Erősödhet a forint a második forduló után

2010. április 15., csütörtök, Világfigyelő

Londoni piaci elemzők szerint még vonzóbbá válhat a forint a befektetők számára, amikor Magyarország túljut a választások második fordulóján, és ha az új kormány nem keveredik konfliktusba a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val az államháztartási hiánycél ügyében.

A Barclays Capital, az egyik legnagyobb befektetési csoport a közép-kelet-európai valuták kilátásairól kiadott helyzetértékelésében megerősítette azt a véleményét, hogy kényelmes győzelmének birtokában a Fidesz jó eséllyel nem megy bele egy eszkalálódó nézeteltérésbe az EU-val és az IMF-fel az idei deficitcél kérdésében. Ha a jó viszony a két szervezettel ezen a téren fennmarad, és ha az új kormány elkötelezi magát egy adósságcsökkentő stratégia mellett, az mérsékelni fogja a helyi befektetési termékeket terhelő kockázati prémiumokat, és új portfolió-beáramlásokat vonz. Ha ez megvalósul, a forint tovább erősödik — áll a Barclays Capital elemzésében.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport helyzetértékelésében közölte: 3, 6 és 12 havi távlatban most 265, 265 és 255 forintos euróárfolyamot vár a korábbi prognózisaiban szereplő 270, 275 és 275 forintos árfolyamok helyett. A GS elemzőinek érvelése szerint, mivel a magyar háztartások több mint felének devizaalapú adósságai vannak, a gazdaságpolitikai folytonosság bármilyen megszakadása azonnal és közvetlenül a választókat sújtaná, éppen az októberi önkormányzati választások előtt, és ez végső soron a megfelelő magatartásra fogja késztetni a Fidesz-kormányt a költségvetési politikában.

A BNP Paribas elemzői zavarónak minősítették a hétszázalékos idei államháztartási hiányról, valamint a költségvetési lazítást célzó új IMF-megállapodás szükségességéről szóló korábbi nyilatkozatokat. Közölték ugyanakkor: szerintük e Fidesz-nyilatkozatokat kizárólag kampánycélok vezérelték; e célok között lehetett például a sokkal populistább Jobbik támogatottságának mérséklése. A BNP Paribas azzal számol, hogy a választások után megalakuló Fidesz-kormány felelős költségvetési politikát fog gyakorolni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-04-15: Világfigyelő - :

A kettős állampolgárság európai norma

Szlovákia volt budapesti nagykövete szerint a kettős állampolgárság normális európai jogszabály, amitől nem kell félni. Az egykori diplomata úgy véli, hogy Orbán Viktor nem nacionalista, s személyében Robert Fico szlovák kormányfő rendkívüli ellenfelet kapott.
2010-04-15: Világfigyelő - Sylvester Lajos:

Erdély, a magyar politika barométere (Határhelyzetek)

A magyarhoni választások első fordulója után a győztes Fidesz nem ünnepelt, de a Vörösmarty téri éjszakai spontán összejövetel heve hozzánk, Erdélybe is átsütött. Az intenzív érdeklődés, amely még a romániai belpolitikai eseményekről is elterelte a figyelmet, nemcsak ezekre az órákra volt jellemző.