céhes városban.
2010-04-13: Magazin - :

Hawking avatta fel az előadótermet

A legrégebbi texasi állami egyetem, a Texas A & M két új fizikai épületének nagy előadótermét Stephen Hawking brit asztrofizikusról nevezték el.