Időben kell kérni a nyugdíjazást

2010. április 16., péntek, Közélet

Áprilistól változott a nyugdíjkérelem leadási időpontját, illetve a nyugdíjfolyósítás kezdetét szabályozó törvény. Mostantól egy hónappal a nyugdíjkorhatár előtt kérni kell a nyugdíjazást.

Pontosabban arról van szó, hangsúlyozza közleményében a megyei nyugdíjpénztár, hogy egy hónap áll vagy az érintett munkavállaló, vagy a foglalkoztató rendelkezésére, hogy az igazoló iratokkal együtt — a nyugdíjkorhatár elérése előtt — kérjék a megyei nyugdíjpénztárban a nyugdíjazást, így tudják az említett időpont elérését követően már folyósítani az öregségi járadékot. Amennyiben a harmincnapos időtartam után iktatják a kérést, a nyugdíjjogosultság csak a dokumentum leadásának pillanatától állapítható meg, tehát az egy hónap és a nyugdíjkérelem leadása közötti időszakra nem fizetnek. 2010. április 1-jéig ez másként volt: amennyiben valaki megfelelt a nyugdíjazás feltételeinek, a korhatár elérése után kapta is a járadékot, ha kérelmét kilencven napon belül leadta. Mostantól tehát hamarább kell kérni a nyugdíjazást, mint eddig: az erre vonatkozó összes információ megtalálható a megyei nyugdíjpénztár honlapján (www.pensii.covasna-ro.eu), mint ahogy az intézmény hirdetőtábláin is, illetve érdeklődni lehet a tájékoztatással megbízott szakembernél is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-04-16: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

Két helyettes
A választások után felállítandó kabinetben két miniszterelnök-helyettese lehet Orbán Viktornak. Varga Mihály volt pénzügyminiszter a napi operatív feladatokat látná el az új kormányban, Semjén Zsolt, a KDNP elnöke vélhetően a nemzetpolitikáért felelne.
2010-04-16: Közélet - Iochom István:

Bővült az igazgatótanács

Tegnap délután a kézdivásárhelyi Asimcov tanácskozótermében tartotta az idei év második közgyűlését az Egyesület az MTS Rt. Vagyona Megmentéséért, melyen a megyénkbeli 4454 kisrészvényesből harminc volt jelen.