Parttalan gyerekkor, 4.

2010. április 15., csütörtök, Család

A legtöbb felnőtt életében a gyerekkor az a tápláló forrás, amiből későbbi tudását, viselkedésnormáit, erejét kapja. Ekkor alakulnak ki az alapvető érzelmi viszonyulások, készségek, a szabályok elfogadásának képessége, a beilleszkedési praktikák, egyszóval az életvitel alapja.

Vannak olyan esetek, amikor a szerető család gondoskodása nem az átlagos feladatokban nyilvánul meg, és amikor nem átlagos képességű gyermekekről beszélünk, legalábbis bizonyos értelemben. Ebbe a kategóriába tartoznak a szellemi lemaradással születettek, de furcsamód a kiemelkedő képességekkel születettek is.

A szellemileg lemaradt és emiatt hátrányos helyzetű emberek valahol megrekednek a gyerekkor egy lépcsőfokán, és így élik le életüket egy külön világban. Erről a témáról ma már mind gyakrabban beszélnek nyíltan, aminek nagy szerepe van a társadalmi elfogadottságukban. Keveset beszélnek ellenben a különleges adottságokkal rendelkezőkről.

Csak néhány példát említek a zene világából, akikről mindenki hallott, tud egy keveset: Mozart, a zseniális gyerek zongorista és zeneszerző, Elvis Presley és Michael Jackson, a könnyűzene műfajában ismert két előadóművész és zeneszerző. Mindhármuk gyerekkorát a felnőttre jellemző megfeszített munkatempó, a kikapcsolódás hiánya, széles körű kapcsolattartás, nem gyermeki elfoglaltság és állandó teljesítménykényszer jellemezte. Bár nem lehet a szülői szeretet vagy a nevelés hiányáról beszélni — néha épp az eltúlzott szeretetről inkább —, a szülői irányítás is a teljesítmény növelésére, a tehetség mind nagyobb kiaknázására összpontosított.

Nem csoda, hogy ilyen körülmények közt ők is a parttalan gyerekkor sodrásában vergődtek, hiszen a fizikai és lelki értelemben vett gyerekkor a felnőtt társadalmi és munkaigényével ötvöződött. A meg nem élt vagy csak nyomokban megélt gyerekkor hiánya egész életükre kihatott.

A lelki fejlődésben nagy hiányossággal rendelkező művészek — különösen a két utóbbi — állandó alkalmazkodási kényszerrel küzdöttek, mindig a gyerekkor vagy a korai kamaszkor légkörében csapongtak. Utólag a szülőknek és a nagyközönségnek is tudomására jutott, hogy milyen szenvedést jelentett számukra a gyerekkor hiánya, a gondtalan, felelősségmentes próbálkozások, kihívások időszaka. Ezt egyikük esetében sem tudta pótolni utólag az óriási hírnév.

Mindez csak érdekesség, színfolt lenne számunkra, ha nem intene mindenkit: szülőt elsősorban, de nevelőt is, hogy hagyjuk a gyerekeknek megélni a gyerekkort, ne kényszerítsük őket a teljesítmény hajszolásának csapdáiba.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-04-15: Sport - :

Kökös őrzi előnyét, (Labdarúgás, V. liga)

és Uzon nem akar leszakadni a feljutást jelentő helyek megszerzésének versenyében. A hét végi fordulóban tehát mindhárom dobogós győzött — Kökös és Uzon idegenben, Kovászna otthon, mivel ellenfele, Csernáton nem jelent meg, és kedden 11 óráig még nem tett le a meg nem jelenésére vonatkozó semmilyen igazoló okiratot.
2010-04-15: Család - Balázs Tivadar:

Öt dolog, ami a válás valószínűségét növeli

3. Együttélés házasság előtt
Elterjedt manapság, hogy érdemes kipróbálni az együttélést még házasságkötés előtt, mert ha nem működik, meg lehet spórolni a válási hercehurcát. Kvázi ,,felpróbálom a ruhát, még mielőtt megvenném" ― gondoljuk.